A hideg hónapokban a bőrünkről még jobban szükséges gondoskodnunk. Különösen a kéz és az arc van legjobban kitéve az időjárási viszonyoknak. Ennek az eredménye a durva, repedezett és száraz bőr. Tudjuk, hogyan kell megfelelően gondoskodnunk a bőrünkről?

A bőrünk és a hideg

Hidegben a vazokonstrikció jelenséggel találkozunk. Az erek összeszűkülnek, a vért pedig azokba a létfontosságú szervekbe továbbítják, amelyeknek meg kell tartaniuk a 37°C –os hőmérsékletet. Ha ismét meleg környezetbe kerülünk, akkor ennek a fordítottja történik, vagyis az ún. vazodilatáció. Az apró erek kitágulnak és a bőr kipirosodik. Különösen a világos, finom bőr rendkívül érzékeny a hőmérséklet változásaira, akár helyi gyulladás is kialakulhat. Így a forró, hideg vagy száraz levegő károsítja a bőr egészének természetes védelmi funkcióit.

A megfelelő gondoskodás

A hőmérséklet változásaira reagáló receptorok legnagyobb része pont a bőrön található. Ezért fontos, hogy a bőrünket óvjuk a hideg és az esetleges gyulladások ellen. A gyulladás ugyanis különféle típusú bőrproblémák kiindulópontja lehet – okozhatja az érzékeny vagy túlságosan száraz bőr kialakulását, ekcémát, szeborreát vagy pszoriázist. Ilyenkor nagyon fontos, hogy milyen kozmetikumokat válasszunk. A megfelelő termék az, amely nem tartalmaz parabéneket, illatanyagot, színezéket és SLS-t sem (sodium lauryl szulfát, habosító). Az összetevők között viszont olyan biológiailag aktív anyagoknak kell szerepelniük, amelyek a gyulladás ellen hatnak, illetve további kiegészítőknek, amelyek javítják a bőr állapotát. Az ideális aktív anyagok közé tartoznak a növények, amelyek többféle pozitív hatást tudnak kiváltani a bőrben. A leghatékonyabbak közé tartozik az indigó, a rebarbara, a porcsin, a csucsóka vagy az édesgyökér. Kedvező hatásaikat már ezredévek óta ismerik, főként Kínában. Nemcsak a gyulladás ellen hatékonyak, hanem baktérium- és gombaölő képességgel is rendelkeznek, emellett antioxidánsokban is gazdagok és elősegítik a hasznos baktériumok tevékenységét. Kedvezően hatnak a bőr természetes védelmi funkcióinak megújítására. A bőr védelmi vonalának további támogatói a ceramidok, a szkvalén és a glicerin. Utóbbi ezenkívül intenzíven hidratál és kellemesen puhává teszi a bőrt. A bisabolol megnyugtatja a bőrt, a pantenol és a sheavaj pedig nemcsak hidratálja, hanem táplálja is. További fontos anyagok még a hialuronsav vagy a vitaminok (B5, E). A felsorolt összetevők megfelelő kombinációjával számos bőrproblémát kezelhetünk hatékonyan, ezért olyan kozmetikumokat keressünk, amelyek ezeket tartalmazzák.

Elég csupán egy krém?

A legtöbben csak a krémre fektetik a hangsúlyt, megelégszenek a hagyományos tusfürdővel, szappannal vagy csak vízzel mosakodnak. Fontos azonban azt is tudatosítani, hogy éppen az arcmosó gél, a szappan vagy maga a víz lehet ártalmas a bőr számára, ha nem tartunk be bizonyos alapelveket. Kézmosásnál például kerüljük a túlságosan forró vizet és az SLS-tartalmú készítmények használatát, vagy az alkoholt is tartalmazó micellás arclemosókat. Ezek ugyanis még inkább kiszárítják a bőrt és megzavarják a védelmi funkciókat. A megfelelő tisztítógél, akárcsak a krém, szintén képes kialakítani egy védőréteget és csökkentheti a kipirosodást és viszketést. A leghelyesebb tehát, ha a megfelelő tisztítógélt együtt alkalmazzuk a krémmel. A krémet mindig a bőrtípusunk alapján válasszuk ki.

A gyógynövények is segítenek...

Vannak akik csak a gyógynövények hatására esküsznek, mások inkább kételkednek ebben. Egyes gyógynövények esetében már 4-5 ezer éve jegyzik a jótékony hatásokat. Nemcsak belsőleg, főzet formájában, hanem külsőleg, gőzöléshez vagy fürdőkhöz is használták őket. Ma is számos kozmetikai készítmény tartalmaz gyógynövény-kivonatot, ám korántsem mindegy, mekkora koncentrációban, hiszen ez határozza meg a bőrre kifejtett hatásuk eredményességét.
Tudják, melyek azok a gyógynövények, amelyeket már több ezer éve ismerünk? Ismerkedjünk meg legalább kettővel közülük:

KÍNAI REBARBARA (RHEUM PALMATUM)

A rebarbarát sokféleképpen alkalmazzák. Fogyasztásával tisztítja a vért és a bélrendszert. Gyógyászati célra elsősorban a gyökerét alkalmazzák. A bőrön tápláló és nyugtató hatását fejti ki, tonizál és összehúz.

FESTŐ INDIGÓ (INDIGOFERA TINCTORIA)

Lenyűgözően kék színe miatt indigóként vagy a festékek királya néven ismerjük. Az indigó a korpásodást és a pikkelyesedést csökkentő és megszüntető  tulajdonságairól is ismert. Tonizáló és átfedő hatása van.

 www.kamedis.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!