Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 05. 26
A nyaki gerinc a gerinc legmozgékonyabb része – működéséből adódik: a fejet minden irányba fordítja, mozgásterjedelme óriási. Ez különösen az alsó szelvényekre érvényes, ahol a jelentősen kisebb mozgásterjedelmű háti gerinccel határos. Ezért éppen ezen a területen lépnek fel nyíró- és centrifugális erők, amelyek a nyaki gerinc szalagjait erősen igénybe veszik.

2021. 06. 16
A gyermekláncfű minden része, a gyökerétől a virágáig gyógyító hatással rendelkezik.

2021. 05. 24
Az antociánok természetes növényi pigmentek, bioflavonoidok. A növényi pigmenteket különböző csoportokba sorolhatjuk. Vannak a karotinoid típusú vegyületek, ide tartozik például a likopin vagy a karotin. Vannak a xantofillek, amelyek oxigéntartalmú karotinoidok, és az őszi levelek sárgás színéért felelősek. A harmadik csoportba a porfirin vázas pigmentek tartoznak, ide tartozik például a kékeszöld klorofill. A legváltozatosabb színeket adó csoportot pedig az antociánok alkotják, ugyanis ezen vegyületek színe a narancsvörös árnyalattól egészen az ibolyakékig változhat.

2021. 05. 22
Számos civilizációs betegség mutatkozik meg a látás romlásában. Sokszor az idősebb korosztály tagjai jobban látnak, mint a fiatalok. A számítógépek, TV és okostelefonok képernyője tehető leginkább felelőssé mindezért. Ez oda vezetett, hogy például Ázsiában a gyerekek 70%-a már szemüveges, és a helyzet minden évben romlik. De ennek nem kellene így lennie. Olvasd el cikkünket, és megtudhatod mit tehetsz szemeid egészségének megőrzésért!

2021. 05. 22
Több, mint 80 éve ismert, hogy az állandó stressz, a félelem számtalan betegséghez vezet. Tudjuk, hogy lebénítja immunrendszerünket, megfoszt bennünket a tiszta gondolkodástól, krónikus gyulladáshoz, szívkatasztrófához vezet, mégsem vesszük komolyan és főleg nem tudjuk helyesen kezelni.

2021. 10. 28
Ha tudjuk, hogy mi okozza az éjszakai nyugtalanságot, könnyen tehetünk is ellene. Ebben a rövid írásban a jól ismert külső, zavaró tényezők mellett megpróbáljuk felhívni a figyelmet a lehetséges belső, lelki okokra is.

2021. 05. 21
A turbolya elfeledett fűszere a mai konyháknak. Értékét és érdekes aromáját azonban ismét kezdik felfedezni. Vadon sok helyen találkozhatunk vele már március legelején, de bokrok, épületek, kerítések tövében is tömegesen terem. Az árnyékos, nedves helyeket kedveli, kertünkbe magról könnyen termeszthetjük.

2021. 05. 18
Az immunrendszerünk érdekes és csodálatos része a testünknek, szervek, erek, nyálkahártyák, bőr, limfociták és bélflóra hálózatából áll. Mindennap számos nemkívánatos anyag jut be a szervezetünkbe, amely erre úgy reagál, hogy immunrendszerünket támadásra indítja, mint a katonákat a harctéren.

2021. 05. 17
Ha rosszul alszunk, erőtlenek, energiátlanok, dekoncentráltak leszünk. A tartós álmatlanság kimeríti a testet. A legrosszabb esetben, akár bele is halhatunk az alváshiányba. Mit tehetünk azért, hogy mélyen, pihentetően aludjuk végig az éjszakát? Mi a receptje a jó alvásnak?

2021. 05. 14
Erre a kérdésre a mai napig sem találta még meg a választ az orvostudomány. Annyit tudunk, hogy azért veszélyes, mert az emberek allergiásak lehetnek a gluténra, vagy mert olyan betegségeket okozhat, mint a cöliákia. Ez azonban nem ad választ arra, hogy miért érzékenyek olyan sokan a gluténra