A kullancsproblémát komolyan kell venni, mert a csípésükkel súlyos betegségeket terjeszthetnek, mint amilyen a Lyme-kór és a Powassan-betegség. Kullancscsípés esetén a vérszívót amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani. Sajnos azonban nemrég egy olyan videó terjedt el az interneten, amelyben a kullancs eltávolítását hibásan ábrázolják, ezáltal emberek ezreit sodorva veszélybe.

A videóban a nő borsmenta olaj segítségével szabadul meg a kullancstól, ami első ránézésre hatékony módszernek látszik, mivel az olaj égető hatása megzavarja a rovart, viszont ez a módszer több szempontból is veszélyes lehet.

1. Először is azért, mert a kullancsot minél gyorsabban ki kell szedni, mert perceken múlhat az, hogy bejut-e a szervezetbe a betegséget okozó kórokozó, nem szabad várni, amíg a borsmentaolaj kifejti a hatását.

2. A kullancsot óvatosan egy csipesz segítségével meg kell fogni, és határozottan ki kell húzni, mert minél többször ingereled, annál több nyálváladékot fecskendez be a bőrödbe. Ezért nem jó a borsmenta olaj, mert a kullancs bepánikol, és visszaöklendezheti az addig szívott vérmennyiséget és ha fertőzött, akkor a vérrel együtt a fertőzés is a szervezetedbe jut.

Nem igaz az sem, hogy ha körömlakkal, benzinnel bekened a kullancsot, vagy megpróbálod megégetni, akkor hatékonyan megszabadulsz a vérszívótól. Így ezeket a módszereket jobb ha elfelejted.

Hogyan előzd meg a kullancscsípést?

Nyilván a legjobb módszer, ha elkerülöd, hogy egyáltalán megcsípjenek. Lássunk most pár konkrét példát erre!

    a kullancsok a magas fűvel borított legelőket, mocsaras, erdős környezetet kedvelik leginkább, de a kertedben is előfordulhatnak, így légy mindig éber;
    kirándulások alkalmával vásárolj rovarűző övet, amelyet a csuklódra, bokádra köthetsz, főleg a gyerekeket érdemes védeni;
    mikor hazaértél, zuhanyozz le, közben vizsgáld át a testedet, kérj segítséget, hogy valaki vessen egy pillantást, például a hátadra, amit te nem tudsz szemügyre venni.

A kullancs eltávolítása

Fontos, hogy maradj nyugodt, és amilyen gyorsan csak tudod, óvatosan, de határozottan, egy csipesz segítségével húzd ki a kullancsot, de vigyázz, hogy a fej-rész ne szoruljon be a bőrödbe.

1. Egy hegyes csipesszel fogd meg minél közelebb a kullancsot, ott, ahol behatol a bőrbe, majd felfele húzd ki.

2. Egy műanyag tasakba tedd bele a kullancsot, majd dobd bele a WC-be, és húzd le, de akár orvoshoz is beviheted a vérszívót, aki megállapítja, hogy a rovar fertőzött volt-e, vagy sem.

3. A csípés helyét mosd le egészségügyi szesszel, szappannal és vízzel.

4. A következő pár napban tartsd a szemed a csípésen, ha bepirosodik, fordulj gyorsan orvoshoz.

5. A házi kedvencekről sem szabad megfeledkezni, az ő bundájukat is át kell vizsgálni kirándulások után, majd ha felszedték a kullancsot, el kell vinni őket állatorvoshoz.