A lestyán fogyasztását a középkori szerzetesek többek között köszvény, máj- és lépbetegségek, továbbá tüdőpanaszok és bélgörcs ellen javasolták. A jótékony hatású növényt Bingeni Boldog Hildegárd szintén alkalmazta, például nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy menstruációs panaszok kezelésére.  Magját, levelét és gyökerét a természetgyógyászat vizelet- és szélhajtó, valamint köptetőszerként alkalmazza.

Mindezeken felül a lestyánt széles körben használják fűszernövényként, amely nemcsak az ételek ízét gazdagítja, de megkönnyíti az emésztést is. Görcsoldó tulajdonsága folytán a lestyán lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Serkenti az epehólyag működését.  Segítséget nyújt gyomor- és bélpanaszok esetén: javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat.  Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak igazolt.

A köptető hatású lestyán a népi gyógyászat számos felső légúti megbetegedésre ajánlja.
Jótékony (vizelethajtó, köptető vagy az emésztőrendszer működését szabályozó) hatását a lestyán a benne lévő illóolajnak köszönheti.  A növény emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz, a levele pedig mindezeken kívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Epehólyagpanaszok enyhítésére:
Az epehólyag működési zavara, böfögés és gyomorégés ellen hatékony segítséget nyújthat a lestyános tea. Öntsünk fel 2,5 dl (1 csésze) lobogva forró vízzel 1 kávéskanál lestyángyökeret (vagy 2 kávéskanál lestyánlevelet), 1 kávéskanál borsmentát és feleannyi köménymagot. Néhány percig hagyjuk állni.  A főétkezések előtt negyedórával igyunk meg belőle egy csészével.

Súlyos gyulladással járó vesebetegség esetén tilos a lestyángyökér alkalmazása. Terhesség alatt szintén tartózkodjunk a fogyasztásától.

A húgyutak átmosására:
2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de ne forraljuk), majd szűrjük le. Fokozhatjuk a vizelet kiválasztását, ha naponta kétszer megiszunk 1 csésze lestyánfőzetet.
A forrázat fogyasztása megelőző hatással lehet a vesekő és a vesehomok képződésére. Gyomorégés és teltségérzet esetén az étkezések között naponta többször igyunk meg 1 csésze frissen elkészített lestyánfőzetet.

Tintkúra készítése:
5 dkg lestyánmagot kávéőrlőben durvára darálunk. Egy jól záródó üveget készítünk elő, ebbe szórjuk bele a Lestyán magot (a magokat gézbe is kötözve is beletehetjük az üvegbe) és ráöntünk 2 dl alkoholt. Nem fontos ragaszkodnunk a gyógyszertári alkoholhoz, erősebb házipálinka is megteszi. A lestyánmagot az alkoholba 2-3 hétig áztatjuk. Az így elkészült lestyánaromával ízesíthetünk teánkat ízlés szerint.

KONYHAI TIPPEK:
- A növény minden része tartalmazza a jellegzetes illatú és ízű illóolajat.
- A lestyán főként levesekben és egytálételekben, valamint salátákban, mártásokban, zöldséges és húsos fogásokban érvényesül.
- Zöldfűszeres krémtúró és fűszervaj ízesítésére is használhatjuk.
- Húslevesek jellegzetes fűszere.
- Fűszerezésre zsenge lestyánleveleket használjunk
- A lestyánt csak mértékletesen használjuk, mivel rendkívül erőteljes aromája elnyomhatja az étel más ízeit.
- A reszelt lestyángyökeret salátákhoz adhatjuk, vagy főtt zöldség gyanánt fogyaszthatjuk.  Ajánlatos azonban meghámozni, mivel a külseje keserű.
- A lestyánszárral ízesített borecet remek salátafűszer.
- A szárított lestyán is alkalmas ételek fűszerezésére. Aromája ez esetben kevésbé meghatározó.