Táplálkozás

Immunrendszerünk erősítésében, működésének helyreállításában elsődleges szerep jut az egészséges táplálkozásnak, amely biztosítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A testünkben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel. Sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg melegágya a kórokozók elszaporodásának.
A természetes étrend számos eleme (főként a gyümölcsök, a citrusfélék, a hagyma, az A- és a C-vitamin) gyulladásgátló és immunerősítő hatású.

Elsődleges savképzők a magas fehérjetartalmú ételek (hús, tojás, tej, tejtermékek, magvak, hüvelyesek), a finomított fehér cukor, az állati zsír és az ecetes ételek. Lúgosítók azonban a nyers zöldségek és a zöldséglevek, a héjában sült burgonya, a nyers gyümölcsök önmagukban fogyasztva, a hántolatlan gabonák – főként a köles – és a csírák.

Bélflórapótlás

Immunrendszerünk 85 százaléka a tápcsatornában helyezkedik el, és csak egészséges bélflórával képes a kifogástalan működésre. Az antibiotikum-szedés, valamint a civilizációs életmód és táplálkozás következtében azonban a bélflóra szinte mindenkinél nagymértékben károsodott.
A normál bélflóra képes megakadályozni a kórokozó baktériumok, paraziták és gombák elszaporodását, elősegíti az emésztést, javítja a tápanyagok felszívódását, megszünteti a puffadások jelentős részét, B-vitaminokat és folsavat termel, lebontja a tejcukrot és fokozza az immunrendszer reakciókészségét. Regenerálhatjuk Acidophilus-kúrával, továbbá azzal, hogy tudatosan odafigyelünk táplálkozásunkra. Egészséges bélmiliő a teljes értékű táplálkozás révén képződik, amely bővelkedik a friss, nyers, rostos ételekben.

Nehézfémterheltség

A természetes szerek közül a Chlorella megköti és kivezeti a nehézfémeket és a többi méreganyagot a szervezetből, a Spirulina pedig vitalizál, ezáltal a szervezet képes beindítani az önregenerációt. Mindkét alga lúgosító hatással is rendelkezik. A fokhagyma és a koriander megkötik és kivezetik a higanyt a szervezetből, a szeléntabletta pedig segíti a méregtelenítést.

Fitoterápia

Közismert immunerősítő és anti-karcinogén a fokhagyma. Segít a fertőzések leküzdésében is, ezért érdemes fokhagymakúrát tartanunk, melynek során 6 héten át fogyasszunk el a vacsorához napi 3 gerezdet.
A bíborlevelű kasvirág (Echinacea) vírusellenes hatású, továbbá meghűlés, influenza és középfülgyulladás kezelésére is használható.

A csalán minden része gyógyhatású. A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz, és magas a vas-, magnézium-, cink- és réztartalma is. Általános méregtelenítő, vér- és bőrtisztító, erősítő hatású. Betegség és már meglévő panaszok esetén 6 héten át érdemes mindennap elfogyasztani egy liter csalánteát. Szezonális szénanátha, virágpor-allergia esetében már a virágzás kezdete előtt három hónappal elkezdhetjük a kúrát.
Immunerősítés céljára szolgáló gyógynövények: édesgyökér, citromfű, levendula, bazsalikom, apróbojtorján, macskakarom, továbbá a homoktövis-készítmények.

Ortomolekuláris medicina

Az immunfolyamatokban részt vevő sejtek, szövetek anyagcseréje vitaminfüggő, ezért a napi vitaminszükséglet fedezése meghatározó az immunrendszer aktivitása szempontjából.
Az A-vitamin zsírban oldódik, a szervezet jól raktározza. Specifikus hatást fejt ki az immunrendszerre: növeli a T-limfociták számát. Elővitaminja a béta-karotin, melyet a sárgás színű gyümölcsök, a sötétzöld levelű zöldségek, valamint az alábbi zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak: sárgarépa, sütőtök, paradicsom, kelkáposzta, nitrátmentes spenótlevél, csicsóka, brokkoli, sárgabarack.
A B6-vitamin (piridoxin) segíti a zsírok, aminosavak felszívódását, a triptofán niacinná alakulását, enyhíti a hányingert, az éjszakai izomgörcsöket, vizelethajtó és immunerősítő hatású, hiánya esetén a limfociták száma lecsökken. Természetes forrásai: burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, vöröshagyma, napraforgómag, káposzta.
A C-vitamin (aszkorbinsav) aktivizálja az élettani folyamatokat. Minél aktívabb az ember, annál több C-vitaminra van szüksége. Elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza az immunrendszer működését, antikarcinogén hatású, megelőzhetők vele a fertőzések. Természetes forrása: bodza, kivi, citrusfélék, csipkebogyó, málna, paradicsom, kelkáposzta, brokkoli, petrezselyem, fehér káposzta.
Az E-vitamin fontossága is ismert, megtalálható a hidegen sajtolt olajokban, illetve az olajos magvakban.
A nyomelemek közül immunerősítő a cink, ami segíti a T-limfociták érését, valamint a szelén, melynek hatására nő az antitestek száma.

Homeopátia

Az immunrendszert két homeopátiás szer hetenként váltakozó alkalmazásával támogathatjuk. Az egyik héten az Echinacea D4-ből szopogassunk el napi 2×5 golyót, a következő héten pedig a Vincetoxicum D30-ból két alkalommal (például kedden és pénteken) szedjünk 1×5 golyót. Előbbi a baktériumok, utóbbi a vírusok elleni védelemben segít. Fontos az egyhetes váltakozó ritmus, így tudja kifejteni segítő hatását!

Schüssler-sók

Nagy segítség a szervezet védelmének kialakításában és megőrzésében a Ferrum phosporicum D12, amely növeli a sejtek energiáját. A Calcium phosporicum D6 kiváló roboráló szer, a sejtek regenerálódását segíti. Megelőzésre naponta 2×1 tablettát, panaszok esetén naponta 2×3 tablettát alkalmazhatunk belőlük 3–6 héten át.

Aromaterápia

Az immunrendszert erősítő illóolajokat – eukaliptusz-, édeskömény-, fokhagyma-, levendula-, citromfű-, borsmenta- és rozmaringolaj – használhatjuk belsőleg, illetve fürdővízbe cseppentve vagy párologtatva.
Frissítő, élénkítő és immunerősítő hatású a frottírozás: egy nedves törülközővel alaposan végigdörzsöljük az egész testfelületet, majd vékonyan bekenjük valamelyik immunerősítő illóolaj mandulaolajban hígított változatával. (Egy evőkanál mandulaolajba 5 csepp illóolajat kell tenni.)

Hidroterápia

A hidroterápiás módszerek közül kifejezetten immunerősítő a váltózuhany, a hideg vizes ledörzsölés és a szauna.

Masszázs, reflexológia

Hasonlóan jó hatású a gerinc-, a kötőszöveti és a metamorf masszázs, valamint az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó szervek (mandulák, lép, vakbél, vastagbél és nyirokrendszer) zónáit is érdemes masszírozni a lábon.

Mozgás

Immunitásunk fokozása érdekében ajánlott a rendszeres, heti 2-3 alkalommal a friss levegőn végzett, legalább 30-40 percig tartó testmozgás – futás, kerékpározás, kirándulás –, illetve az úszás.

Lelki aspektusok

Immungyengeség esetén túlzott védekezés zajlik a tudat szintjén. Ahelyett, hogy az érintett a tudatába emelné a zavaró dolgokat, a testét nyitja meg a kórokozók számára. Az illető mindenre nemet mond, képtelen a lelki megnyílásra. A lelki gyógyulás gesztusa az, hogy megnyitom magam a másik embernek és a szeretetnek. Csak ott védekezzünk, ahol ténylegesen szükséges!

Zárógondolatként álljanak itt dr. Bernie Siegel szavai:

„Meg vagyok győződve arról, hogy minden gyógyulásnak köze van ahhoz, hogy feltétel nélkül adhatunk és kaphatunk szeretetet; ez immunrendszerünk legerősebb ingerléséhez vezet.”

A cikk előző része ITT olvasható!

Váradi Tibor
és a Napfényes Gyógyközpont
munkatársai