A tölteléket lehet variálni is!

Az alábbi hozzávalók két tekercshez elegendők:

Tészta hozzávalói:
22 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 4 dkg bio pálma vaj vagy 6 dkg bio margarin (margarinból azért szükséges a nagyobb mennyiség, mert eleve több lekötött vizet tartalmaz), 6 dkg bio alma sűrítmény vagy bio juharszirup, 6 dkg bio sütőpor, 2 gr tengeri só, 1 dl tisztított víz

Töltelék hozzávalói:
10 dkg bio darált mák vagy bio darált dió, 8 dkg  bio almagríz vagy bio alma sűrítmény , annyi víz, amennyit a töltelék felvesz és kenhetővé válik.

A bio teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, a tengeri sót, és a bio sütőport alaposan összekeverem szárazon, majd belegyúrom a zsiradékot. A tisztított vízből és az alma sűrítményből elegyet keverek és fokozatosan hozzáadom a lisztes zsiradékhoz. A tésztát jól nyújtható állagúvá dagasztom, majd két egyenlő részre osztom és pihenni hagyom addig, amíg elkészítem a tölteléket.

A hozzávalókból jól kenhető tölteléket készítek. Ezután a pihentetett tésztát körülbelül 2-3 mm vastagságúra kinyújtom. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert szakadni fog a hajtogatásnál, de ne legyen túl vastag sem, mert akkor nehezen sül át és töredezetté válik.
Majd egyenletesen szétkenem a tölteléket, ügyelve arra, hogy a tészta széleire is kerüljön. A töltelékkel megkent tészta két szélét körülbelül 1 cm szélességben visszahajtom. Ez a művelet azért történik, hogy a sütés folyamán a töltelék ne folyjon ki a tésztából és a süteményvégek is ízletesek legyenek. Ez követően a töltelékkel megkent tésztát felcsavarom közepes erővel. Ha túl lazán tekerjük fel a tekercset, akkor sütéskor elterülhet, lapossá válhat, ha pedig túl szorosan tekerjük fel, könnyen megrepedhet. A tekercset úgy helyezem a sütőlemezre, hogy az utolsó csavarás alul legyen.

A felcsavart tekercs tetejét díszíthetem egész mákkal, negyed vagy fél dióval.
A tetejét kisülés előtt megszurkálom, hogy a távozó nedvesség ne repessze meg a tésztát, ecsettel óvatosan lemosom, vagy lespriccelem vízzel, azért, hogy a tészta növekedni tudjon.
Nem kelesztem, egyből a sütőbe teszem. 180 °C fokon körülbelül 20-22 percig sütöm. Kisülés után a még forró süteményt ecsettel, tisztított vízzel vékonyan bekenem, hogy fénye legyen. Éles késsel csak hidegen szeletelem fel!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!