Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 03. 08
Erős bizonyítékok utaltak már arra, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek (egyebek mellett szalonna, kolbász) túlzott fogyasztása összefügghet a vastag- és végbélrák kockázatának növekedésével. Mostanáig azonban nem volt világos, hogy az erős húsfogyasztás emeli-e más, nem daganatos betegségek kockázatát.

2021. 02. 20
A természetes antibiotikumokról gyakran esik szó, ezért bizonyára sokaknak cseng ismerősen a mustár-glikozid nevű vegyület, és ezen hatóanyagot tartalmazó növények, a mustár, a hagyma, a torma, póréhagyma, a retek, a fokhagyma, a medvehagyma és vízitorma is gyakran előkerül sokunknál, ha náthával, influenzával küzdünk. Az előbb felsorolt növények mind a hagymafélék vagy keresztesvirágúak családjába tartoznak. Mi most a tormával és a vízitormával fogunk részletesebben foglalkozni, de a későbbiekben mindegyikőjükre sort kerítünk.

2021. 02. 19
A szívelégtelenség a 65 év felettiek 10%-át érintő betegség. Kialakulhat hirtelen, életveszélyes állapotot idézve elő, legtöbb esetben azonban lassan, évtizedek alatt fejlődik ki. A kiváltó okok többsége helyes életmóddal megelőzhető. Időben történő felismerésével, kezelésével elkerülhető a szív teljes kimerülése, és a hirtelen halál.

2021. 02. 19
A tüdő folyamatosan dolgozik, oxigént vesz fel és kiszorítja a szén-dioxidot. A légzőrendszer célja az oxigén szállítása a test véráramába, ami tovább szállítja és elosztja a testben. A tüdőbetegségben vagy fertőzésben szenvedők számára ez az oxigénátadás nehezebbé válik, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezet. A különböző környezeti hatások miatt érdemes oda figyelnünk rá, főleg most a hűvösebb őszi és téli hónapokban. A rendszeres mozgás és a megfelelő étrend szintén elengedhetetlen, de van néhány természetes módszer a tüdő jobb működésének elősegítésére:

2021. 02. 05
A rossz szokásra rámehet az egészséged.

2021. 02. 05
Sajnos sokan csak akkor jönnek rá, milyen nagyot hibáztak, ha már nem lehet visszafordítani az állapotot.

2021. 02. 05
Ha időben felismered ezeket a tüneteket, elejét veheted a nagyobb egészségügyi gondoknak.

2021. 01. 27
Az isiász, más néven ülőidegzsába vagy ülőideg-gyulladás nem önálló betegség, hanem különböző egészségügyi problémák összefoglaló neve. Egyfajta működési zavar, amely sokféle tünetben nyilvánulhat meg. Túlnyomórészt negyvenéves kor felett fordul elő, húszéves kor alatt csak ritkán, vagy balesetből kifolyólag.

2021. 01. 18
A terpének olyan aromás olajok, amik ugyanazon mirigyekben választódnak ki, amelyek a kannabinoidokat is termelik, és amelyek az egyes kenderfajták jellegzetes illatukért, ízükért felelősek.