Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2020. 12. 04
Egyáltalán: van-e még tápanyag a konzerv zöldségeknek, és le kell-e őket mosni?

2020. 11. 29
Ahogy az első részben kifejtettük, az inzulinrezisztencia olyan szénhidrát- (cukor-) anyagcserét érintő megbetegedés, amely nem jár egyértelmű tünetekkel. A következő jelek azonban árulkodóak lehetnek: hasi zsír megjelenése, menstruációs zavarok, túlzott édességkívánás, nagyfokú stresszérzékenység, ritka, elmaradozó, hiányzó vérzés, a menstruációs zavarok következtében kialakuló méhnyálkahártya-rendellenességek; fokozott szőrnövekedés, zsíros bőr, hajhullás, meddőség.

2020. 11. 27
Szervezetünket napi szinten milliónyi támadás éri, amelyeket észre sem veszünk. Ha tüneteket észlelünk, pl. fáradékonyság, fej- és végtagfájdalmak, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen ,,csata” zajlik a szervezetünkben. Amikor a tünetek 2-3 nap alatt elmúlnak, akkor sikeresen visszavertük a támadást. Az évszakváltások, az őszi hűvös reggelek és meleg nappalok azonban hajlamosíthatnak meghűlésre, tél végére pedig biztosan fogékonyabbak leszünk a fertőzésekkel szemben. Ha megfelelően működik a védekező rendszerünk, akkor hatékonyan tudunk megküzdeni mind a külső, mind a belső támadókkal szemben.

2020. 11. 26
mmunrendszerünk véd meg bennünket a külső támadásokkal szemben, felismeri, ki a ,,barátunk” és ki nem. Nyirokszerveink összehangolt működésükkel szünet nélkül biztosítják testünk védelmét. Ha ellenséggel találkozik, azonnal reagál és gyulladással válaszol. A stressz, az egészségtelen táplálkozás, káros környezeti hatások, dohányzás erősen gyengíti védekező rendszerünket, amit az őszi-téli időjárás még tovább ront. Jó tudni mivel tudjuk természetes módon támogatni immunrendszerünket, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

2020. 11. 24
Az inzulinrezisztencia a cukoranyagcsere zavarai közé tartozó gyakori probléma. Korai stádiumában önálló kórképként tekintünk rá, melynek gyógyulási esélyei komplex életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak. Abban az esetben, ha nem figyelünk oda, gyakran vezet cukorbetegség kialakulásához. Mindkét nemet érinti, nők esetében azonban a családalapítás időszakában a foganás elmaradása miatt végzett vizsgálatok során hamarabb felismerésre kerül.

2020. 11. 21
Az adalékos kenyér kelési ideje 20-30 perc, a búzalisztből készült kovászos kenyéré 8-10 óra, a rozsliszttel kevert búzalisztesé akár 15 óra is lehet.

2020. 11. 20
Sokat javult a kender megítélése az elmúlt években, egyre többen ismerik el jótékony hatását, de még mindig sok az előítélet és a téves információ. Minden hónapban igyekszünk az olvasóknak egy kis plusz információval szolgálni erről a növényről, mely nélkülözhetetlen segítője és tápláléka volt az emberiségnek egészen az utóbbi pár évtizedig. Ebben a számban Farkas Attilával, a Kendertér megálmodójával beszélgetünk, aki nap mint nap rengeteget tesz azért, hogy visszaállítsa a kannabisz megtépázott renoméját.

2020. 11. 17
Fokhagymás tejföllel egyszerűen isteni!

2020. 11. 17
Csak 1 kiskanállal kell enned lefekvés előtt, és kipihented, energikusan fogsz ébredni!

2020. 11. 17
Az alma a leghűségesebb gyümölcsünk, több hónapon keresztül velünk marad. Nyár közepén indul a szezonja, a késői fajtákat októberben szedjük. A téli fajták még házi körülmények között is eltarthatók legalább újévig, ha azonban erre épített tárolóban beállítjuk a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légtér összetételét, akár nyárig.