Kevésbé közismert az a tény, hogy bár a szem és az agy együttesen is csupán a teljes testtömeg 2 százalékát teszi ki, még nyugalmi állapotban is elhasználják a felvett energia több mint negyedét. Stresszes helyzetekben, vagy amikor megerőltetjük a szemünket, még több energiára van szükség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy táplálékunk maximálisan tartalmazza a szemünk működéséhez szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket. Nézzük meg konkrétan, mire van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük látásunk épségét.

Képernyő előtti munka esetén például egyértelműen nő az A-vitamin igény. Amikor ugyanis fényforrásba nézünk – és a képernyő fényforrásnak számít-, az ideghártyában, a csapokban és pálcikákban hamarabb lebomlik a festékanyag, ezért hamarabb is kell pótolni. Ehhez A-vitaminra van szükség. Alkonyatkor a pálcikák lépnek működésbe, ezek ugyanis már gyenge fényre is magas szintű teljesítménnyel válaszolnak.

Ehhez ugyancsak sok A-vitaminra van szükség az egyéb tápanyagokon, ásványi anyagokon és más másodlagos növényi anyagokon kívül.

Válasszuk a legjobb minőséget!

Nem a felvett tápanyagok mennyisége a döntő tényező, hanem sokkal inkább a biológiai hasznosíthatóság! Ez a tényező pedig sokkal jobb a természetes anyagok, mint a szintetikus termékek, táplálék kiegészítők esetében.

Arról se feledkezzünk el, hogy ezeknek az anyagoknak az érpálya segítségével, a tarkó szűk járatán keresztül kell eljutniuk oda, ahol hasznosítva lesznek, vagyis az agy látásközpontjába és a két szemgolyó belsejébe. Ha a tarkó tartósan kötött, állandó izomfeszültségben van, nem lesz megfelelő a vérellátottság, és ebből következően a tápanyag-ellátottság sem. Ezért ötvözzük az egészséges tápanyagellátást a könyvben szereplő, a szem és tarkó ellazulását és relaxációját biztosító gyakorlatokkal, mert így a legjobb úton haladunk az optimális látás felé.

 

Zöldturmix a szemnek

Az otthoni menü összeállításakor ügyeljünk szemünk igényeire is, tehát mindenekelőtt arra, hogy elegendő A-vitaminhoz jusson. Igazi szemerősítőket vásárolhatunk fogyasztásra készen, bio-minőségben, vagy készíthetünk otthon frissen préselt gyümölcs-és zöldséglevelekből. Különösen jó a répalé almával vagy magában, a bodza almával vagy a répa-zeller-alma kombináció. A zsírban oldódó A-vitamin jobb felszívódását néhány csepp hidegen sajtolt növényi olaj hozzáadásával segíthetjük elő, vagy úgy, ha elrágcsálunk néhány szem diót.

A következő zöldturmix igazi jótétemény a szervezetnek:

Egy személy részére keverjük össze turmixgépben a következő összetevőket: két-három sárgarépa, egy darabka zeller, némi petrezselyem, egy kisebb édesköménygumó, egy kis darab cékla, egy maréknyi bogyós szezongyümölcs (például bodza, ribizli, áfonya, eper, málna), egy teáskanál hidegen sajtolt növényi olaj, és esetleg némi méz.
Ez a finom, krémesre kevert püré akár tízórainak, uzsonnának is kiváló.

Hatékony méregtelenítés

A test egészséges működése szempontjából az is meghatározó tényező, hogyan tudunk megszabadulni attól, amire már nincs szükség. A minden új sejt képződésekor és pusztulásakor, a szemben, a látópályákon és az agyban keletkező salakanyagok hatékony kiürítésének alfája és ómegája a víz. Elsősorban nem az ásványi anyag-utánpótlás érdekében van szükségünk vízre, hanem mindenekelőtt a méreg- és salakanyagok kiürítése végett.

Naponta legalább két, stresszhelyzetben akár három liter vízre is szükségünk van. Fogyasszunk nyugodtan egy-két karika gyömbérrel felforralt, és ha szükséges, szűrt csapvizet. Ennek elkortyolgatásával az emésztést is segítjük, hosszú távon pedig, szemtorna gyakorlatokkal együtt alkalmazva, megelőzzük a szürke hályog (a szemlencse homályossá válása) és a zöld hályog (emelkedett szemnyomás) kialakulását. A természetes, szénsavas vagy szénsavmentes ásványvíz is alkalmas erre a célra. Szembetegségek esetén speciális gyógyvizekre vagy Kneipp-kúrára is eshet a választás. A kúra részleteiről természetes gyógyásztól vagy orvos-természetgyógyásztól kérhetünk személyre szabott tanácsot.

 

Utánpótlás munka közben

Külön javaslatunk az irodai munkához: a képernyő előtt félnaponta rágcsáljunk el egy-két sárgarépát. A benne lévő A-vitamin felszívódását elősegítheti, ha viszünk hozzá egy adag joghurtos mártogatóst vagy egy marék napraforgómagot. Még jobb, ha mindezt bio-minőségben szerezzük be.

 

Legyen mindennapos szertartás!

Minden reggel, például tea- vagy kávéfőzés közben forraljunk körülbelül 15 percig egy liter vizet és benne egy szelet friss gyömbért. Forrón vagy melegen töltsük termoszba, így egész napra magunkkal vihetjük. Tartsuk szem előtt, és ne feledkezzünk el róla.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!