Jelen cikkünk a vázizomzatot alkotó harántcsíkolt izmokról szól, melyek testtömegünk 20–40 százalékát teszik ki. Három fő izomfajta létezik: a simaizom, amely a belső szervekben (pl. az érrendszerben, a légzőrendszerben, a tápcsatornában, a húgyutakban) található, a szívizom, amely szívünk alkotója, és a már fent említett harántcsíkolt izom.

Az izmok felépítése  és működése

A harántcsíkolt izomszövet alapegységei az izomrostok, melyeket kötőszövet fog össze izomnyalábokká, majd azokat izmokká. Az izmokat izompólya burkolja, amelynek kötőszövetében az izmot ellátó erek és idegek haladnak. Az izmok elvékonyodó végét nagy szakítószilárdságú, de kevéssé rugalmas inak rögzítik a csontokhoz. Ahol az inak hosszan húzódnak a csontok felületén és nagy súrlódásnak vannak kitéve (pl. kézfejen, tenyéren), ott az inakat ínhüvely védi.

Az izomrendszer a csontváz felépítését követve fej-, törzs- és végtagizmokra tagolódik. A fej izmai közé a mimikai, valamint a rágóizmok tartoznak; a törzs izmai közé a nyak, a mellkas, a has és a hát izmai; a végtagok izmai pedig a kart, illetve a lábat mozgatják.

A gerinc, a hát, a has izmai vesznek részt a testtartásban, a testhelyzet megőrzésében, a nagy és a finommozgásokban. A vázizomzat sorvadásával járó betegségek egyik fő tünete a testtartás és az akaratlagos mozgások nehézsége, képtelensége.

Az izmok oxigénellátása a végtagizmok esetében kevésbé jó, mint a gerinc és a hát izmainál. A végtagizmok hosszan tartó vagy statikus használata révén oxigénhiány következtében tejsav képződik, ami izomlázat eredményez.

Harántcsíkolt izom tartozik a garatban a nyeléshez, a gégében a hangképzéshez, de az emésztő- és a vizeletkiválasztó rendszer területén is találhatók akaratlagosan is szabályozható harántcsíkolt záróizmok, így az izomrendszert érintő betegségek nyelési, hangképzési vagy akár vizelettartási nehézséget is okozhatnak.

Az izom a tápanyagokból nyert energiát alakítja át mozgássá. Az izomrostokban egymással párhuzamosan és részben átfedésben található két izomfehérje, az aktin és miozin által alkotott szálak egymáshoz képest történő elmozdulása következtében jön létre az összehúzódás, így az izomrost megrövidül. Az elernyedés révén az izom visszaáll eredeti hosszára, így alakul ki az izom mozgása.

Az izmok általában ellentétesen működő izompárokat alkotnak. Mivel egy izom csak egy irányban tudja mozgatni a csontot és csak összehúzódásra képes, az ellentétes irányú mozgatáshoz az izomnak az ellentétesen működő párra van szüksége. A mozgás során nemcsak egy különálló izom húzódik össze és ernyed el, hanem egy egész izomcsoport.

Az egészséges izomműködéshez nyomelemek jelenlétére is szükség van, leginkább kalciumra és magnéziumra.

Izomsérülések

Az izomsérülések főleg túlzott megterhelés következtében alakulnak ki. Az izomsérülés mértékétől függően lehet húzódás (rándulás), részleges vagy teljes szakadás. Az izomhúzódás az izmok túlnyújtásából fakad, míg a szakadás a túlfeszített izmok folytonosságának megszűnése. Az izom rostjai nagy terhelés hatására sérülhetnek vagy elszakadhatnak, akár hétköznapi tevékenységek, sportolás közben is.

 Az izomszakadás nemcsak az izmokban, de kisebb vérerekben is kárt tehet, helyi vérzést, véraláfutást vagy az idegvégződések ingerlése miatt fájdalmat okozhat. Az izomfájdalom oka lehet izomláz, izomgyengeség, izomsérülés, izomfeszülés is. Ha a fájdalom jelentkezését nem traumatikus behatás vagy túlzott igénybevétel előzte meg, akkor alapos kivizsgálás szükséges.

Megelőzés

Az izomsérülések megelőzésének legegyszerűbb módja a megerőltető gyakorlatok elkerülése vagy intenzitásának csökkentése. Sportolás, testmozgás előtt fontos a bemelegítés, annak elmulasztása izomfeszülést és sérülést okozhat. E tevékenységekre ne közvetlenül étkezés után kerüljön sor! Érdemes csökkenteni a kávé, a kakaó, a csoki, a fekete tea, valamint az alkohol fogyasztását, mivel ezek nyomelem- és vitaminrabló tulajdonságuk révén közvetetten károsíthatják az izomműködést. A fizikai aktivitást igénylő helyzetekben fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Sérülés után a sporthoz vagy a munkába való visszatérés fokozatosan, körültekintően történjen!

Izomsérülések kezelése

Az izomsérülések kezelési módja a sérülés komolyságától, az egyéni szükségletektől és a korábbi betegségektől függ. A sérült izom duzzanata és véraláfutásos jellege legjobban jegeléssel kezelhető. Melegítő kezelés akkor használható, ha a duzzanat már lecsökkent, egyébként növelheti a duzzanatot és a fájdalmat.

Izomhúzódásra fájdalomcsillapító gyógyszereket szoktak javasolni, de az oki kezeléshez általában nem szükségesek gyógyszerek (bár komoly fájdalmak esetén segíthetnek). A fitoterápia főleg az enyhe és közepes fokú fájdalom esetén alkalmazható hatékonyan a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek kiváltására és a krónikus, hosszantartó gyulladásos állapotok kezelésre. Ilyen szer a más gyógynövényekkel együtt is alkalmazható fehérfűzfa-kéreg. Egy csésze teához egy evőkanál fűzfakérget ajánlott néhány percig főzni, majd állni hagyni és utána elfogyasztani, naponta háromszor.

Az ördögkarom enyhíti a gyulladással járó fájdalmakat és csökkenti az ízületi kopást. Sportsérüléseknél, baleset vagy műtét utáni felépüléshez is ajánlják. Kapható tea, tinktúra, por, kapszula, tabletta formájában is. Célzottan a fájdalmas terület kezelésére külsőleg, kenőcsként is hatékony.

Izomhúzódás esetén a gyógymasszázs segíti az izmok ellazulását és javítja a vérkeringést, gyorsítja a sebszövetek és a sérült izmok gyógyulását.

Homeopátiában minden sérülés legjobb szere, az Arnica montana választandó. Enyhíti a fájdalmat, a duzzanatot és a szövetközti vérzést. A sérülés napján alacsony, D12-es vagy C9-es potenciálból kell elszopogatni akár kétóránként 5 golyót, a következő naptól 3×5 golyócskát. Külsődleges készítménnyel (pl. Árnigél) is kombinálható.

A Schüssler-sók közül a Calcium fluoratum erősíti az izmokat, rugalmasságot és optimális tónust biztosít, a Calcium phosphoricum a regenerációt segíti. A Ferrum phosphoricum közvetlenül a sérülés után alkalmazható, míg a Kalium phosphoricum hosszabb ideig tartó szedése az egész testet erősíti. A Natrium chloratum szabályozza a test sav-bázis egyensúlyát, támogatva a szövetek, izmok optimális működését, a Silicea pedig a kötőszövetek képződését, tisztulását, erősítését segíti elő. Heveny panasz esetén 15 percenként szedhető, megelőzésre vagy hiány pótlására napi 2×3 tabletta ajánlott, legalább négy héten át. 

Az izomzat lelki értelemben a mozgás, az erő és a dinamizmus szimbóluma. Az izomsérülés azt mutatja, hogy fájdalmasan túlléptük lehetőségeink határát, túlfeszítjük a határokat és többet gondolunk saját erőinkről. Pozitív megerősítő gondolat lehet az alábbi: „Az élet biztonságos. Biztonságos önmagamnak lennem, nem kell többnek mutatni magam. Elégedett vagyok önmagammal, bízom a saját erőmben.”

A következő részben az izmok asztrológiai vonatkozásával, görcseivel és sorvadásával foglalkozunk, testi-lelki értelemben egyaránt.

Váradi Tibor
és a Napfényes Gyógyközpont
munkatársai

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!