Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 05. 23
A március végi óraátállítás még azok bioritmusát is felborította, akik nem küzdenek alvászavarral. Akik pedig egyébként is nyugtalanul alszanak, igazán kimerítő éjszakákat tudhatnak maguk mögött. Azonban, ha tudjuk, hogy mi okozza az éjszakai nyugtalanságot, könnyen tehetünk is ellene. Ebben a rövid írásban a jól ismert külső, zavaró tényezők mellett megpróbáljuk felhívni a figyelmet a lehetséges belső, lelki okokra is.

2021. 05. 21
A turbolya elfeledett fűszere a mai konyháknak. Értékét és érdekes aromáját azonban ismét kezdik felfedezni. Vadon sok helyen találkozhatunk vele már március legelején, de bokrok, épületek, kerítések tövében is tömegesen terem. Az árnyékos, nedves helyeket kedveli, kertünkbe magról könnyen termeszthetjük.

2021. 05. 18
Az immunrendszerünk érdekes és csodálatos része a testünknek, szervek, erek, nyálkahártyák, bőr, limfociták és bélflóra hálózatából áll. Mindennap számos nemkívánatos anyag jut be a szervezetünkbe, amely erre úgy reagál, hogy immunrendszerünket támadásra indítja, mint a katonákat a harctéren.

2021. 05. 17
Ha rosszul alszunk, erőtlenek, energiátlanok, dekoncentráltak leszünk. A tartós álmatlanság kimeríti a testet. A legrosszabb esetben, akár bele is halhatunk az alváshiányba. Mit tehetünk azért, hogy mélyen, pihentetően aludjuk végig az éjszakát? Mi a receptje a jó alvásnak?

2021. 05. 14
Erre a kérdésre a mai napig sem találta még meg a választ az orvostudomány. Annyit tudunk, hogy azért veszélyes, mert az emberek allergiásak lehetnek a gluténra, vagy mert olyan betegségeket okozhat, mint a cöliákia. Ez azonban nem ad választ arra, hogy miért érzékenyek olyan sokan a gluténra

2021. 05. 14
Tudjuk, hogy a cigifüst nem csak a dohányzók egészségét veszélyezteti. A passzív dohányzás is kimondottan ártalmas. A dohányfüstben olyan kémiai anyagok vannak, amelyek gyengítik a szervezet immunrendszerét, és ezáltal fogékonyabbá teszik a betegségekre, és gátolják a ráksejtek elpusztításában. Ugyanakkor a dohányfüst károsíthatja a sejtek DNS-ét, és ezáltal növeli a ráksejtek kialakulásának és szaporodásának lehetőségét.

2021. 05. 10
Az E171 vagy más néven titán-dioxid egy élelmiszerszínezék, amelyet elsősorban fehér színű termékek előállítására használnak. Megtalálható a csokoládékban, rágógumikban, sok kekszben, süteményekben, stb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata során arra jutott: az anyag karcinogén lehet.

2021. 05. 03
Bármilyen hihetetlen a címsor, az orgona bizony sokoldalú gyógynövény is! Az orgonabokor a tavasz egyik legbódítóbb illatú virágával örvendeztet meg bennünket. De azonkívül, hogy a szemet gyönyörködtető látvány egy nagy csokor ebből a halványlila virágból, egészségünk védelmében is jó szolgálatot tehet. Nézzük sorban, mi mindenre használhatjuk.

2021. 04. 28
Az ízületi fájdalom a civilizált országokban népbetegségnek tekinthető. Leginkább idősebb korban jelentkezik, a panaszok hátterében kiterjedt betegségcsoport áll. A természetes gyógymódok tekintetében azonban a több évszázados megfigyelések sok hasonlóságot mutatnak.

2021. 04. 11
Évszázados népgyógyászati tapasztalat alapján.