A XVI. század óta kedvelt fűszer Európában, nem csupán sajátos íze, de bódító, izgató hatása miatt is. Afrodiziákum jellegét elsősorban a magban található illóolajnak tulajdonítják, melynek fő alkotórésze, a myriszticin, ami az MDA néven ismert szintetikus drog alapanyaga is egyben. A szerecsendióban ez az anyag kis mennyiségben található meg, de pár éve új hóbortként elterjed a droghasználók körében, hogy nagy adag szerecsendió gyors elfogyasztásával hozzák magukat az LSD-hez hasonló bódult állapba, ami akár egy-két napig is kitartott. A kellemes állapot elmúltával azonban annyira szörnyű mellékhatások jelentkeznek, hogy a legtöbben nem válnak függővé, sőt ki sem próbálják többé ezt a 'tudatmódosító szert. Ha ugyanis valaki túlzásba viszi a szerecsendió fogyasztását, az súlyos bélrendszeri panaszokat, hányingert, hányást, hasmenést, valamint szív- és érrendszeri, illetve idegi problémákat is okozhat. A hétköznapokban azonban nem kell félni a túladagolástól, hiszen tetemes mennyiséget 10-15 dkg-ot kellene ahhoz hirtelen elfogyasztanunk, hogy hasonló tüneteket tapasztaljunk.

A szerecsendió nem csak kedvelt fűszer, de egészségünk megőrzésében és helyreállításában is komoly szerepe van. Számos tápanyagot tartalmaz, 100 grammban 535 kilokalória, 49,29 gramm szénhidrát, 5,84 gramm protein, 36,31 gramm zsír és 20,8 gramm rost van. A szerecsendió nem tartalmaz koleszterint. Nátriumból 16 mg, káliumból 350 mg, kalciumból 184 mg, rézből 1,027 mg, vasból 3,04 mg és magnéziumból 1,183 mg található meg benne.

A szerecsendió-virágot a parfümgyártásban és a húskonzervek fűszerezéséhez használják. A gyümölcs húsából dzsemet, szirupot, likőrt, édességeket állítanak elő. 6-8 hetes szárítási idő után (mikor már zörögnek a magok), feltörik a dió héját, és kézzel válogatják.

Olaját már a XVI. században is használták, ma elsősorban a gyógyszeripari alapanyag. Az ebből készült termékeket reuma és izomfájdalmak csökkentésére, meghűlés esetén bedörzsölő szerként. A szerecsendió 10%-ban tartalmaz illóolajokat, 8%-ban myriszticint és elemicint stb. Összesen 40 gyógyhatású komponenst találhatunk a dió olajában.

Mire jó a fűszerezésen kívül:

  • Aromaterápiás eljárásoknál élénkítően hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást
  • Az erős gyulladáscsökkentő hatása miatt a fürdővízbe, lábáztató vízbe öntött olaja csökkenti a kelések, gyulladások okozta fájdalmat, viszketést.
  • A szerecsendió nagyon magas arányban tartalmaz antioxidánsokat, ezért érdemes a mindennapi étrendünkbe beilleszteni egy csipetnyi mennyiséget.
  • Illóolaját belélegezve a myriszticin nevű anyagnak köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és egyes kutatások szerint megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak hatását keltő enzim működését teljesen blokkolja.
  • Illóolajának köszönhetően szintén gátolja a „hangulatrontó” tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, antidepresszáns hatású.
  • A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében
  • A szerecsendió olajában az eugenol anyagnak köszönhetően csökkenti a fogfájást. Kevés vízzel összekeverve a Fájos fog környékére masszírozzuk.
  • Ízületi panaszok esetén a szerecsendió olajával történő masszírozás enyhíti a gyulladást és a fájdalmat.
  • A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt vörösvérsejt-termelő hatással bír (azaz vérképző). Langyos tejbe tegyünk csipetnyi mennyiséget és lassan kortyoljuk el lefekvés előtt.
  • A szerecsendióban található réz segít a vérnyomás egészséges szintjének fenntartásában, így a szívműködést is javítja.
  • Remek görcsoldó menstruáció esetén. Szintén érdemes langyos tejben vagy teában feloldani fogyasztás előtt.
  • Hasmenés esetén hasfogó hatással bír, ugyanakkor javítja az emésztést.
  • Inhalációs adalékként a csökkenti a hurutos köhögéskor, javítja a vérkeringést és kiváló nyálkaoldó.
  • Kiváló bőrradír kapunk, ha egy kis mennyiséget elkeverünk olíva vagy kókuszolajban. Felélénkíti az arcbőrt, és eltávolítja az elhalt hámsejteket.
  • Ha ezt a keveréket nem radírként, hanem arcpakolásként használjuk, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, bőrnyugtató hatását élvezhetjük, ami kiváló pattanásos bőrre.
  • A szerecsendió olaja kiváló a töredezett hajvégek ápolására, és ragyogást kölcsönöz frizuránknak. Csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul.

Jó tanács:

Ha a szerecsendiót megőröljük, akkor gyorsan csökken az illóolaj tartalma, ami az ízéért és aromájáért felel. Ezért mindig tanácsos frissen reszelt szerecsendiót használni, az egész diót pedig légmentesen zárható dobozban, sötét hűvös helyen tartsuk.