Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2022. 11. 24
Kedves Olvasó! Bizonyára érezted már, hogy egy-egy megerőltető mozgás, kerti munka, vagy akárcsak a mindennapi gyaloglás is mennyire igénybe tudja venni a térdet. Ha pedig nap, mint nap tapasztalod a szúró, recsegő, ropogó fájdalmat, akkor ez az írás még inkább Neked szól majd.

2022. 11. 24
A sütés iránti szeretetem még gyerekkoromban kialakult, amikor egészen kicsiként ott álltam a nagymamám mellet és könyékig voltam benne a kelt tésztában. Ez semmit nem változott az évek alatt, és még középiskolás koromban is inkább a nagyszüleimnél töltöttem a nyarakat sütögetve, mint a nagyvárosban a barátokkal.

2022. 11. 16
A vérből és vizeletből sok minden kimutatható.

2022. 10. 25
Naponta 1 decit fogyassz az ízületeid egészsége érdekében. 200 forintba sem kerül 1 havi adag!

2022. 10. 19
A víz, mint éltető elem sajnos nincs megfelelően értékelve. Természetesnek vesszük, hogy rendelkezésünkre áll. Csak megnyitjuk a csapot, és folyik... Nagyszüleink még komoly fizikai munka során szerezték be a mindennapi ivó- és fürdővizet, ezért meg is becsülték az utolsó cseppig. Emellett pedig tudatosan használták kisebb-nagyobb testi nyavalyáik gyógyítására is. Ezekből szemezgetünk most!

2022. 10. 19
A füge Keletről származik, de termesztik Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Törökországban, Cipruson, Dél-Olaszországban és Dél-Franciaországban is. Hazánkban az utóbbi években sok kertben ültetik, a legtöbb változata pedig évente kétszer is terem. E bőség miatt egész évben kapható az ízletes füge.

2022. 10. 19
A borsika az ajakos növényekhez tartozik, és eredetileg a Földközi-tenger keleti partvidékén és a Fekete-tenger partján volt honos. A Benedek-rendi szerzetesek sok más gyógynövénnyel együtt hozták át az Alpokon és juttatták konyhakertjeinkbe és fazekainkba. A borsfű az ajakosok családjába tartozik. Fűszer- és gyógynövényként is számon tartott növényről van szó, amelynek szárát és illóolaját gyógyászati célokra használják fel. Erős illata miatt úgy vélték, hogy ez csakis az istenek lakomáját fűszerezheti, éppen ezért az ókorban nagyon kedvelték ezt a növényt, amellyel legfőképpen húsokat és hüvelyeseket ízesítettek. A borsfű népies elnevezései: borsikafű, csombor, kerti csombor, bécsi rozmaring, hurkafű.

2022. 10. 19
Bármely korosztályt érintheti.

2022. 09. 13
Nem kell rögtön hashajtó után nyúlnunk, ha székrekedéssel küzdünk. Az alábbi, bárki által könnyen elsajátítható technika a belek manuális átmozgatására épül. Végezhetjük akár saját magunkon is