A bőrrák a leggyakrabban előforduló ráktípus a fehérbőrű embereknél. A melanóma az egyik legritkábban előforduló bőrrák típus, mégis az összes bőrrákból eredő halálozás ca. 79%-áért felelős, mivel főleg erre a bőrrák típusra jellemző az áttétképződés. A többnyire a festékes anyajegyből kiinduló melanóma főbb ismertetőjegyei lehetnek az aszimmetrikus növekedés, szabálytalan körvonalú megjelenés, többszínű jelleg (fekete, világos és sötétbarna árnyalatok), 6mm-nél nagyobb méret, változó nagyság, alak, felület, színárnyalat. A bőrfelület rendszeres önvizsgálata ca. 63%-al csökkentheti a melanómából fakadó halálozási arányokat.
A melanóma kialakulására hajlamosoknak érdemes rendszeres szakorvosi ellenőrzésen részt venni. A napfény hatásának tudományos megítélésében az utóbbi pár évben számottevő változás ment végbe. Ugyan a napfény bőrrák keltő hatása vitathatatlan, a fokozott napfénynek kitett fehérbőrű embereknél kimutatták annak rákellenes hatását számos más gyakori ráktípus esetében (pl. nyelőcső, gyomor, bél, hasnyálmirigy, epehólyag, epevezeték, petefészek, prosztata, non-Hodgkin limfóma, húgyhólyag, vese, méhtestrák, tüdő, emlőrák.). Egy amerikai felmérés alapján rendszeres mérsékelt, napi 10-20 perces napozással (kerülve a nyári 10-15h –ig terjedő veszélyes időszakot!) több mint tízszer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg, mint amennyi a melanómában történő halálozások jelenlegi száma. Összességében a napfény ellenes „mozgalom” a legújabb kutatások szerint több emberi életekben mérhető kárt, mint hasznot okozhatott.
A melanóma valószínűségét növelheti a túlzott, megerőltető testmozgás, mint pl. a maratón futás és a szervátültetés. Mindkettő esetében az immunrendszer elnyomott működése okolható a melanóma fokozott kialakulásáért. A napfény bőrrák keltő ultraibolya sugárzása is képes az immunredszer helyi működését elnyomni. Ahhoz, hogy a napfény jótékony hatását teljes mértében élvezhessük, érdemes nyáron is az immunrendszerünk működését erősíteni, részben ellensúlyozva a napfény bőrrák keltő hatását.
A megelőzésben, a jövőben szerephez juthatnak az immunrendszert erősítő gyógygomba kivonatok és az apigeninre standardizált flavonoid kivonatok. Az apigenin és főleg a brokkoliban és kivonataiban található sulforaphane melanóma áttét gátló hatását kísérleti körülmények között mutatták ki. Természetesen a bőrrákra hajlamosaknak továbbra is fokozottabban kell védekezniük a napfény káros hatásaival szemben.

Varga Gábor Dipl.-Kfm.
www.apigenin.hu , www.patkonyelv.hu

További információért keresse fel Gyógygomba Információs Központjainkat vagy hívja információs vonalainkat:
06/70/4231123 , 06/70/4231127, 06/30/6982083