Az ünnepi készülődés sok izgalmat rejt magában, hiszen rengeteg a tennivaló, és ha egészséges édességeket szeretnénk látni az ünnepi asztalon, a konyhában is szükség lesz némi változtatásra. A megszokott, jól bevált süteményeket is el lehet készíteni egészséges alapanyagokból, az alábbi receptekkel ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

 

 

Kicsit másképpen, mégis a családi hagyományoknak megfelelően, hogy valóban ünnep lehessen az együtt töltött idő és a várva várt pihenés...

 

Ünnepi bio tekercs

(cukor, élesztő, tej és tojás nélkül, két rúd elkészítéséhez)

Tészta hozzávalói: 22 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,  4 dkg bio pálma vaj vagy 6 dkg bio margarin (margarinból azért szükséges a nagyobb mennyiség, mert eleve több lekötött vizet tartalmaz), 6 dkg bio alma sűrítmény vagy bio juharszirup, 6 dkg bio sütőpor, 2 gr tengeri só, 1 dl tisztított víz

 

 

 

 

A tészta elkészítése

A bio teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, a tengeri sót, és a bio sütőport alaposan összekeverem szárazon, majd belegyúrom a zsiradékot. A tisztított vízből és az alma sűrítményből elegyet keverek és fokozatosan hozzáadom a lisztes zsiradékhoz. A tésztát jól nyújtható állagúvá dagasztom, majd két egyenlő részre osztom és pihenni hagyom addig, amíg elkészítem a tölteléket.

 

 

 

 

Töltelék hozzávalói: 10 dkg bio darált mák vagy bio darált dió, 8 dkg  bio almagríz vagy bio alma sűrítmény , annyi víz, amennyit a töltelék felvesz és kenhetővé válik.

 

 

 

 

Elkészítés:

A hozzávalókból jól kenhető tölteléket készítek. Ezután a pihentetett tésztát körülbelül 2-3 mm vastagságúra kinyújtom. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert szakadni fog a hajtogatásnál, de ne legyen túl vastag sem, mert akkor nehezen sül át és töredezetté válik.

Majd egyenletesen szétkenem a tölteléket, ügyelve arra, hogy a tészta széleire is kerüljön. A töltelékkel megkent tészta két szélét körülbelül 1 cm szélességben visszahajtom. Ez a művelet azért történik, hogy a sütés folyamán a töltelék ne folyjon ki a tésztából és a süteményvégek is ízletesek legyenek. Ez követően a töltelékkel megkent tésztát felcsavarom közepes erővel. Ha túl lazán tekerjük fel a tekercset, akkor sütéskor elterülhet, lapossá válhat, ha pedig túl szorosan tekerjük fel, könnyen megrepedhet. A tekercset úgy helyezem a sütőlemezre, hogy az utolsó csavarás alul legyen.

A felcsavart tekercs tetejét díszíthetem egész mákkal, negyed vagy fél dióval.

A tetejét kisülés előtt megszurkálom, hogy a távozó nedvesség ne repessze meg a tésztát, ecsettel óvatosan lemosom, vagy lespriccelem vízzel, azért, hogy a tészta növekedni tudjon.

Nem kelesztem, egyből a sütőbe teszem. 180 °C fokon körülbelül 20-22 percig sütöm. Kisülés után a még forró süteményt ecsettel, tisztított vízzel vékonyan bekenem, hogy fénye legyen. Éles késsel csak hidegen szeletelem fel!

 

 

 

 

Forró csoki steviával édesítve

Hozzávalók: 2 liter tej , 2/3 mokkáskanál stevia por, 6 ek kakaópor, 2 mokkáskanál vanília kivonat, 4 ek méz.

 

 

 

 

Elkészítés:

A stevia port és a kakaót alaposan keverjük össze, majd adjunk hozzá 1 dl tejet, és keverjük krémes állagúra. Ezután szép lassan adagoljunk hozzá 2-2,5 dl tejet. Utána tegyük fel a tűzre és csorgassunk hozzá mézet, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük további 2-3 percig. Végül adjuk hozzá a maradék tejet is a vanília kivonattal együtt.

 

 

 

 

Mandulavajas trüffel golyó

Hozzávalók (kb. 20-30 darabhoz): 1 bögre zabpehely, 1 bögre aszalt, puha datolya, kimagozva, 1/2 bögre mandulavaj, 2 evőkanál karobpor (plusz még több a forgatáshoz), 2-3 evőkanál víz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 vaníliarúd kikapart magjai, egy csipet őrölt szerecsendió, egy csipet só

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

 

Elkészítés:

Konyhai robotgépben daráljuk finomra a zabpelyhet. Adjuk hozzá a datolyát, mandulavajat, karobot, fahéjat, vaníliát, szerecsendiót és sót. Folyamatosan dolgoztassuk a robotgépet, miközben lassan kezdjük el adagolni a vizet (evőkanalanként), amíg a massza enyhén ragacsossá válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot).

Formázzunk golyókat a masszából, tegyük hűtőbe, hogy megkeményedjenek, majd forgassuk meg karobporban. Zárt dobozban hűtőben tartva legalább egy hétig eláll (már ha marad belőle…).

 

 

 

 

Jó készülődést és Békés Ünnepeket!

 

 

 

 

A hozzávalók megvásárolhatók:

 

 

 

 

 

 

 

 

www.naturalis.hu

info@naturalis.hu

+36 20 951 1919