Adott a lehetőség, de csak a tenni akaróknak. A jelen problémáját most kell kezelni, csak a ma elvégzett cselekedet teheti szebbé a holnapi napot. Mindenkinek magának kell megkeresnie azokat a lehetőségeket, melyek az üzemanyag fogyasztás költségeit mérséklik. Aki nem ez irányba lép, saját lehetőségeit csökkenti. Ne várjuk el, hogy az üzemanyagok árát befolyásolni tudók, valaha, valamikor tesznek is valamit az érdekünkben.
A jelenlegi gazdaságpolitikában (politikusokban) ilyen szándék nincs.


Emlékeztetésül tavaly januárban a benzin átlagára 360 Ft, a gázolajé 351 Ft volt literenként. Ma 2012. január 16-án, mikor e cikk íródik, a diósdi MOL kútnál egy liter gázolaj ára 450,9 Ft, a benzin 416,9 Ft országosan és üzemeltetőnként is hasonló a helyzet, pár forint eltéréssel. Ez a gázolaj esetében 28%-os, a benzinnél 16% mértékű áremelést jelentett.
Ilyen árak mellett nem mindegy, hogy hány liter egy gépkocsi fogyasztása száz kilométeren.
Például, ha egy gépkocsi 8 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként, akkor ez gázolaj esetén 3.335 Ft, ez havi 1000 km esetén 33.350 Ft/hó. Csak 15%-os megtakarítás esetén ez az összeg 28.347 Ft-ra csökkenthető, a megtakarítás 1000 km út után 5.000 Ft, másképp megközelítve, a megtakarítással 150 km-t nyer, azaz ugyanannyi pénzért, ennyivel többet autózhat.

Példaképpen 50 liternyi gázolaj tankolás mai áron 22.545 Ft (és ez jan. 19-től még több lesz!). Az Zöld Újság 2011. decemberi számában már bemutatott ÖKOklipsz fogyasztás csökkentő eszköz ára 20.000 Ft/garnitúra, melyhez az első 100 vásárlónk most mindössze 12.700 Ft-os áron juthat hozzá.
Az ÖKOklipsz nem egyszerűen 15- 30% üzemanyagot takarít meg Önnek, hanem:
- javítja a motor szűrőrendszereinek működését (üzemanyag, kenőolaj, levegő), ezért nő a motor élettartama

- akár felére csökkentheti a CO- és károsanyag (füstölés, korom) kibocsájtást
- javítja a motor teljesítményét, nő a nyomaték
- akadályozza az vízkő kiválást, ezzel csökkenti a korróziót
- csökkenti az oxigén szenzor és a katalizátor kopását
- alacsony oktánszámú üzemanyaggal is magas oktánszámú teljesítményt ad
- felhelyezése egyszerű, karbantartást nem igényel.

Mivel az üzemanyag- és energiaárak csak nőni fognak, az infláció értékét messze meghaladó mértékben, tehát mindig több és több pénzt fog megtakarítani. Érdemes tehát számolni, hiszen a jelenlegi autópark üzemeltetése szinte teljes egészében benzin- vagy gázolaj üzemű, és komoly alternatíva nincs, illetve nem engedélyezett.

Az ÖKOklipszről többet olvashat
a Zöld Újság archívumában
- www.zoldujsag.hu -
illetve a www.lappiramis.hu honlapon.


Oláh Gábor
+36 30/934-8985
ogabor@lappiramis.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!