Astragalus kapszula kephezA XXI. században a lakosság egyre fogékonyabb lett az alternatív gyógymódokra, így a gyógynövényes készítményekre is. Az egyik, napjainkban újra felfedezett gyógynövény a baktövis.

A baktövis, más néven csüdfű (latin nevén: Astragalus) egy széles körben hasznosítható növény. A huang qi-t, mint a csüdfű egyik alfaját már a kínai Shen Nong császár uralkodásától kezdve számon tartják. A „huang qi” kifejezés lefordítva annyit tesz: „sárga vezér”, ami utal a növény színére és elismertségére is. A csüdfűnek különböző változatai ismertek, azonban csak néhányat illetnek hivatalosan is a huang qi megnevezéssel.
A sárga vezér cím birtokosa például az Astragalus membranaceus. Az Astragalus membanaceus már a II. századtól ismeretes volt az ősi kínai gyógynövénytanban, a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) az alapvető gyógynövények közt tartja számon. A növény a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Gyógyászati célokra édeskés ízű gyökerét használják szárítva, vagy abból kivonatot készítve. Főbb hatóanyagai egyes szaponinok, flavonoidok, aminosavak és poliszacharidok.
Az amerikai változatot baktövisnek nevezik, azonban vannak magyar szálai is. A fehéres csüdfű (Astragalus vesicarius) már a XVIII. században ismert volt, és 1800-ban már az első publikáció is megszületett e témában. Hazánkban ritka, védett faj.
A baktövis széleskörűen alkalmazható bizonyos állapotok kezelésében és a megelőzésben is egyaránt. Elsősorban immunerősítő hatásáról ismert, vagyis fogyasztása segít ellenállóbbá tenni a szervezetet. Ugyanakkor nem csupán önállóan, hanem C-vitaminnal és cinkkel fogyasztva is kombinálható.
Modernkori vizsgálatok alapján is elmondható, hogy az Astragalus gyökér antioxidánsként védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív stresszel szemben, támogatja a szervezet természetes védekező képességét. Segít fenntartani a vérnyomás és a vércukorszint egészséges értékeit.
Számos tudományos kutatás született arról, hogy a baktövis képes lelassítani a sejtek öregedési folyamatát, mivel támogatja a sejtek védekező mechanizmusát a túlszaporodó káros szabad gyökökkel szemben.
A fentiek ismeretében bátran alkalmazzuk e sokoldalúan felhasználható gyógynövényt a természet patikájából!

Antioxidánxs kisokos:
Az élő szervezetben az oxidációs folyamatok során szabad gyökök keletkeznek. Ezek kémiai szerkezetére jellemző, hogy párosítatlan elektront tartalmaznak, és emiatt különösen nagy a reakcióképességük. Szervezetünkben normál körülmények között is keletkeznek szabad gyök molekulák. Egy egészséges szervezetben egyensúlyi állapot tartható fenn a sejtek által termelt saját antioxidánssal hatástalanított és a keletkező szabad gyökök között. A külső környezetben előforduló szabad gyökök is hatással vannak ránk, és bizonyos helyzetekben (pl. stressz vagy betegség) felszaporodnak. Előfordulhat, hogy szervezetünk természetes védekező képessége meggyengül a megterhelő kémiai behatásokkal szemben. Ilyenkor ezek a reakcióképes gyökök káros hatása abban nyilvánul meg, hogy olyan molekulákkal (általában fehérjékkel) lépnek reakcióba, amelyek működését a természetes folyamatoktól eltérő irányba terelheti a keletkezett új molekula.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek képesek gátolni az oxidációs folyamatokat (oxidáció inhibitor). A szervezetben betöltött szerepük a szabad gyökök hatástalanítása, ezáltal az oxidatív stressz kivédése. Az antioxidánsok biokémiailag kétféleképpen képesek erre. Egyrészt megszüntetik a szabadon lévő elektron párosítatlan állapotát. A másik mechanizmus, hogy az antioxidáns átveszi a szabad gyökök célmolekulájának szerepét, és saját magát kapcsolva hozzá hatástalanítja azt, egyszerűen megfogalmazva feláldozza magát.

Fogyasszunk tehát gyógynövényeket, és bízzuk magunkat a természet patikájára.

További hasznos tanácsok
a www.DrChenPatika.com
weboldalon.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!