Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 05. 14
Tudjuk, hogy a cigifüst nem csak a dohányzók egészségét veszélyezteti. A passzív dohányzás is kimondottan ártalmas. A dohányfüstben olyan kémiai anyagok vannak, amelyek gyengítik a szervezet immunrendszerét, és ezáltal fogékonyabbá teszik a betegségekre, és gátolják a ráksejtek elpusztításában. Ugyanakkor a dohányfüst károsíthatja a sejtek DNS-ét, és ezáltal növeli a ráksejtek kialakulásának és szaporodásának lehetőségét.

2021. 05. 10
Az E171 vagy más néven titán-dioxid egy élelmiszerszínezék, amelyet elsősorban fehér színű termékek előállítására használnak. Megtalálható a csokoládékban, rágógumikban, sok kekszben, süteményekben, stb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata során arra jutott: az anyag karcinogén lehet.

2021. 05. 03
Bármilyen hihetetlen a címsor, az orgona bizony sokoldalú gyógynövény is! Az orgonabokor a tavasz egyik legbódítóbb illatú virágával örvendeztet meg bennünket. De azonkívül, hogy a szemet gyönyörködtető látvány egy nagy csokor ebből a halványlila virágból, egészségünk védelmében is jó szolgálatot tehet. Nézzük sorban, mi mindenre használhatjuk.

2021. 04. 28
Az ízületi fájdalom a civilizált országokban népbetegségnek tekinthető. Leginkább idősebb korban jelentkezik, a panaszok hátterében kiterjedt betegségcsoport áll. A természetes gyógymódok tekintetében azonban a több évszázados megfigyelések sok hasonlóságot mutatnak.

2021. 04. 11
Évszázados népgyógyászati tapasztalat alapján.

2021. 04. 10
A szédülés lehet egy hirtelen, kellemetlen érzés, de van, hogy súlyos tünet.

2021. 04. 02
Az időskori távollátás, vagyis az olvasószemüveg viselésének szüksége, rengeteg embert sújt, amikor eljutnak a negyvenes éveik közepére. Először azt veszed észre, hogy kezd nehézséget jelenteni a rossz fényviszonyok közti olvasás - például az étlap kiböngészése egy gyengén megvilágított étteremben. Azután alkalmasint felfedezed, hogy gondot okoz az apró betűs szöveg olvasása. Egyre távolabb kell tartanod a szöveget a szemedtől, mígnem a karjaid hosszúsága kevésnek bizonyul, hogy a megfelelő pozícióban tartsd a könyvet. Az is meglehet, hogy hunyorgáson kapod magad, de sajnos ez is vajmi keveset segít a dolgon - írja Leo Angart Szerezd vissza éleslátásodat című könyvében. A szerző saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, és tanácsot add, hogyan javíthatjuk látásunkat. Nézzük mit tanácsol a távollátóknak!

2021. 04. 01
Mindenki tudja, hogy a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás hozzájárulhat a szívroham bekövetkezéséhez. Ám vannak egyéb tényezők is!

2021. 04. 02
Sajnos sokan csak akkor jönnek rá, milyen nagyot hibáztak, ha már nem lehet visszafordítani az állapotot. A csont egészsége fiatalon és idős korban egyaránt nagyon fontos. A csontok állapota a mozgásunkra, fogainkra egyaránt kihat – érdemes tudnunk, hogy bizonyos ételek és szokások kifejezetten károsítják a csontrendszert.

2021. 03. 26
Sokan azt gondolják, hogy a sajtot elkészíteni csak valami nagy hozzáértéssel és hosszú ceremóniával lehet. Az ilyen tévhitek eloszlatására, álljon itt néhány recept a házi sajtkészítés területéről: