Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2020. 10. 29
Egy őskori madárcsalád gigászi, akár a 6,4 méteres szárnyfesztávolságot is elérő tagjainak eddig feltárt legrégebbi maradványaiként azonosítottak a kutatók néhány fosszíliát, amelyet még az 1980-as években fedeztek fel az Antarktiszon.

2020. 10. 28
A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.

2020. 10. 27
A forradalmi módszer lényege, hogy a keresőkutyák jelzései alapján 73 százalékos pontossággal sikerült a sakálok jelenlétét bizonyító ürülékek kimutatása a vizsgált területen. Az új módszerrel a jövőben a Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve pontosabb képet kaphatnak a sakálok előfordulásáról és viselkedéséről.

2020. 10. 26
A rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren.

2020. 10. 26
A közönséges szúnyog eddig ismeretlen volt az Antarktiszon, ahol csak a szárnyatlan változata honos.

2022. 05. 18
Érdekes: a világ lakosságának több mint fele evőeszköz nélkül eszik.

2021. 09. 14
Tapasztaljuk, hogy a televízióban egyre nagyobb felületet kapnak a gasztro-showműsorok, és rendkívül népszerűek az egyes tájegységek főzési szokásait bemutató filmek is. Vajon ez azt jelenti, hogy tényleg odafigyelünk arra, hogy mit eszünk? A vásárlói szokásokat elemző vizsgálatok nem ezt erősítik. Sajnos a legfontosabb szempont még mindig az ár. Ne legyenek illúzióink: a lakosság jelentős része nem biodinamikus élelmiszereket fogyaszt, nem őstermelőtől vásárol, hanem a multik akciós termékeit teszi a kosarába. Messze vagyunk attól, hogy tényleg odafigyeljünk a termék származási helyére, illetve az összetevőire. Pedig ki-ki sokat tehet azért, hogy tudatos fogyasztóvá váljon. Például ne hagyja magát a reklámok által befolyásolni. Vagy olvasson utána, mit tehet az egészséges táplálkozásért.

2020. 10. 15
Zsémbesekké és nyűgösebbé válnak idős korukra, viszont a szeretetük ugyanolyan szinten marad!

2020. 10. 09
Természeti csapásoktól sújtva, gazdaságilag kiszolgáltatva, külföldi segítség nélkül Észak-Koreában újra előállhat az a tragikus helyzet, ami 30 éve már megtörtént. Az akkori áldozatokról szóló adatok bizonytalanok: 200 ezer és 1,5 millió közöttire becsülték a 25 millió lakosú országban éhen haltak számát. Ez szinte elképzelhetetlen!

2020. 10. 05
Nagyjából 300 millió évvel ezelőtt kezdtek ciripelni a tücskök - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely elsőként vizsgálta átfogóan az akusztikus kommunikáció evolúcióját az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjében.