A tojás nem nevezhető olcsónak mostanában, ezért kimondottan jó dolog, ha felfedezünk egy tuti módszert, amivel sokáig eltartható. Ha sikerül jó áron, nagyobb mennyiségű házi tojáshoz jutnunk, bátran nekiláthatunk eltenni későbbre.

Valójában egyáltalán nem új módszerről van szó. Mivel a hagyományos háztáji tyúkok nem folyamatosan, hanem időszakonként tojnak, a hűtőszekrény feltalálása előtt ez egy bevett gyakorlat volt arra, hogy mindig legyen otthon friss tojás. A nyers tojás tartósításának ezt a módszerét az 1800-as évek óta alkalmazták, és még az 1940-es, 50-es években is elterjedt volt. Amikor a hűtőszekrény standard konyhai eszközzé vált, szinte teljesen feledésbe merült ez a „tudomány”.


Ennek a tartósítási eljárásnak az egyik legfőbb kritériuma, hogy friss, mosatlan házi tojást használjunk. A boltban kapható tojások nem alkalmasak erre, mivel héjuk kezelve van már. Mindenképpen mosatlan tojást használjunk, de kerüljük az erősen szennyezetteket. A friss házi tojásokon kívül nagy befőttesüvegekre, vízre és kalcium-hidroxidra (más néven oltott mész, mészhidrát, vagy E526) lesz szükségünk, melyet gyógyszertárakban vagy gazdaboltokban szerezhetünk be legkönnyebben. A kalcium-hidroxid egy teljesen természetes anyag, viszont a kéz bőrét töményen irritálhatja, kiszáríthatja, ezért érdemes gumikesztyűt viselni, vagy „befőzés” után alaposan bekrémezni a kezünket.

Mielőtt nekilátunk, ellenőrizzük le, hogy nem sérültek-e a tojások, a repedt héjon beszivároghat a mész, és élvezhetetlenek lesznek a tojások.


Elkészítés:

1 liter hideg vízhez keverjünk 30 gr kalcium hidroxidot.

A tojásokat rakjuk óvatosan egymásra a befőttes üvegben, nagyon óvatosan, hogy ne koccanjanak össze, ne repedjen meg a héjuk. Öntsük fel a klórmeszes vízzel úgy, hogy legalább 2-3 centire ellepje a legfelső tojást is.

Ennyi az egész! Zárjuk le, de nem kell légteleníteni és tegyük száraz, fényvédett helyre. Ha szeretnénk felhasználni belőle, vegyük ki az üvegből a szükséges mennyiséget és zárjuk vissza, ügyelve arra, hogy a lé továbbra is ellepje a tojásokat.

Felhasználás előtt alaposan öblítsük le a héját. Ha fázni szeretnénk, egy tűvel előtte érdemes megszúrni, ez megakadályozza, hogy főzés közben kicsattanjon a tojás.  


Amire ügyelni kell!

Az így tartósított tojások íze szinte teljesen ugyanolyan marad, mint frissen, bár egy kicsit sütéskor, főzéskor kevésbé „kénes” az illata.

Rendszeresen ellenőrizzük a tojásokat. Ha azt látjuk, hogy az üvegben a víz nagyon zavaros, vagy rossz szagú, akkor repedt tojással van dolgunk. Nem kell pánikba esni. Óvatosan vegyük ki egyesével és ellenőrizzük. Ha megvan a bűnös, azt dobjuk ki, mert nem fogyasztható, rossz íze lesz. A többit óvatosan tegyük vissza és öntsük fel friss klórmeszes lével. Pár naponta ellenőrizzük, és ha nem lesz újra rossz szagú és zavaros, akkor sikeresen megmentettük a „tojásbefőttet”.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!