Mindenki tudja, milyen érzés libabőrösnek lenni. Azt viszont kevesen, hogy milyen fiziológiai háttere van.

A bőrben ülő szőrtüszőkhöz egy-egy apró simaizom kapcsolódik. Hideg levegő hatására ezek a simaizmok megfeszülnek, és a szőrtüszők a bőrfelszín felé emelkednek. Ettől felegyenesednek a szőrszálak.

Ám a bőrünk nem csak a hidegre reagál ily módon. Kialakulhat felfokozott érzelmek vagy élmény hatására is, mert ilyenkor az agy adrenalint termel, ami szintén megfeszíti a simaizmokat.

A cirógatás finom érintés hatására is gyakran előfordul a libabőr, tudományos nevén pilomotor reflex.

Miért jó a szervezetnek a libabőr?

A jelenség sokkal több annál, hogy hidegben feláll a szőrünk. Hosszabb távú szerepe, hogy aktivizálja azokat az őssejteket, amelyekből a szőrtüszők alakulnak ki, ezáltal pedig fokozza a szőrnövekedést. Vagyis a bőrünk így tud reagálni a környezeti változásokra. A libabőrözés során a bőr faggyúmirigyei kiürülnek, a bennük lévő zsiradék a bőr felületére jut. Ez a faggyútermelődés a bőr önvédelmi reflexei közé tartozik, mivel a faggyúváladék egyes mechanikai hatások ellen bizonyos fokig védelmet nyújt a bőrnek - pl. hideg, felázás, vegyi anyagok ellen. 

A bőr egy lenyűgöző rendszer, többféle őssejt található benne, amelyek különböző, külső és belső ingerekre reagálnak.

A libabőr elsődleges szerepe a szőrzet növekedésének fokozása. Mindig, mikor kiráz minket a hideg, az idegek aktiválónak, és az arra készteti a hajhagymákat, hogy regenerálódjanak. Ez egy természetes védekező mechanizmus, hiszen ha sokat vagyunk a hidegben, akkor a szervezet több szőrzetet növeszt, hogy ezzel is felmelegítse a testet. Másrészt pedig a sebek gyógyulásában is nagy szerepet játszik a libabőr.

A bőrünkön lévő sebek, karcolások is hamarabb tudnak begyógyulni, mert a hidegrázás hatására a sejtek gyorsabban regenerálódnak.

Felesleges lenne ez a bőr-reflex?

A libabőr eredeti funkciója az ősi időkre, az evolúció kezdetére mutat vissza. A felborzolt, dúsabb szőr erősebbnek, félelmetesebbnek mutathatta őseinket, ami harc során előnyös lehetett. Hasonlít ez a reflex ahhoz, amikor a macska félelmében felborzolja a szőrét a farkán és a gerince mellett. 

Mindez az ember fejlődése során, a ruházkodással és a hőtartás, hőszabályozás fejlődésével feleslegessé vált, így a bőr parányi szőrtüsző emelő izmai elvesztették a funkciójukat. Vagy mégsem?

Van-e bármilyen köze a libához a libabőrnek?

A libához konkrétan nincs, de érdekes, hogy sok emlős aktívan használja ugyanezt a pilomotoros reflexet. Amikor a szőrszálakat a bőr teljes felületén felemeljük, a hő megmarad, ami megakadályozza, hogy az állat megfagyjon. Ezen túlmenően az állatok a szőrüket a tövénél felemelve agressziót mutatnak, amikor veszélybe kerülnek. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!