Erőteljes, elágazó gyöktörzset fejlesztő évelő növény, amely 3 méter magasra is megnőhet. Belül üreges, felül elágazó szárain nagyméretű, szárnyalt leveleket fejleszt. Nyáron hozza az apró sárgászöld virágait. A lestyán igen gazdag illóolajokban. A háztartásban használt fűszerkeverék egyik elmaradhatatlan alapanyaga.

Télen takargassuk be a töveket, ha túlságosan terebélyes lesz, ritkítsuk meg a gyöktörzsét. A levágott részt konyhai fűszerként használhatjuk. Ha még nem gyökeresedett be nagyon mélyen a talajban, akkor tőosztással is szaporíthatjuk. Zsenge leveleit egész nyáron szedhetjük és frissen, vagy szárítva használhatjuk. Gyökereit is használhatjuk ételízesítőnek.

Zellerre emlékeztető ízű leveleivel sülteket, leveseket ízesíthetünk. Lereszelt nyers gyökerét salátákba tegyük. Magját péksüteményekre szórjuk.

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyán gyökere erős vizelethajtó. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Díszítőértéke is van, impozáns külsejével és illatával nemcsak a veteményeskertek, hanem a virágoskertek mutatós évelője, de csokrok díszítésére is alkalmasak.