Candida-fertőzés bárkinél kialakulhat. Újszülöttől az idős korig mindenki érintett lehet. Szinte mindenki testében megtalálhatóak ezek a gombák, e4lszaporodásukat az immunrendszerünk akadályozza meg. Ha elsődleges védelmi vonalunk legyengül, testünkben túlszaporodhatnak a gombák. Mit tegyünk, hogy visszaállítsuk a természetes állapotot? A gomba elszaporodását az immunrendszerünk akadályozza meg

Candida-fertőzésnél az a legfontosabb, hogy az étrend alacsony cukortartalmú legyen, lévén a gomba legfőbb tápláléka a cukor. A cukron túl kerülendő a méz, a juharszirup és mindenféle aszalvány is, ugyanis ezek cukortartalma is nagyon magas. A második számú szempont, hogy minden élesztővel készült ételt is iktassunk ki az étrendünkből.

Nagyon lényeges az állati eredetű ételek kerülése, ugyanis ezek bármelyike tartalmazhat antibiotikum ­maradványokat, hiszen a világon előállított antibiotikumok egy jelentős részét az állatgyógyászatban használják fel. Az is lehetséges, hogy gombával fertőzött az állat húsa vagy teje.
Kerülni kell minden erjesztett ételt, mert ezek kedveznek a gomba szaporodásának. Idetartozik minden alkoholtartalmú ital is! Fontos az ételek helyes párosításban való fogyasztása, mert a rossz ételkombináció is erjedést okoz. A túlevés szintén erjedéshez vagy rothadáshoz vezet. Lényeges, hogy meglegyen az étkezések közötti öt­-hat órás szünet – ennyi idő kell a szervezetnek, hogy rendesen feldolgozza a főétkezések során elfogyasztott ételt. Ebből adódóan az étkezések közötti nassolgatást is fel kell függeszteni.
A fenti alapelvek betartásán túl a candidakúra alatt kerülendő minden fehér lisztből készült étel, tészta és péksütemény; cukortartalmuk miatt pedig mindenféle dzsem, lekvár, befőtt és kompót. Természetesen a gombaételek is, tehát maga a gomba és minden olyan étel, amely gombát tartalmaz. A gyümölcsök közül is csak az ehető, amelynek alacsony a cukortartalma.
Kerüljük továbbá az allergizáló hatású ételeket, és természetesen minden olyat is, ami penészes, vagy felmerül a gyanú, hogy esetleg penészes lehet.
A candidaétrend zöldség alapú étrend. Főleg zöldségfélékre és gabonafélékre épülő, tisztán növényi étrendre van szükség tehát, amely kiegészítő jelleggel tartalmazhat hüvelyeseket, burgonyaféléket és savanykás gyümölcsöket, illetve olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat. Fűszerek is használhatók – elsősorban az erjedésgátló hatásúak. Italként szénsavmentes ásványvíz, forrásvíz és gyógyteák jöhetnek szóba.
Mindenképpen érdemes a candidakúrát időnként böjtökkel megszakítani. A leghatásosabb, ha a diétát egy három­-ötnapos böjttel kezdjük.
Ezenkívül az egész kúra alatt érdemes beiktatni heti egy böjtnapot. A böjtnek és a méregtelenítésnek az egyik fő célja a mikotoxinok elvezetése. A böjttől ugyanis a gomba nem pusztul el, de a szervezet meg tud szabadulni a gomba által termelt felesleges anyagcsere-termékektől.
Candida-fertőzés esetén több cinket, szelént és magnéziumot kell juttatni a szervezetbe. A vitaminok közül az A­, C­ és E-vitamin bevitele lényeges.

A baktériumok és a gombák
A tápcsatornánkban rengeteg jótékony hatású baktérium található, amelyek például az immunitásban vállalnak fontos szerepet. Ugyanilyen jótékony hatású baktériumok vannak a bőrünkön is, ezért a túlzott higiénia sem jó, ugyanis ha az ember nagyon erős, fertőtlenítő hatású szappanokat, tusfürdőket használ, akkor elpusztíthatja ezeket a jótékony baktériumokat a bőrön. Ezáltal elszaporodnak a gombák, és először a bőr, majd az egyéb szervek is elgombásodhatnak, ahogy a gombák a bőrön keresztül a szervezetbe hatolnak.
Bizonyos gyógyszerek, illetve a helytelen táplálkozás hatására a bélflóra meggyengül, és máris szabad az út a gombás betegségek kialakulása felé. A bélflórát a székrekedés és a hasmenés is pusztítja. Ha a bélflóra nincs megerősítve, akkor a gomba a kúra után megint elszaporodik, és így évekig is küzdhetünk a fertőzéssel.
A bélflóra visszaépítésére a bioboltok többségében és a gyógyszertárakban kapható kapszulák javasoltak, amelyek a bélflóra bacilusait tartalmazzák. Mindenképpen előnyben részesítendők a kombinált készítmények, amelyekben több baktériumtípus is megtalálható.
A gombatelepek kiirtásának és a bélflóra visszatelepítésének párhuzamosan kell folynia. A gombák kiirtását nagyon hatásosan lehet támogatni kolon­hidroterápiával Ez hetente egyszer, de akár kétszer is igénybe vehető. Ennél valamivel gyengébb hatású az egyszerű beöntés, melynek hatékonyságát azzal lehet fokozni, ha az ember a vízhez pár csepp eukaliptusz-olajat, citromlevet vagy búzafűlevet tesz.

A természetes gombaölő szerek
A természetes gombaölő szerekkel az ember célirányosan pusztíthatja a gombákat. Ezen szerek közé tartozik a fokhagyma, külsőleg és belsőleg egyaránt.
A kakukkfű, a borsmenta és a rozmaring szintén gombaölő hatású, akár illóolaj, akár fűszer vagy tea formájában. A teafaolaj­kivonat főleg külső gombásodás esetén jó, de belsőleg is használható. Nagyon hatásos a grapefriutmag-kivonat, és bevethetőek az Aloe vera készítmények is.
A búzafűlében is vannak olyan anyagok, amelyek gombaölő hatásúak. A zsírsavak közül ilyen hatással bír az Omega-3, az Omega 6 és az ún. kaprilsav. Az előbbi kettő megtalálható pl. a lenmagolajban és az olívaolajban, míg az utóbbit kókuszból vonják ki.
Az ezüstkolloid, tehát az ezüstoldat akár külsőleg, akár belsőleg használva gombaölő hatású. Ezenkívül idetartozik a szegfűszeg, a torma, a gyömbér és a Cayenne-paprika is.

Egyéb jó tanácsok
Candida esetén a következő gyógyteák alkalmazása jöhet szóba: immunerősítő teák (például kasvirág, fagyöngy), vértisztító teák (például csalán, gyermekláncfű) és virágteák (például kamillavirág, körömvirág).
Elő lehet segíteni a gyógyulást nehézfém ­kivezetéssel, enzimterápiával, homeopátiás módszerekkel is, továbbá egyes esetekben segíthet az akupunktúra, az akupresszúra, a hidroterápia, a test- és a talpmasszázs.
Fontosak a légzőgyakorlatok, a légfürdőzés és a rendszeres mozgás. A gomba nagyon rosszul tűri a fényt, ezért segít a napfürdőzés: a beteg testrészeket érdemes napfénynek kitenni. Gombásodás esetén fontos laza, porózus ruhák viselése, mert a szűk, műszálas ruhák hozzájárulnak a gomba terjedéséhez. Kifejezetten figyeljünk erre lábgomba esetében! Végül ajánlott minden olyan módszer, amely oldja a stresszt: a relaxáció, a meditáció, az autogén tréning. A stresszoldást kineziológiai oldásokkal is elő lehet segíteni.

A gombásodás lelki háttere
A gombafertőzött beteg tegye fel magának a következő két kérdést. Az első: „Ki élősködik rajtam? Ki az, aki szívja a vérem?” A második: „Ki az, akin én élősködöm, akinek én szívom a vérét?” A gombásodás ugyanis mindig arra utal, hogy lelki területen valamilyen élősködés zajlik.
A lelki háttérhez tartozik, hogy az ember fél az önállóságtól, az önálló döntések meghozatalától, a felelősség felvállalásától, és ami a legfontosabb: fél a szabadságtól. A feladat: vállalja fel önmagát, álljon a saját lábára, tanuljon meg önállónak lenni.
A gomba elhalt szerves anyagokon szaporodik, tehát jelenléte összefügg a lebontással, az elmúlással és a halállal is. Ha tehát valakinek nem megfelelő a hozzáállása az elmúláshoz, a halálhoz, akkor lelki szinten ez is állhat a candidiázis hátterében. Emiatt fontos: az öröm, a vidámság és a szeretet révén fényt vinni a lélekbe.

 

Váradi Tibor