Az isiász, más néven ülőidegzsába vagy ülőideg-gyulladás nem önálló betegség, hanem különböző egészségügyi problémák összefoglaló neve. Egyfajta működési zavar, amely sokféle tünetben nyilvánulhat meg. Túlnyomórészt negyvenéves kor felett fordul elő, húszéves kor alatt csak ritkán, vagy balesetből kifolyólag.

Az ülőideg a gerinc ágyéki szakaszán a gerincvelőből kilépő idegekből áll, így a panasz főleg a gerinc érintettségével magyarázható. A gerinc menti szakaszon, a csigolyák és porckorongok között az ülőideg könnyen nyomás alá kerülhet, különösen a csigolyák kopásos elváltozása, gerinccsatorna-szűkület, csigolyaelcsúszás vagy gerincsérv következtében. Nyomás hatására az ideg sérülhet, becsípődhet, begyulladhat és ez éles, kisugárzó fájdalommal jár. Az esetek kisebb százalékában a háttérben szervi betegség vagy pszichés ok áll, ilyenkor szakember feladata a mozgásszervi érintettség kizárása és a probléma okának tisztázása.

Tünetek: Az isiász fő tünete az éles fájdalom, amely ülés közben, felálláskor és hirtelen, reflexszerű mozgás esetén (pl. tüsszentéskor, köhögéskor) fokozódik. A fájdalom a gerinc ágyéki szakaszán, deréktájon jelentkezik, és kisugározhat a comb és a lábfej irányába. Előfordulhat zsibbadásérzés, érzéskiesés vagy tűszúrásérzés. A kiváltó októl függően megjelenhet inkontinencia, székletürítési zavar, súlyos esetben végtagbénulás is.

Diagnózis: Az egyszerű isiász jóindulatú betegség; felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó, derékfájdalommal nem járó problémákra is. A szakember által végzett részletes kikérdezés, alapos fizikai vizsgálat és a képalkotó eljárásokkal nyert információk is jelentősen hozzájárulnak a pontos diagnózis felállításához, ami elengedhetetlen a hatékony terápia kiválasztásához és ezáltal a gyors felépüléshez.

Terápiás lehetőségek

A legtöbb esetben a komplex kezelés a célravezető. Fontos az ágynyugalom kemény matracon, a gyógytorna, melynek célja a fájdalom enyhítése, az izmok megerősítése és a mozgástartományok helyreállítása. Sokat segít a masszázs és olyan mozgásformák alkalmazása, amelyek erősítik az izmokat, javítják a test tónusát, rugalmasságát és a terület regenerálódását.

 

Gyakorlatok

Mechanikai érintettségnél a nyújtások, kimozgatások és a szakszerű torna az elsődleges és leginkább célravezető tennivaló. Gyulladás esetén annak csökkentése ajánlott, és csupán finom nyújtások és a periférián végzett masszázsok jöhetnek szóba. A gyulladás lehúzódását követően lehet tornát és intenzívebb manuális technikákat is alkalmazni. A gyakorlatok és a nyújtások összeállítása szakember feladata, nincsenek minden helyzetre érvényes „jolly joker”-gyakorlatok.

Általánosságban jótékony hatású lehet a háton fekve végzett nyújtózás: a karokat tenyérrel felfelé, míg a sarkakat lefelé tolva, minden kilégzésnél ellazítva az izmokat. Fél perc nyújtást pihenés követ, így ismételve párszor a gyakorlatot, naponta két-három alkalommal. Jót tesz a függeszkedés és a lógás is, ami után óvatosan, fokozatosan történjen a talajra érkezés.

Két másik gyakorlat is ajánlott: háton fekve az egyik térdünket felhúzzuk a mellkasunkhoz és mély légzéssel egybekötve 20-30 másodpercig ott tartjuk. A másik láb közben nyújtva marad a földön, majd csere következik. Egy perc pihenés után megismételhető a mozdulatsor. A másik gyakorlat során háton fekvésben az egyik térdet derékszögbe hajlítjuk, felhúzzuk és leengedjük az ellentétes oldalon. Ebben a helyzetben – légzéssel lazítva – benne maradunk, majd csere és pihenés.

A gyógyulás többnyire 4–6 hétig tart; súlyosabb esetben ez akár több hónap is lehet. Egyes tanulmányok szerint a munkából fakadó hajlamosító tényezők, a pszichés zavarok (pl. depresszió) és a nem megfelelő társadalmi-szociális-gazdasági viszonyok nagyobb eséllyel vezetnek krónikus, visszatérő isiászhoz.

Porckorongsérvnél elsődleges a sérv kezelése; ha már annyira előrehaladott, hogy konzervatív módon nehéz kezelni, műtét is szóba jöhet. A megelőzés és a konzervatív kezelés a cél, ehhez elengedhetetlen a szakember és a beteg szoros együttműködése.

Fitoterápia

A fitoterápia ajánlott enyhe és közepes fokú fájdalom esetén, a nem szteroid gyulladáscsökkentővel történt kezelés folytatásaként és a krónikus gyulladás kezelésre. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást kifejtő gyógynövények közül teaként a fehér fűzfakéreg fogyasztása ajánlott naponta háromszor. Egy evőkanálnyi fűzfakéregteát néhány percig főzünk, állni hagyjuk, majd elfogyasztjuk.

A gyömbér hatékonyságát tudományos kutatások is bizonyítják. Javítja a vérkeringést, segít a gyulladások kezelésében. Fő felhasználási formája a gyömbértea, melynek elkészítéséhez lereszelünk egy ujjbegynyi gyömbért, leöntjük egy csésze forró vízzel és 10-15 percig állni hagyjuk. Ha nem okoz gyomorpanaszokat, napi több csészével ajánlott fogyasztani.

A kurkuma legfontosabb hatóanyaga, a kurkumin révén szintén hatékony a gerinc- és az ízületi fájdalmak kezelésében, a gyulladáscsökkentésben. Curcumin-kivonat formájában vagy illóolajként kapható. Utóbbit használhatjuk belsőleg (egy csepp olajat 120 ml folyadékban oldva) vagy külsőleg, az adott területre kenve (a bőrirritáció elkerülése érdekében hordozóolaj, pl. mandulaolaj használandó).

Homeopátia

A tünetek enyhítésére, az izomfeszülés oldására a homeopátiás szerek közül leginkább a Rhus toxicodendron, az Arnica és a Nux vomica ajánlott: D30-as vagy C15-ös erősséget választva elszopogatunk napi 5 golyót az egyikből reggel, a másikból délben, a harmadikból este. Ha zsibbadás társul a fájdalom és a mozgáskorlátozottság mellé, kiegészíthetjük napi 3×5 golyó C9-es erősségű Hypericum használatával.

 

Schüssler-sók

Heveny fájdalmak esetén a Ferrum phosphoricum D6 bevétele javasolt akár negyedóránként, tartós, erős fájdalom esetén pedig 4×5 tabletta Magnesium phosphoricum D6 forró vízben oldva.

A Silicea, a Calcium fluoratum, a Calcium phosphoricum, a Calcium carbonicum és a Magnesium phospho-ricum sók hatásterülete a csontok, a szalagok, az inak és a kötőszövet rendszere. Szedésük a felépítő és a regenerációs szakaszban, hosszabb ideig ajánlott. Az említett sókból naponta 2×1 tabletta javasolt (akár egyszerre is), 2-3 hónapon keresztül.

 

Bach-virágterápia

A tünetek mellett megjelenhetnek pánikszerű, akár a rettegésig fokozódó félelmek, reménytelenség, a kiszolgáltatottságból fakadóan szégyenérzet, bűntudat stb. is. A félelmek kezelésére javasolt a napvirág és a bohócvirág, reménytelenség esetén a sülzanót, a szégyenérzet kapcsán pedig az erdei fenyő esszenciája. Ezen esszenciák szedése akár egy keveréken belül is történhet, napi 2-3 alkalommal 3–5 csepp formájában.

 

Lelki háttér:

Isiász esetén meg kell vizsgálni, milyen valódi vagy képzelt túlterheltség van jelen az életünkben; mi az, ami az „idegeinkre megy”; de érdemes foglalkozni a kisebbrendűségi érzés, a félelem, a túlzott felelősségvállalás, illetve a belső szorongás témájával is. Gyakran megbújik a háttérben az anyagiak miatt érzett aggodalom is. Az isiász által kikényszerített nyugalmi időszak értelmes kihasználása a valódi probléma és a testi fájdalom megszűnését eredményezheti.

Váradi Tibor
és a Napfényes Gyógyközpont 
munkatársai

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!