Az idei karácsony biztos nagyon-nagyon más lesz, mint a „békeidőkben”. Elmaradnak az ádventi vásárok, a kézműves csecsebecsék nézegetése, és forralt borozni is csak szűk körben adódik lehetőségünk. Nap mint nap szembesülünk sebezhetőségünkkel, testi-lelki jólétünk törékenységével. A nehéz idők értékes hozadéka lehet azonban az igény és az elhatározás, hogy többet tegyünk egészségünkért.

A nagy traktával járó rokoni, baráti látogatások valószínűleg elmaradnak, a mértékletesség pedig eleve könnyebbség szervezetünknek. A mennyiség mellett ugyanakkor a minőség is éppolyan fontos tényező, és itt jutunk el a BIOélelmiszerekhez. Nyilvánvalóan olyan ételekre van szükségünk, amelyek a lehető legtöbb értékes tápanyagot és egészségvédő anyagot tartalmazzák, miközben a számunkra káros dolgokból a lehető legkevesebbet. A BIOtermékek előállításáról, az ebből származó előnyökről rendszeresen olvashattak az előző lapszámokban.

BIO ≠ REFORM
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a bioélelmiszer nem azonos a reform élelmiszerrel. Aki az évtizedeken keresztül megszokott ízeket keresi karácsonykor, az is főzhet BIO alapanyagokból, de érdekes gasztrokaland lehet valami újdonságot is az asztalra tenni, a megszokott fogások mellé.

Gasztroajándékok BIOminőségben
Enni szinte mindenki szeret, ezért jó választás lehet karácsonyra egy gasztroajándék, vagy akár egy válogatás a BIOfinomságokból. Ha jól ismerjük az ajándék várományosának ízlésvilágát, izgalmas feladat elkészíteni vagy összeválogatni a meglepetést.  

Csak egy ízelítő abból, amit „kész” BIOajándékként adhatunk: mézeskalácsok, aszalványok, magok, kekszek, borok, különleges sajtok, mézek, lekvárok…
Ha vállalkozunk arra, hogy magunk készítsük el a meglepetést, akkor még jobban szárnyalhat az alkotókedvünk.
Pár ötlet: magok és aszalványok mézbe merítve, hosszú ideig elálló kekszek, fűszerolajok, olvasztott csokoládéba mártott aszalt gyümölcsök, fűszeres olajban pácolt sajtok, trüffelgolyók, házi szaloncukrok…

Hol vásárolhatok be BIOélelmiszerekből?
Bár az országban sok helyen kínálnak BIOalapanyagokat, a legnagyobb választékot a Biokultúra Ökopiacon találja. Kövesse a Biokultúra Ökopiac Facebook oldalát, tájékozódjon a kínálatról és keresse receptjeinket, ajándék ötleteinket.
A Magyar Biokultúra Szövetség minden kedves Olvasónak békés karácsonyt, sikerekben gazdag új évet kíván!

Az új esztendőben is várjuk
Önöket elérhetőségeinken:

Magyar Biokultúra Szövetség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
1/214-7005
www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg
biokultura@biokultura.org
www.biokultura.org

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!