Tea orgonarügyből

Már az első orgonarügyeket is érdemes gyűjteni annak, aki diabéteszes panaszokkal küzd, vagy a hasnyálmirigye, mája rendetlenkedik, esetleg visszatérő gyomorhurutja van.

Ehhez a gyógyitalhoz 6 evőkanál friss rügyre (vagy 4 evőkanál szárítottra) lesz szükség. Ezt a mennyiséget forrázzuk le egy liter vízzel és hagyjuk 8 órán keresztül lefedve állni. Szűrjük le, majd a nap folyamán apró kortyonként fogyasszuk el. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, évente egyszer 2 hétig.

Orgonalevél tea és tinktúra

A változékony tavasz sajnos ritkán múlik el megfázás nélkül. Jó hír, hogy erre remek gyógyír az orgona levele. Felgyorsítja a gyógyulást a belőle készült tea vagy tinktúra. A legjobb akkor elkészíteni, amikor a levelek még zsengék és üde zöldek, ilyenkor ugyanis sokkal magasabb a hatóanyag tartalmuk. Érdemes a zsenge levelekből szárítani is, hogy később az év folyamán bármikor elkészíthessük ezt a kiváló köhögéscsillapító, lázcsillapító és izzasztó szert.

A tea elkészítéséhez 2 evőkanál felaprított levelet öntsünk le 250 ml forró vízzel, forrásig hevítjük, levesszük a tűzről, és meleg helyen állni hagyjuk 2-3 órán keresztül, azután leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyit kell fogyasztani evés előtt. A kúra 3-5 napig tart. Erős köhögés esetén vagy meg lehet hosszabbítani a  fogyasztását, vagy rövid szünet után meg kell ismételni.

Ugyanígy lehet használni a vodka vagy gyógyszertárban kapható alkohol alapú tinktúrát. Az orgona virágát lazán (szellősen) szórjuk színültig egy fél literes üvegbe, öntsünk rá vodkát vagy az alkoholt, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, szobahőmérsékleten, majd szűrjük le. Fogyasszuk naponta 3×30 cseppet evés előtt. Akár egy évig is eltartható jól lezárt üvegben, hűvös helyen

Orgona kenőcs

Az orgona leveléből és a virágjából is lehet kenőcsöt készíteni, mindkettő remek az ízületek, sebek és ütődések (zúzódások) kezelésére. Köszvény, meszesedés, ízületi gyulladás esetében mindkettő kiegészítheti vagy kiválthatja a gyógyszertári kenőcsöket.

Ehhez 2 evőkanál aprított virágot vagy apróra vágott levelet alaposan keverjünk el 2 evőkanál friss vajjal vagy sertészsírral. Ne hevítsük. Hagyjuk állni egy napig, hogy kioldódjanak a hatóanyagok. A fájó felületet vékonyan kenjük be naponta háromszor, köszvény esetén akár dunsztkötés is alkalmazhatunk. Hűtőszekrényben egy hónapig tárolhatjuk.

Orgonaolaj a testnek és léleknek

Az aromaterápiában az orgonából készült olajat nyugtatóként használják, mert eredményesen szünteti meg a szorongást. Egyéb vizsgált hatások közé tartozik a tisztító hatás, amely főként az elme megtisztítására vonatkozik, ezért az orgonaolaj belélegzése elősegíti a relaxációt és még a szunnyadó érzékiséget is felkorbácsolja.

Belélegezve ez az olaj befolyásolja a limbikus rendszert, elősegítve a nyugalom érzését és sikeresen csökkenti a stresszhormon szintjét a szervezetben. Ez jobb alváshoz vezethet, illetve segít megakadályozni a depresszió kialakulását, valamint csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát.

Párologtatóban is használhatjuk, így segít megtisztítani a szoba levegőjét, hiszen antibakteriális hatással is rendelkezik.

Az olajat belsőleg nem ajánlatos használni.

Külsőleg az orgonaolaj parazitafertőzések, napégés, idő előtti öregedés, vágások és zúzódások kezelésére is alkalmas. Stimuláló és antioxidáns hatásai segítenek meggyorsítani a bőr gyógyulási folyamatát, különösen vágások és sérülések esetén. Ez az olaj nemcsak megvédi ezeket a sérüléseket a különféle fertőzésektől, hanem elősegíti az új sejtek növekedését és a gyógyulás folyamatot is fel tudja gyorsítani. Ez érvényes napégés, kiütés és egyéb gyulladásos állapotok esetén is.

Az orgonaolajban lévő antioxidánsok és összehúzó vegyületek együttesen működnek a bőr megjelenésének javításában a fiatalosabb megjelenés érdekében. Segít megnövelni a bőr rugalmasságát, illetve csökkenteni tudja az öregedési foltok, a finom vonalak és ráncok megjelenését.

Orgona a konyhában

És végül ejtsünk pár szót az orgona gasztronómiai értékéről is. Mert ez a növény nem csak szép, illatos, de finom is!

Az orgonalekvárt és az orgonaszörpöt azoknak ajánljuk, akik szeretik a friss, üde, nem túl édes ízeket. Ehhez a két recepthez feltétlenül frissen gyűjtsük a virágokat, nem jó a szárított. A virágokat teljes nyílásban szedjük, a bimbós virágok még nem elég aromásak, a hervadófélben levők pedig értéktelenek.

Ne az út mellől szedjük, hogy minél kevesebb szennyeződés legyen rajtuk. A virágokat csipdessük le a szárról, és mossuk át alaposan, hogy bogármentesek legyenek.

 

Orgonaszörp

Ehhez a recepthez érdemes a legsötétebb árnyalatú lila virágot választani, mert úgy lesz csak igazán különleges a szörp.

Hozzávalók:

  • 1 liternyi orgonavirágzat
  • 75 dkg cukor vagy méz
  • 2-3 citrom leve vagy 1,5 kávéskanál citromsav
  • néhány citromkarika
  • 2 liter víz
  • csipetnyi nátrium-benzoát

Elkészítés:

Kb. fél kiló cukrot tegyük egy fazékba, és közepes hőfokon folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, amíg szép aranysárga színt kap. (Vigyázzunk, nehogy megégessük, és véletlenül se nyúljunk a cukorhoz, mert hihetetlenül forró.)

Öntsük fel a vízzel az olvasztott cukrot, majd adjuk hozzá a maradék cukrot is, és hagyjuk kicsit hűlni. (A felöntést óvatosan végezzük, mert forró gőz csap fel a tűzforró cukorról.)

Közben a virágokat fosszuk le a virágszárról, csak a kis lila virágokra lesz szükségünk, a zöld szárrészeket dobjuk el.

Adjuk a cukros vízhez a lefosztott virágokat és a citromlevet, citromkarikákat, keverjük jól át, majd tegyük hűvös helyre.

2-3 napig állni hagyjuk, naponta többször megkevergetjük. A harmadik napon leszűrjük, pici tartósítót adunk hozzá, és hűtőszekrényben tároljuk. Ha télire vagy későbbi felhasználásra is szeretnék eltenni a szörpből, felforraljuk, még forrón üvegekbe töltjük, pici tartósítót szórunk rá, lekötjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Orgonalekvár

Az orgonalekvár elkészítése nagyon egyszerű, kezdők is bátran hozzáfoghatnak. Ha a fehér és a lila virágú orgonát keverjük, nagyon látványos végeredményt kapunk.

Hozzávalók:

– 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)
– 1,5kg cukor

– 2 l víz
– 1 narancs leve
– 2 citrom frissen préselt leve és magjai

Elkészítés:

Először keverjük össze a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergessük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Ha télire szeretnénk elrakni, ekkor rakjunk bele egy kis tartósítót.
Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk. Egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.