Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2023. 08. 31
Az elmúl évek WC-papír mizériája sok embert elgondolkodtatott, mi történne, ha ez a mindennapinak gondolt dolog, egyszer csak eltűnne a boltok polcairól, vagy csak simán megfizethetetlenné válna. Bár a helyzet valamennyire most normalizálódni látszik, sokunkban megfogalmazódott már a kérdés: milyen alternatívák léteznek? Mit használjuk, ha elfogy ez az alapvetőnek tartott eszköz, vagy csak csökkenteni szeretnénk a környezetünk terhelését? Az emberek több ezer évig éltek vécépapír nélkül, de meg tudjuk ez most is tenni?

2023. 08. 31
A Háromszínű árvácska egy évelő növény, mely Európában és Ázsiában őshonos. Kicsi, bájos virágai három különböző színnel büszkélkednek: sárga, lila és fehér. A növény a patakok mentén, erdőkben és mezőkön nő, de nemesített változata kedvelt kerti virág is. Hollandiában és Franciaországban gyógynövényként is nagy terülteteken termesztik.

2023. 08. 25
A fogkrém enyhe súroló hatású összetevői, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy gyengéden távolítsák el a lerakódott lepedéket a fogakról, számos más dolog megtisztítására is alkalmasak. Azonban mielőtt alkalmaznánk, van egy nagyon fontos alapszabály:

2023. 08. 23
Dr. Körmendi István betöltötte a 100. évét, de még mindig praktizál, abban a rendelőben, melyet még édesapja nyitott az otthonukban.

2023. 06. 13
Nem is gondolnánk, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park gyepterületein élnek ún. parazita növények is. Ilyen növények például a vajvirágfélék, melyeket más néven szádornak vagy szádorgónak is hívnak.

2023. 05. 31
Mi az oka, hogy valakit csípnek, és van, akit nem?

2023. 04. 14
A vodkát mindenki ismeri, de azt már kevesen tudják, hogy mi mindenre jó még azonkívül, hogy megisszuk.

2023. 03. 30
A teafa nem rokona a teacserjének, amelynek a leveleit a fekete és a zöld teához felhasználják. James Cook brit hajóskapitány nevezte el teafának, mert a leveleiből jó brit szokás szerint fűszeres és frissítő tea készíthető. Sir Joseph Banks botanikus már 1770-ben James Cook kapitánnyal közösen tett felfedezőkörútjáról hozott vissza Angliába teafalevelet, de még nagyon hosszú időnek kellett eltelnie, amíg a nyugati tudósok felfedezték az olajtartalmú növény sokoldalú orvostudományi felhasználhatóságát. A feljegyzések szerint a hajósok nagyon kedvelték, mert viszonylag jó ízű sört főztek teafalevélből és fenyőrügyből.

2023. 03. 23
A vadkölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.