A pihenésnek 7 típusa van, és mindegyik egyformán fontos a szervezetünknek.

Ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, azt leginkább arra fogjuk, hogy nem alszunk eleget. De akkor miért érezhetjük magunkat napok vagy hetek pihentető alvása után is ugyanolyan kiégettnek, mint korábban?

Dr. Saundra Dalton-Smith belgyógyász saját élettapasztalataiból indult ki, és kereste a munka/magánélet/pihenés legjobb arányát. 

Belgyógyász vagyok, aki körülbelül tíz évvel ezelőtt teljesen kiégtem. Két kisgyermekem volt, és teljes munkaidős orvosi praxisom, emellett aktívan írtam és kutattam. Csak mentem, mentem, mentem, megállás nélkül, és egyre rosszabbul éreztem magam.  Ez a kiégési időszak vezetett el ahhoz a ponthoz, amikor felismertem, hogy az egészségügy rosszul készített fel arra, hogy magamon is tudjak segíteni. Az egyetlen kutatás, amit találtam, arról szólt, hogy jobb alvásminőségre és több alvásra van szükség, és hogy mindenki mennyire alváshiányos. Így egy ideig erre koncentráltam. Sok időt töltöttem kutatással és az alvás vizsgálatával, és azzal, hogy hogyan javíthatnám annak minőségét.

Már nyolc-kilenc órát aludtam, nagyon mély, és mégis teljesen kimerülten ébredtem. És ekkor kezdett megvilágosodni előttem, hogy  valami nagyon hiányzik. Semmilyen egészségügyi problémám nem volt. Elvégeztem a tesztek sorozatát, amelyeket minden orvos elvégezhet a fáradtság felmérésére, és fizikailag semmi bajom nem volt. Valami több volt ennél. Ekkor kezdtem el megvizsgálni, hogyan értékeljük a fáradtságot. Hogyan értékeljük a kimerültséget? 

A doktornő több mint tíz éven át kutatta. Végül megállapította, hogy a pihenés hét különböző típusa létezik:

  • fizikai,
  • mentális,
  • spirituális,
  • érzelmi,
  • szociális,
  • érzékszervi,
  • kreatív.

A pihenéstípusok jellemzői

1. Fizikai pihenés

A fizikai pihenésnek két összetevője van. Az alvás, a szunyókálás az un. passzív fizikai pihenés. A fizikai pihenés azonban olyan aktív dolgokat is magában foglal, mint a jóga, a nyújtás, a masszázs, a munkahelyi ergonómia.

Az aktív fizikai pihenés hiányának jelei lehetnek a különféle fájdalmak, lábfej duzzanat, stb. .

2. Szellemi pihenés

Mentális pihenéshiánya van annak, aki este lefekszik aludni, de az agya még mindig pörög, és képtelen aludni. De a szellemi fáradtság napközben is megjelenhet. Például elmegyünk vásárolni, de nem emlékszünk, miért is mentünk be a boltba.Ha valaki nehezen koncentrál vagy a felidézéssel küszködik, és nem a nyolcvanas éveiben jár, tehát vélhetően nem demenciában szenved, akkor biztosan a szellemi kimerültséggel állunk szemben.

3. Szociális pihenés

A szociális pihenés azt jelenti, hogy olyan emberekkel töltünk időt, akik energiát sugároznak. Lehetnek családtagok, kollégák, ismerősök - vagy akár ismeretlenek. Persze ez visszafelé is működhet: ha olyan társaságban vagyunk, ami leszív, kimerít, pillanatok alatt fáradttá vállunk.

A szociális pihenés szempontjából lényeges, hogy végiggondoljuk: ki az a környezetünkben, aki leginkább képes feltölteni energiával, akinek élvezzük a társaságát. 

4. Lelki pihenés

A lelki pihenés igénye az ember saját hitrendszerétől függően változik.Egyszerűen szükségünk van arra, hogy úgy érezzük, hogy van értelme az életünknek, a munkánknak - vagyis adunk valamit az emberiségnek.Aki feleslegesnek, haszontalannak érzi magát, könnyen a lelki kimerülsben találhatja magát.

5. Érzékszervi pihenés

Függetlenül attól, hogy tudatában van-e az önt  körülvevő érzékszervi inputoknak, a teste és a tudatalatti énje reagálni fog rájuk. Ez az érzékszervi input lehet a háttérben csörgő telefonok hangja, a monitor vibrálása, a bekapcsolva hagyott televízió, gyerekzsivaj,  a szomszéd kutya ugatása, egy zajos főút hangjai, stb..

Mindezek az érzékszervi bemenetek idővel szenzoros túlterheléshez vezethetnek. A legtöbbünk első számú reakciója az érzékszervi túlterhelésre az ingerültség, izgatottság, düh vagy harag. És így az érzékszervi pihenési deficittel rendelkező emberek azt tapasztalhatják, hogy a nap elején jól érzik magukat, és nem értik, hogy a nap végére miért olyan ingerlékenyek, kimerültek. Az érzékszervi pihenés remek módja lehet egy erdei séta, ahol nem csörög a telefon, ahol nem kell ezer dologra figyelni.

6. Érzelmi pihenés

Sokszor előfordul, hogy olyan kellemetlen érzelmeket hordozunk, amiről nehéz beszélni. Inkább magunkba fojtjuk.  Pedig a kimondás, kibeszélés óriási könnyebbséget hozhat. Az érzelmi pihenőhiány tünetei közé tartozik az az érzés, hogy mindig kordában tartod az érzelmeidet, hogy soha nincs szabadságod arra, hogy igazán hitelesen kifejezd, amit érzel.

7. Kreatív pihenés

A kreatív pihenés során az alkotás állapotába kerülünk, vagy épp csak hagyjuk, hogy a szépség átjárja a lelkünket. Legyen az természeti szépség vagy teremtett szépség, mint a művészet, a zene és a tánc.

Amikor valaki azt érzi, hogy kifogyott az ötletekből, akkor biztosan kreatív töltődésre van szüksége.

Hogyan kezdjük el a pihenést?

Nincs egy olyan univerzális recept, ami mindenkinél működne. A legfontosabb a probléma feltárása. Ha végiggondoljuk a fentebb felsorolt 7 területet, saját magunk fogjuk felismerni, miben szenvedünk hiányt. Innen már csak egy lépés, hogy tegyünk is ellene.

Dalton-Smith doktornő könyvében elmesélte, nála mi működött.

Ki voltam égve. Kimerültem. Emlékszem, ahogy a házam padlóján feküdtem, és az előszobámban lévő csillárt bámultam, és arra gondoltam:van házam, kocsim, családom, munkám. Kívülről nagyon sikeresnek tűnő életem. Akkor miért érzem magam rosszul?

Mind a hétféle pihenésre szükségem volt. De mivel kezdjek? Úgy éreztem,, hogy nekem az érzelmi pihenésre van a legnagyobb szükségem.

Orvosként a sürgősségin és az intenzív osztályokon dolgoztam – egész nap élet és halál kérdéseivel foglalkoztam, aztán hazamentem, és próbáltam mosolyogni a családomra, de senkivel sem tudtam erről beszélni. Egy intenzív osztályon akkor sem fogsz sírásban kitörni, ha akarsz. Mindent magadban tartasz. Arra képeztek ki, hogy elzárkózz. Túlzottan sok érzelmi munkát hordoztam magamban, és érzelmi pihenési hiányom volt. Így hát ott kezdtem el.

Ott kell kezdeni, ahol a legnagyobb a hiány

A helyreállítási/pihenési folyamatnak olyannak kell lennie, amit szinte bármikor megtehetsz. Ellenkező esetben csak gyártod majd a kifogásokat, hogy miért is nem kezdtél hozzá. Kevesen tudják megengedni maguknak, hogy hetekre kivonuljanak a világból. Viszont kis lépéseket bárki tehet. És szinte azonnal érezni fogjuk a hatást!

Nagy segítség, ha készítünk magunknak egy un. pihenés-tervet. És utána már nem áltatjuk magunkat azzal, hogy alszunk, és ezzel minden meg van oldva. Fel kell tárni mind a 7 pihenési forma lehetőségeit, és a napi rutinunk részévé tenni.

A feltöltődés és pihenés terén tehát nagyon sokat tehetünk. Egy dolgot hagyjunk ki: a gyógyszereket és élvezeti szereket, amelyek csak elfedik a problémát, és ahelyett, hogy segítenének, eszkalálhatják a problémákat.

Forrás: Dr. Saundra Dalton-Smith: Sacred Rest (Szent pihenés) 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!