Sok olyan vegyi anyagot használunk, amelyek köztudottan megváltoztatják a női és férfi nemi hormonok arányát. A bajok legfőbb forrásai a női nemi hormont utánzó ösztrogén-vegyületek. Ezek megtalálhatók az élelmiszerek csomagolásában, a tisztítószerekben, a műanyagokban, a festékekben, és ki tudja mennyi helyen.

gyógyszer a vízben
A halakkal kezdődött

A Chem Trust nevű környezetvédő csoport a veszélyes vegyi anyagok állatokra vonatkozó hatását vizsgálta. Ám kutatási eredményeik a vártnál is aggasztóbbak lettek: bebizonyították, hogy több hal-, kétéltű-, madár- és hüllőfaj hím egyedei elnőiesedtek, szervezetük tojássárga-fehérjét termel, ami normális körülmények között csak a nőstényekre jellemző.
A kutatók joggal feltételezik, hogy semmivel nem jobb a helyzet az embereknél sem: az „elnőiesedés” nem csak az állatokra, hanem az emberre, az emberi fajra is veszélyt jelent.

Veszélyes vizek

Tudjuk, hogy a gyógyszerek hatóanyagának nagy része a vizelettel eltávozik. Ezen gyógyszerszármazékok természetbe kerülése külföldön már 10 éve napirenden van, ugyanis amikor nagy érzékenységű műszerekkel vizsgálták a szennyvíztelepekről kikerülő vizek minőségét, kiderült, hogy a gyógyszerszármazékok nem tűnnek el a szennyvízkezelés során.
Tonnákban mérhető a természetes vízfolyásokban úszó gyógyszer hatóanyagok mennyisége. Különösen sok a fogamzásgátlók és fájdalomcsillapítók maradványa. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére.
Mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt.
Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő. Bizonyos hormonkészítmények - a fogamzásgátlók lebomlásából származó női nemi hormonok - hatására csökken a hím halak aránya a nőstényekhez képest.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!