Magától megkeresi a szobának azt a pontját, ahol a növény a legtöbb napfényhez jut.

A szobanövényeket tartók jól tudják, mennyire fontos, hogy virágaik elegendő fényhez jussanak. Azonban nem mindig könnyű olyan helyet találni a lakásban, ahol állandóan süti őket a nap. Utazáskor még nehezebb a helyzet, hiszen gondozás nélkül akár pár nap után elhervadhatnak. – írja a HVG

Ezt a kellemetlen szituációt hivatott orvosolni az MIT Media Lab hibridje, Elowan, amely szigorúan nézve egy okoscserép. Külsőre szinte ugyanolyan, mint bármelyik boltban kapható edényzet, alján azonban kerekeket, illetve vezetékeket is találni, ezek felelnek az eszköz mozgatásáért.

Elowan ugyanis képes érzékelni a felé áradó fénymennyiséget, valamint annak forrását is, és ha úgy ítéli meg, hogy ott jobb helyen lenne, a cserép automatikusan odébb gördül. Az MIT be is mutatta, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban. Két asztali lámpát helyeztek a cserép közelébe, majd az egyiket bekapcsolták. Amint a növény, illetve Elowan érzékelte a fényt, máris közelebb gurult hozzá.

Azt nem tudni, hogy más növénnyel is képes-e együttműködni, a virágot ugyanis nem elegendő a cserépbe helyezni, annak elektródáit a növényhez is csatlakoztatni kell. A cserepet egyébként egy Harpreet Singh Sareen nevű fiatalember találta ki, aki kíváncsi lett rá, hogyan lehet napjaink technológiáját úgy keresztezni a természettel, hogy hasznos dolog süljön ki belőle.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!