Hazája a Távol-Kelet, ott vadon is tenyészik. Európában és Észak-Amerikában csak termesztett gombaként ismerjük. Világviszonylatban a shiitake a csiperke után a második leggyakrabban fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba. A távol-keleten számtalan panasz esetén javasolt, amolyan mindent gyógyító étek.

A Shiitake gomba speciális, a szervezetre gyakorolt hatásai az elérhető kutatási eredmények alapján:
Segít fenntartani a szív, az érrendszer, a vese, a máj egészségét.
Pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer, a hasnyálmirigy működését.
Optimalizálja a szervezet anyagcsere folyamatait, a vérzsírok és vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez. A shiitake tartalmaz továbbá egy D-Eritadenin (DEA) nevű hatóanyagot is, ami csökkenti a koleszterin szintjét és segíti a keringési rendszert
Támogatja az immunrendszer aktivitását, mivel számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek.
Aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó sejteket.
Az immunrendszer aktivitásának támogatásával allergia- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
Hozzájárul a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz.
Baktérium- és vírusfertőzésekkel szemben „blokkolhatja” a kórokozók aktivitását.

A gomba hatóanyagait folyamatosan kutatják, egyre több anyagot sikerül kimutatni a shiitake gombából. Kedvező hatása a hatóanyagok együttes jelenlétének köszönhető, mely jelenség szinergizmus néven számos gyógynövény esetében ismert.
Kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Japánban és Amerikában tudományos kísérleteket végeztek, amelyek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása az influenza A-vírussal szemben 70 százalékos védettséget nyújt.
Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki a shiitake gombában – amelyek között a legjelentősebb a lentinán. A lentinán gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. A lentinán hatására biológiailag aktív anyagok termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését és fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását, tehát a shiitake gomba még daganatgátló hatással is rendelkezik.
Napjainkban a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg több külföldi kórházban az orvosok shiitake kivonatot is adnak a betegeknek, hogy csökkentsék a terápia egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.
A shiitake gomba tartalmaz egy eritadenin nevű hatóanyagot, így rendszeres fogyasztás esetén jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal védi a szervezetet  a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében.
Japánban a Tohoku Egyetemen végzett kutatások megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, csökkenti a vércukorszintet. Ezen tulajdonsága alapján cukorbetegeknek is ajánlják a gomba fogyasztását.
A shiitake gomba tartalmaz egy thioprolin nevű hatóanyagot, amely méregtelenítő hatással rendelkezik, ugyanis megköti a rákkeltő nitriteket, amelyeket az élelmiszerek tartósítása során használnak fel.
Továbbá használják még gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is. A shiitake gombából készült kivonatot újabban a kozmetikai iparban is felhasználják: különböző krémekhez adagolva gyulladásos, pattanásos bőr ápolására javasolják, továbbá lassítja az öregedési folyamatot is.

A Shiitake gomba felhasználási javaslata:
 Fogyasszák tetszőleges mennyiségben, beillesztve a mindennapi étkezésbe.
Étrend-kiegészítő jelleggel, a szervezet öngyógyító folyamatainak a támogatására 6-10 g/nap shiitake gomba őrlemény javasolt teába, kávéba keverve.

 

Sok szeretettel ajánlom termékeimet, egy próbát megér!
Tel.: (70) 933 5957
Bolt, ahol megvásárolhatók termékeim és több hasznos információt is olvashattok:
www.gaiaganoderma.hu