A megfelelő fajta kiválasztásával a kezdők is bátran kísérletezhetnek!

A világ szinte minden részén élnek orchideák, a legmeglepőbb helyeken, mint pl. sziklákon és lombkoronákban. Szerencsére otthonunkban is szépen fejlődnek és virágoznak, ha megfelelő fajtát választunk. Jelenleg mindenhol vásárolhatunk a legismertebb orchideafajtából, amely az Indonéz szigetvilágban és a Fülöp szigeteken őshonos. A trópusi őserdőknek megfelelő elhelyezést nem tudunk lakásunkban biztosítani, ennek ellenére a Phalaenopsis tartásával kezdők is sikerrel próbálkozhatnak.

Lepkére emlékeztető ezernyi színű viráguk hónapokig díszlik, ha sikerült igényeinek megfelelően tartanunk.
• Világos, de a tűző naptól védett helyre állítsuk, 18 és 22OC között érzi jól magát. Már februárban elég erős a nap, közvetlen sugara megperzselheti a növényt. A természetben a fa lombja védi a Phalaenopsisokat, otthonunkban általában elég egy vékony függöny is.
• Akkor öntözzünk, amikor az ültetőközeg már száraz, ezt a cserép súlyán is észrevehetjük. Ez általában heti egyszeri öntözést jelent, de száraz, meleg helyen gyakrabban is szükséges lehet.
• Mészmentes, langyos vízzel öntözzünk. A legegyszerűbb, ha a cserepet 5-6 percre vízzel teli tálba állítjuk, de víz ne érje a növény szívét. Csöpögtessük le és utána visszaállíthatjuk a helyére.
•Inkább ritkábban öntözzünk, de teljesen átnedvesítve a talajt! Délelőtt itassuk meg az orchideát, hogy az esti hűvösebb időszakra biztosan száraz legyen a levélzet, mert az orchideák fogékonyak a gombabetegségekre. A leveleken kialakuló fekete foltok oka az éjszakára levélen maradó vízcsepp.
• A lepkeorchidea léggyökerei a levelekhez hasonlóan képesek fotoszintetizálni. Nem szabad a léggyökereket visszavágni, bármennyire is „rendezetlen” megjelenésűvé teszik a növényt. Ne próbáljuk ezeket a gyökereket a cserépbe visszaszorítani!
• A növekedési időszakban, márciustól szeptemberig kéthetente adagoljunk orchidea tápoldatot az öntöző- illetve fürdővízbe, télen havonta egyszer. A lecsepegtetés után összegyűlt tápoldatos öntözővizet egyéb virágzó szobanövényeinkhez elhasználhatjuk.
• A trópusi erdők levegőjéhez képest a szoba száraz lebegője szinte kínzókamra az orchideáknak. Néhány egyszerű fogással azonban emelhetjük a páratartalmat. Állítsuk a növény átlátszó cserepét nagyobb kaspóba, aminek aljára apró kavicsot terítünk, és a kavicsréteget töltsük fel félig vízzel. Így a növény érzékeny gyökerét nem károsíthatja a víz, de a folyamatos párolgás kedvező mikroklímát alakít ki.
• Ha több orchideát tartunk együtt, vagy más növényeket, pl. páfrányt állítunk a csoportba, párologtatásukkal egymást segítik. Ha nagyobb üvegtálba, terráriumba állítjuk az orchideákat, ne fedjük le az edényt, orchideáinknak szüksége van a friss levegőre. Lágy vízzel rendszeresen párásítsunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!