Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 04. 02
Sajnos sokan csak akkor jönnek rá, milyen nagyot hibáztak, ha már nem lehet visszafordítani az állapotot. A csont egészsége fiatalon és idős korban egyaránt nagyon fontos. A csontok állapota a mozgásunkra, fogainkra egyaránt kihat – érdemes tudnunk, hogy bizonyos ételek és szokások kifejezetten károsítják a csontrendszert.

2021. 12. 20
Sokan azt gondolják, hogy a sajtot elkészíteni csak valami nagy hozzáértéssel és hosszú ceremóniával lehet. Az ilyen tévhitek eloszlatására, álljon itt néhány recept a házi sajtkészítés területéről:

2021. 03. 24
Nem élhetünk örökké, viszont az élet-minőségünkön sokat javíthatunk, sőt éveket veszíthetünk a hibás szokásainkkal.

2021. 03. 24
Ez a savanyú gyümölcs ma már minden zöldség-gyümölcs üzletben kapható, és szinte minden háztartásban megtalálható. Ez nem volt mindig így, mert a citromot a déli országokból kell behozni, és még néhány évtizeddel ezelőtt is sokak számára megengedhetetlen luxusnak számított. A citrusfa 7 m magasra nő, őshazája Délkelet-Ázsia, valószínűleg Indiában és Burmában, és először a római időkben került a Földközi-tenger országaiba, ahol kiváló termőtalajra talált.

2021. 03. 17
Érezted már azt, hogy télen a bőröd textúrája valahogy vacakabb, mint nyáron? A sarkaid, a könyököd, az ajkaid, a kezeid állandóan ápolók után kiáltanak.

2021. 03. 17
Jelen cikkünk a vázizomzatot alkotó harántcsíkolt izmokról szól, melyek testtömegünk 20–40 százalékát teszik ki. Három fő izomfajta létezik: a simaizom, amely a belső szervekben (pl. az érrendszerben, a légzőrendszerben, a tápcsatornában, a húgyutakban) található, a szívizom, amely szívünk alkotója, és a már fent említett harántcsíkolt izom.

2022. 01. 03
Ilyen a “Tejes arc”, “Glutén arc”, “Cukor arc”, “Bor arc.”

2021. 03. 08
Erős bizonyítékok utaltak már arra, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek (egyebek mellett szalonna, kolbász) túlzott fogyasztása összefügghet a vastag- és végbélrák kockázatának növekedésével. Mostanáig azonban nem volt világos, hogy az erős húsfogyasztás emeli-e más, nem daganatos betegségek kockázatát.

2021. 02. 20
A természetes antibiotikumokról gyakran esik szó, ezért bizonyára sokaknak cseng ismerősen a mustár-glikozid nevű vegyület, és ezen hatóanyagot tartalmazó növények, a mustár, a hagyma, a torma, póréhagyma, a retek, a fokhagyma, a medvehagyma és vízitorma is gyakran előkerül sokunknál, ha náthával, influenzával küzdünk. Az előbb felsorolt növények mind a hagymafélék vagy keresztesvirágúak családjába tartoznak. Mi most a tormával és a vízitormával fogunk részletesebben foglalkozni, de a későbbiekben mindegyikőjükre sort kerítünk.

2021. 02. 19
A szívelégtelenség a 65 év felettiek 10%-át érintő betegség. Kialakulhat hirtelen, életveszélyes állapotot idézve elő, legtöbb esetben azonban lassan, évtizedek alatt fejlődik ki. A kiváltó okok többsége helyes életmóddal megelőzhető. Időben történő felismerésével, kezelésével elkerülhető a szív teljes kimerülése, és a hirtelen halál.