A csaknem 500 négyzetméteres óriási falfestmény a Muralpaint csapat, Marton Ákos és Vinkó Leó keze munkáját dicséri, a művészek több mint négy hétig dolgoztak alkotásukon. Az alkotás üzenetéről így fogalmazott a VÁROSMETAMORFÓZIS kezdeményezést indító Mondolo Egyesület társalapítója, ifj. Dobai Tibor: „az ökológiai rendszerek egyik alappillére a beporzó fajok jólléte. A mai virágos növényfajok mintegy 87 százaléka rovarbeporzású, míg a termesztett növényeink 85 százalékának van szüksége rovarok segítségére a szaporodásban. A beporzó fajok védelme, támogatása nemcsak a mezőgazdaság számára kiemelten fontos, hanem a nagy népsűrűségű városokban is. Ezért indítottuk partnereinkkel, a Syngenta Magyarországgal és a Szegedi Távfűtő Kft. -vel a Beporzó hadműveletet, hogy a beporzók fontosságát, életterüket megismertessük és közelebb hozzuk a városi lakossághoz.”

A falfestményen túl városszerte tíz helyszínen alakítottak ki virágos méhlegelőt a projektet támogató Syngenta méhlegelő magkeverékének felhasználásával. Továbbá 5 méhlegelő mellé kihelyeztek egy-egy rovarhotelt is, amely olyan, mesterségesen létrehozott beporzóbarát eszköz, ahol e fajok elsősorban búvó- és peterakóhelyre találhatnak. A projekt minden helyszínére egy-egy, a beporzó rovarok és életmódjuk megismertetését segítő, QR-kóddal ellátott információs tábla is került. Az együttműködés részeként a Mondolo  blogján rendszeresen olvashatnak az érdeklődők a beporzókkal kapcsolatos témájú írásokat, kezdve azzal, hogy milyen fajok tartoznak ide, milyen tévhitekkel kell leszámolnunk velük kapcsolatban, mit tehetünk értük városi környezetben.

Az itt elvetett méhlegelő mixet hosszú évek óta használják pozitív tapasztalatokkal a mezőgazdaságban: a Syngenta 2009-ben indított Operation Pollinator programja keretében eddig összesen 40 ezer hektáron telepítettek felhasználásával élőhelyeket mezőgazdasági termelőkkel, üzemekkel együttműködve hazánkban. Világszerte pedig már 10 millió hektáron használják. Sokéves monitoring vizsgálatok alapján megfigyelték: a rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok számára is megfelelő táplálkozó- és szaporodóhelyet jelentenek ezek a területek.

A 2020 tavaszán indult szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS street art program a városképbe kevésbé illeszkedő ipari épületek környezetközpontú újraértelmezését, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. Ez minden esetben kiegészül a festmény témájához kapcsolódó, a helyi lakosság bevonásával megvalósuló közösségi eseménnyel, mint például fecskefészek készítés vagy szabadtéri mozi. A komplexitását tekintve Európában egyedülálló barnaövezeti rehabilitációs program keretében ezzel együtt már 4 szegedi fűtőmű épületét díszíti óriás falfestmény.