Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2023. 11. 24
A kávé, magas koffeintartalma miatt, jelentős hatással lehet az emberi szervezetre. Fogyasztásakor a koffein gyorsan bekerül a véráramba, serkenti a központi idegrendszert, és blokkolja az adenosin nevű neurotranszmitter hatását, ami ellazulást és álmosságot indukál. Ezen jól ismert hatás mellett vannak más érdekes következmények is.

2023. 11. 24
Hajmosás és hajszárítás - mindez alap dolognak tűnik. Ám valójában sok hibát követhetünk el, és ezek károsíthatják a hajunk egészségét. Lehet, hogy a hajápolási rutinod egyszerűen arra korlátozódik, hogy időnként samponnal mossuk a hajunkat. Vagy lehet, hogy mindent helyesen csinálsz, de mégsem néz ki a hajad úgy, ahogy szeretnéd. Kiderült, hogy néhány, esetleg észrevétlenül elkövetett hajápolási hiba közted és az álmaid haja között állhat.

2023. 11. 22
Mindennapi szokásaink nagyban befolyásolják viselkedésünket, többet, mint gondolnánk, és fontos figyelembe venni, hogy mire összpontosítunk rendszeresen. A kutatások szerint a szokásaink valójában pusztítóak is lehetnek, ezért sokkal jobb tudni, mi az, ami valóban jó és rossz számunkra.

2023. 11. 15
Az élelmiszertudományi szakértők azt állítják, hogy érdemes fontolóra vennünk a rovarok fogyasztását, amelynek pozitív hatása lehet mind az egészségünkre, mind pedig a bolygó fenntarthatóságára. A közeljövőben valószínűleg nem marad más választásunk... Az élelmiszerellátás kihívásai miatt egyre nő az érdeklődés a tudósok körében a rovarok mint potenciális fenntartható táplálékforrás kutatása iránt. A világ népessége 30 év múlva eléri a 9 milliárd főt. Ezt a hatalmas embertömeget már nehéz lesz hagyományos módszerekkel táplálni. Ezért kutatják a tudósok az entomofágia lehetőségeit, vagyis a rovarok fogyasztását.

2023. 11. 13
Néhány ember számára teljesen normális, hogy az ágyukkal osztozzanak házikedvencükkel. Azonban orvosok szerint ez nemcsak szokatlan,veszélyes is. Az állati szőr és az elhalt hámsejtek okozhatnak légzési problémákat és allergiás reakciókat. Fontos megérteni, hogy ezek a tünetek lehetnek lappangók, de hirtelen is kialakulhatnak. A háziállatok szőrével való érintkezés allergiás reakciókat válthat ki mind gyermekek, mind felnőttek esetében. Az állati szőr és korpa részecskéi bejuthatnak a tüdőbe, ahol az immunrendszer idegen anyagként azonosítja azokat, és allergiás választ vált ki. Ezért fontos figyelembe venni az egészségügyi kockázatokat, amelyekkel járhat, ha háziállatunkkal osztozunk az ágyban.

2023. 11. 08
Az egészségügyi dolgozók az évek során érzékenyebbé válnak a különböző élethelyzetekre. Így képesek észrevenni finom jeleket, amik arra utalnak, hogy valaki közeleg az életének végéhez. Erre a jelenségre "Hattyúdal kifejezést" használják.

2023. 10. 04
A fehéres, tejszerű folyadék nagyon értékes anyagokat tartalmaz. Csodát tesz az arcbőrrel is!

2023. 09. 29
A szexrobotokat tanulmányozó megfeszített munka után a Tokiói Egyetem professzorai újabb megdöbbentő fejlesztésbe fogtak. Nemrég tettek közzé egy nagy visszhangot kiváltó tanulmány, mely szerint a Deep Emotional Analysis Learningnek nevezett csúcstechnológia segítségével képesek értelmezni a kiscsirkék különböző érzelmi állapotait, beleértve az éhséget, félelmet, haragot, elégedettséget, izgatottságot és szorongást.