eating-for-your-skinMagyarországon ma vezető problémának számít a testsúly optimalizálás. Nem csak az elhízás a probléma, hanem a kóros soványság is. Ezen problémákkal küszködő vendégeim között kb. 70% az elhízott és 30% a kórosan soványak aránya. Azoknak, akik semmitől sem tudnak hízni, ez épp olyan bosszantó probléma, mint akik soha nem tudják leadni a feleslegüket.

De vajon mi állhat a háttérben?Biztosan arról van szó, hogy létezik egy tökéletes, ideális táplálkozás, amit ha követnének az emberek (nők, férfiak, fiatalok, idősek, vékonyak és túlsúlyosok, egészségesek és betegek) mindenkinek ideális lenne? Azaz, az alma mindenkinek „piros”?

Manapság divatos étrend irányzatok vannak. Van a hús és zöldség variáció, a vegetáriánus vagy ennek szigorúbb változata a vegán irányzat, a fitnesz étkezés (sportolók csirke+rizs+zöldség kombó), a csökkentett szénhidrát tartalmú táplálkozás… és még sorolhatnánk.

Akik beleásták már magukat a témába, biztosan kívülről fújják mindegyiket. Talán az is feltűnt nekik, hogy míg az egyik beválik a barátnőnek, addig ugyanaz nem segít nekünk, vagy fordítva.

De hogy lehet ez?

Most akkor mindenkinek jó, vagy senkinek?! Vagy csak egyeseknek?! Na de ki azok?

Az is érdekes, hogy időközönként megcáfolják azokat az állítólag tudományosan alátámasztott álláspontokat, miszerint pl. a túlzott zsírbevitel koleszterin problémát okoz. Ezért vesszen a tojás sárgája és a vaj is! Ez a mítosz 30 éve kezdődött. Elkezdtük használni a csökkentett zsírtartalmú ételeket, és ha valaki szalonnát eszik, azt öngyilkosnak tituláljuk, hiszen megtanultuk, a magas koleszterint szint a szív- és érrendszerünket teljesen tönkre teszi.

Mostanában azonban egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, hogy ez óriási tévedés volt! Az eltelt évtizedekben annak ellenére, hogy drasztikusan csökkent az emberek zsírbevitele, nemhogy csökkent a szív-és érrendszeri problémák gyakorisága, hanem úgy néz ki, jelentősen megnőtt! Mostanában olvasni olyan elemzéseket, miszerint a koleszterinnek igenis fontos szerepe van az ember életében, és a zsírfogyasztás pont a szívinfarktus ellen véd! Most akkor kinek higgyünk?

Sokat halljuk: „Az vagy, amit megeszel!”, ami alatt azt értjük, hogy a táplálkozásod befolyásolja a létedet! Na, nem változol csirkévé, ha húst eszel, és salátaként sem fogod végezni.

De vajon tényleg az számít, hogy éppen mi számít egészségesnek? Annak ellenére, hogy állandóan változnak az álláspontok? Vagy valami más állna a háttérben?

Igen! Ugyanis a legfontosabb az, hogy Te mit gondolsz az elfogyasztott élelmiszerről! Legyen az adott étel bármily egészségesnek kikiáltott élelmiszer, ha Te undorodsz tőle, nem fogsz sok előnyt profitálni belőle! S legyen az ennivaló bármily egészségtelen, ha Te bűntudat nélkül, örömmel fogyasztod el, s hiszed, hogy a tested épül belőle, akkor bizony ellent fogsz mondani minden statisztikának!

Tehát abban az esetben, ha nincs lehetőséged egyéni számítógépes felmérésen részt venned az éppen aktuális táplálkozásod elemzésére, akkor azt javaslom, hallgass az ösztöneidre, és soha ne egyél bűntudattal! Ha valamit kívánsz, annak oka van! Ha megtanulsz lelkiismeret-furdalás nélkül enni, idővel elmúlik a féktelen evési roham is!

Válj azzá, amivé válni szeretnél!

www.balazskrisztina.hu

1123-Budapest,

Kékgolyó utca 10. 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!