A világ legnagyobb környezeti problémáját a műanyagszennyezés okozza. A PET-palacok a világ műanyagtermelésének egyötödét teszik ki. A percenként kb. egymillió palackot adnak el a világon, és ezeknek csak a 14 százalékát hasznosítják újra!

A kutatólaboratóriumokban történő „véletlenekkel” általában a katasztrófafilmek kezdő képsoraiban szoktunk találkozni, de ez most nem a forgatókönyv írók agyszüleménye. Ráadásul nem is történhetett volna szerencsésebb dolog a környezetvédők szemszögéből nézve.

A történet főszereplője egy japán szeméttelepen két éve felfedezett baktérium, amely - döbbenetes módon - műanyagon él, vagyis képes lebontani a PET palackokat.
A felfedezés után nemzetközi kutatócsapat kezdett el vele foglalkozni, és sikerült azonosítani az általa termel enzimet, ami kulcsszerepet játszik a műanyag lebontásában.
És most jön a szenzáció: kutatás közben véletlenül módosították a molekulát, amitől az még hatékonyabban bontja le a műanyag polietilént.
A laboratóriumban egyelőre csak 20 százalékkal sikerült felgyorsítani a lebontási folyamatot, de már ez is nagyon ígéretes, azt mutatja ugyanis, hogy az enzim még nem érte el az optimumot, és mesterségesen ennél is jóval tovább fejleszthető.

A PET-evő enzim szerkezete a kutatás szerint nagyon hasonló ahhoz, amit számos baktérium kifejlesztett a természetes növényi polimer, vagyis a cellulóz lebontására. A kutatók célja, hogy az enzimet  képessé tegyék a PET-et az eredeti komponensekre bontani, így megvalósítsák a tökéletes reciklálás feltételeit, és ne legyen szükség nagy mennyiségű további szénhidrogén felhasználására.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!