A boltban kapható különböző csírák - bár rendkívül egészségesek - sokszor már napok óta a csomagolásukban vannak, ami mind frissességük, mind pedig kinézetük csorbulását eredményezi.
Az utóbbi időszakban,  az otthoni kiskert kialakítása olyan trenddé vált, hogy nem lehet mellette már szó nélkül elmenni. Jó hír: a lakhely nem fontos, ugyanis már számos olyan vállalkozás van, akik akár egy pár négyzetméteres balkont is konyhakertté varázsolnak, vagy épp zöldfalat alakítanak ki fűszernövényekből a konyha egyik sarkában.
A csírák termesztéséhez nem kell azonban óriás hely, elég egy csíráztató tál, víz és megfelelő mennyiségű fény. De hogy pontosabbak legyünk, alább a csíráztatás pontos lépései és az általunk és ajánlott termékek megjelölve.  


  A csírák termesztéséhez nem kell azonban óriás hely, elég egy csíráztató tál, víz és megfelelő mennyiségű fény. De hogy pontosabbak legyünk, alább a csíráztatás pontos lépései és az általunk és ajánlott termékek megjelölve.

 

A csíráztatás eszközei:

- jó minőségű csíráztatni való mag
- víz
- sötét, fénymentes környezet
- meleg hőmérséklet
- jó csíráztató tál

 

Hogyan állj neki?

- Helyezz 1-1,5 kanálnyi csíráztatni való magot a csíráztató edénybe, majd mosd át a magokat.

- Tégy annyi vizet az edénybe, mely ellepi a magokat, majd hagyd őket állni 4-8 órát, a legjobb, ha este veted el őket és hagyod állni egy éjszakát. Ezután öntsd le róla a vizet.

- Naponta cserélj rajtuk vizet 1-2 alkalommal és ügyelj arra, hogy a csíráztató edény alján ne maradjon felesleges pangó víz, mert az rothadást okozhat!

 

Mire figyelj?

Csak olyan magot csíráztass, ami megfelelő gazdálkodásból származik!

A friss csírákat maximum 1-2 napos korukban fogyaszd is el, ugyanis ilyenkor egy igazi vitamin- és ásványianyag bombát adhatsz szervezetednek.

 

Melyik csíra mire való?

Mustármag csíra: Epe-és májtisztító hatás. Ezeken kívül: izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Hajhullás megállítására is javasolható.

Retekmag csíra: Vizelethajtó hatása révén tisztítja a húgyutakat, valamint a májat és az epét is.

Brokkoli csíra: Immunvédő és vitalizáló hatás, magas C-vitamin tartalommal.

Repce és káposzta csíra: Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását.

Zsázsa csíra: Gyógyhatása miatt ősidők óta fontos növénynek tartják számon. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus.

Vöröshere csíra: az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetünknek, ami azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására.

Vöröskáposzta csíra: fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kalciumtartalma megegyezik a tejével.

Lucerna csíra: ásványi só tartalma lúgosítja a vért – Candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet.

Búza csíra: a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

Görögszénamag csíra: koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképzőhatású.

 

A fenti termékeket a www.onlinekofa.hu oldalon megvásárolhatod !