Idegfájdalom esetén is törekednünk kell a háttérben húzódó ok megtalálására, és lehetőség szerint annak megszüntetésére. Egyik igen gyakori probléma lehet az elmérgeződés, melynek során a máj és a vese nem képes az anyagcsere melléktermékeit maradéktalanul eltávolítani. Ennek következtében a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, kiváltva az idegek gyulladását és ezáltal a fájdalmat.
Az esetek egy részében fertőzés okozza a panaszokat, ha a fertőzést előidéző kórokozó olyan toxinokat termel, amely megterheli az idegrendszert. Ilyen például a viszonylag sűrűn előforduló övsömör, melyet a bárányhimlőért is felelős úgynevezett herpes zoster vírus ideggyulladást okozó hatásának tudhatunk be. A hosszú ideje fennálló és mással nem magyarázható tünetek esetében a góckutatás mindenképpen ajánlott!


Szintén gyakran megfigyelhető idegfájdalom nehézfém-terheltség, valamint bizonyos hiánybetegségek esetén. Ez utóbbi alatt elsősorban vitaminhiányt (leggyakrabban B1- és B2-hiányt), vagy nyomelemhiányt kell érteni. Alkoholizmus talaján is kialakulhat, mert az alkohol kimossa a szervezetből az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges B-vitaminokat.
Igen közismert az V. agyideg fájdalma, az arcidegzsába, mely a homlok, az orca vagy az áll területén rohamokban fellépő heves fájdalommal járó kórkép. Neuralgia társulhat különféle anyagcsere-betegségek mellé is, mint amilyen a cukorbetegség vagy a köszvény.
Sűrűn előfordul porckorongsérv szövődményeként, mivel a kitüremkedő porckorong nyomja az ideget, és ezáltal fájdalmat, zsibbadást, bizonyos esetekben akár bénulást is okoz. Egyéb okból fellépő külső fizikai hatás, például az idegek sérülésével járó baleset is képes heves idegfájdalmat kiváltani.

Természetes gyógymódok idegfájdalom esetén

Az idegfájdalmak esetében a holisztikus gyógyászat kifejezetten a növényi étrendet javasolja, ugyanis az állati eredetű ételek számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyek tovább szennyezik a testet és az idegrendszert, és amelyek kiürítése többletterhet ró a szervezetre. Elsősorban a lúgosító hatású élelmiszerek fogyasztása javasolt, ezek ugyanis támogatják az öntisztító mechanizmusok beindulását. Ilyen például a zöldségek többsége és a csírák.
Hasonlóképpen segíti a gyulladást okozó toxinoktól való megszabadulást a pár napos böjt vagy a gyümölcskúra alkalmazása is, különösen, ha komolyabb, súlyosabb betegség áll a fájdalom hátterében, mint például az övsömör vagy az arcidegzsába. Amennyiben egyikre sem tudja rávenni magát az ember, akkor a könnyű és egészséges étrend mellett alkalmazható háromhetes citromkúrával érdemes megpróbálkoznia. (Váradi Tibor – Az egészséges életmód alapjai kiadvány 1. részében található a böjt, tisztítókúrák, citromkúra leírása.)
Az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen B-vitamin, elsősorban a B1- és a B2-vitamin pótlása is jótékony hatású. Erre szolgál például a sörélesztőkúra, vagy az olyan, B-vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint például az olajos magvak, a búza, a búzacsíra, a gesztenye, a paradicsom, az uborka, a sárgarépa, a kukorica, a burgonya, a saláta és a káposzta.

A panaszok nagyon gyakran gerinceredetűek, ezért a kiropraktika jó módszer lehet a blokkok megkeresésére és megszüntetésére. Hatásos lehet továbbá az akupunktúra vagy az akupresszúra alkalmazása is. Reflexológiával pedig a napfonat területét, a gerinczónát, a bél- és nyirokrendszer zónáit és azt a területet érdemes átmasszírozni, ahol a fájdalom jelentkezett.
Homeopátiás kezeléssel az orbáncfűből készült Hypericum az elsőként választandó szer. Amennyiben sérülés játszott közre a fájdalom létrejöttében, akkor Aconitum vagy Arnica is alkalmazható, gerincbetegségekhez társuló idegfájdalom esetében pedig a Nux vomica, a Rhus toxicodendron és az Arnica együttes alkalmazása (köztük 15 perc szünetet tartva) hozza meg a kívánt eredményt, vagyis a fájdalom enyhülését. Valamennyi esetben D12-es vagy C9-es hígításban vegyünk be 3×5 golyót. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy az erős illóolajok megzavarják a homeopátiás szerek hatását, ezért legalább egy óra teljen el a szer bevétele és az illóolajok alkalmazása között!
Az idegfájdalmakat nagyon jól lehet enyhíteni hidroterápiával, vagyis a víz gyógyító célú alkalmazásával. Ezek közül is az egyik leghatékonyabb eljárás az ecetes vizes lemosás. Ennek kivitelezése úgy történik, hogy alkalmanként 1 evőkanál bio almaecetet 2 dl vízben elkeverünk, és ezzel az oldattal mossuk le az egész testünket. A naponta többször is ismételhető eljárás a bőrön keresztüli méregtelenítést segíti elő, ezért fontos, hogy ne csak az érintett területet, hanem az egész testfelületet lemossuk. Szintén jó eredményt érhetünk el hideg-meleg váltózuhany alkalmazásával. Ez esetben választhatunk, hogy teljes testünkön vagy csak a fájdalommal érintett területen alkalmazzuk. A beteg testrész változó hőmérsékletű pakolással való burkolása is jól enyhítheti a fájdalmat, hasonlóképpen a rövid hideg leöntések és a szintén rövid hideg fürdők is. Gyógyfürdők közül pedig a magas kéntartalmú vizek hatnak gyógyítóan az idegfájdalomra. A hidroterápiához hasonlóan jótékony hatású a fájó testrész lég- és napfürdőztetése is.

Minthogy az idegfájdalom az esetek többségében nagyon erős, heves fájdalom, ezért érdemes hosszabban áttekinteni a tünetek enyhítését célzó, külsőleg bevethető természetes gyógymódokat, amelyek azonban nem alkalmasak az okok megszüntetésére.

Számos külsőleg bevethető természetes gyógymódot ismerünk. Ezek közül legfontosabbak a kámforos vagy a mentatartalmú krémek és kenőcsök, az eukaliptuszolaj, az iszap- vagy a gőzpakolás, a Shakti balzsam vagy különféle illóolajok, például az orbáncfűolaj, a rozmaringolaj, illetve az erdei fenyő, a lucfenyő vagy a sisakvirág olaja. Érdemes bevetni a kapszaicintartalmú krémeket. A kapszaicin az a vegyület, amitől a paprikát vagy a csilit csípősnek érezzük. Az ilyen krém a fájó ideg környezetének átmelegítésével, keringésének felpezsdítésével jótékonyan és hosszú időre enyhíti a fájdalmat. Sérült, gyulladt bőrön azonban nem szabad alkalmazni, és nagy melegben is csak óvatosan! Idegfájdalom esetében a zab is régóta használatos gyógyhatású növény. A kívánt hatás eléréséhez 100 gramm zabszalmát kell 2 liter vízzel 30 percig főzni, majd leszűrve leönteni és a beteg fürdővizéhez önteni.
Tüneti kezelésre nagyon alkalmas még az elektroterápia bevetése is, például TENS-készülék alkalmazásával. Ásványok közül pedig a fájó testrész jádekővel való átdörzsölése hozhat enyhülést.

Az idegfájdalom lelki hátterének kulcsa az agresszió témája. A tünet valamilyen megoldatlan, égető konfliktusra, vagy éppen elfojtott haragra utal. Keresni kell, hogy ez milyen életterületen aktuális a panaszok jelentkezésekor. A legfontosabb megválaszolandó kérdés az, hogy eredetileg kinek szántam azt a fájdalmat, ami végül nálam jelentkezett. Fontos feladat, hogy megtanuljunk segítséget kérni, és ne meneküljünk el a konfliktusok elől. Amíg megtaláljuk személyre szabott válaszainkat és megoldásainkat, addig is segítséget jelenthet az alábbi pozitív megerősítés, amit érdemes naponta 10-15 alkalommal elmondani: „Könnyedén és boldogan adok és kapok.”

Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont munkatársai
A felhasznált irodalom a szerkesztőségben elérhető.