A gyógyító gombákról való ismereteink java része a Távol-Keletről, elsősorban Kínából származik, annak ellenére, hogy Európa népei is ismerték és alkalmazták a gombák gyógyító erejét. Ez a tudás azonban jelentős részben feledésbe merült, bár a népi gyógyászatban régebben több gombát is sikeresen alkalmaztak.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak.

A gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt gomba. Fiatalon igen jóízű, még a legkiválóbb csemegegombákkal is felveszi a versenyt. Nevét arról kapta, hogy a kalapja egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik, melyet régebben tintaként használtak fel.

A gyapjas tintagomba ismert hatásai (publikált kutatások alapján)
• Kedvező befolyást gyakorol a szénhidrát háztartásra és a hasnyálmirigy inzulintermelésére.
• Javítja a glükóz felhasználását, vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.
• A cukorbetegség kései szövődményeit (pl. keringési zavarok) is képes ellensúlyozni.
• A gomba hatóanyagai egy úgynevezett „védőernyőt” hoznak létre az inzulintermelésért felelős sejtek fölött.
• A vércukorszintre és összanyagcserére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segíti a fogyást.
• Gombás fertőzések elleni hatását is igazolták (pl. Candida albicans esetén).
• Az ázsiai népi gyógyászatban az emésztés és az aranyér gyógyítására alkalmazzák.
• Kínai kutatások állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100%-os gátlását tapasztalták.
• Egereken végzett kísérletek alapján vércukorszint-csökkentő hatása elérheti az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát.

A gyapjas tintagomba beltartalmi értékei

Rengeteg, a szervezetünk számára nagyon hasznos anyag található a gyapjas tintagombában. Rendszeres fogyasztása, mindennapi életünkbe, étkezésünkbe való beillesztése csakis előnyös és egészséges lehet mindenki számára. Az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében.

  • Ásványi anyagok: kálium, kálcium, nátrium, magnézium
  • Nyomelemek: vas, cink, mangán, réz
  • Vitaminok (nagyobb mennyiségben): C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, niacid
  • Aminosavak: Tartalmazza az összes aminosavat, köztük 9 esszenciális aminosav, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
  • Magas rosttartalom: 13-49%.

 A magas rosttartalom nem csak a gyapjas tintagomba tulajdonsága. A gombaőrlemények a kivonatokkal ellentétben magukba foglalják a gombában fellelhető összes hatóanyagot, vitaminokat, ásványi- és nyomelemeket és egy sokszor elfeledett összetevőt, az emészthetetlen rostokat is.
A gombákban található rosttartalmat élelmi (diétás) rostoknak nevezzük. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. Ezek a szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes lebontani. Két fajtájuk létezik: vízben oldódók és vízben oldhatatlanok

Az oldhatatlan rostok szerepe az egészségünk megőrzésében:

  • Telítettségérzetet okoznak, csökkentik az étvágyat.
  • Növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát.
  • Az élelmi rostok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a szorulás és a vastagbélgyulladás előfordulásának a lehetőségét.
  • Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe. Az étkezés utáni vércukorszint kevésbé emelkedik meg, javul a glükóztolerancia, ezáltal a cukorbetegek állapota is.