A gyümölcskúrák a böjt után a leghatásosabb tisztítókúrák. Kettős hatásuk van, egyrészt segítik az egészséges anyagok felszívódását, másrészt támogatják a szervezetet a méregtelenítésben. A gyümölcskúrát mindig friss, hazai idénygyümölcsökkel végezzük (a citrusok és az ananász kivételével).

Semmiképpen sem szabad éretlen, vagy túlérett gyümölcsökkel kúrázni. Fontos, hogy lehetőleg tiszta, vegyszermentes gyümölcsöket fogyasszunk, de ne akadályozzon meg minket a kúrák végzésében, ha nem tudunk ilyenekhez hozzájutni. A gyümölcskúráknál általános szabály, hogy napi körülbelül 2-2,5 kg gyümölcsöt kell elfogyasztani, 4-5 alkalomra szétosztva. A gyümölcs mellett még tiszta víz és gyógyteák fogyaszthatóak, amelyek segítik a tisztulást. Candidiázis esetén az édes gyümölcsökkel végzett kúrák nem javasoltak.

Almakúrát egész évben végezhetünk, és az egyik leghatékonyabb tisztítókúra. Javasolt májbetegségek, bélbetegségek, pl. bélfertőzések esetén, mivel a bélrendszert nagyon szépen kitisztítja; vesekő és vesehomok esetén, mivel kőbontó anyagokat tartalmaz; köszvény és mozgásszervi betegségek esetén; bőrbetegségek, illetve húgyúti fertőzések gyógyításához.
Többféle változata létezik, a legegyszerűbb az, amikor az ember néhány napig csak almát fogyaszt. Ha valaki úgymond panaszmentes, akkor időnként tarthat almanapokat, viszont a fenti betegségek esetén, ha nem tud, vagy nem akar böjtölni, akkor egy hosszabb almakúrával a böjt valamelyest kiváltható. Egy teljes almakúra öt hetes, és úgy néz ki, hogy az első héten az ember délig, továbbá a főétkezések között (délben és este van egy főétkezés) csak almát fogyaszt. A második héten eggyel csökken a főétkezések száma, amit az ebéd és a vacsora közötti időben 4-5 óra közé érdemes időzíteni, azon kívül viszont csak almát fogyasszunk. A harmadik hét a csúcspont (ami tarthat 3 vagy 5 napig is, ha valaki nem bírja egy egész hétig), ahol tényleges gyümölcskúrát végez az ember, tehát csak az almát fogyasztja. A negyedik héten a második hetet kell megismételni, az ötödiken pedig az elsőt. A kúrára leginkább a golden vagy ranett alma javasolt, savanyú almával nem szabad gyümölcskúrát végezni.

A körtekúra lehet öt hetes, mint az almánál, vagy minimum három napos, amit egészen egy hétig lehet nyújtani. A lédús, érett, lágy, édes körtefajták javasoltak, nem a köves körték.
Mikor javasolt a körtekúra, illetve a körte rendszeres fogyasztása? Kifejezetten ajánlott vizenyősség esetén, ödémás lábaknál vizelethajtás céljából. Segít továbbá magas vérnyomás, érelmeszesedés, idült székrekedés, köszvény, ízületi gyulladás, illetve szívbetegségek gyógyításában. Epebetegségekre is javasolt, nagyon jól oldja a lerakódott sókat, köveket, savtalanító hatású. (A körte még jobban oldja a köveket, ha az ember lefagyasztja, és felengedés után fogyasztja, ez egy speciális változata a körtekúrának.)

A gyümölcskúrák közül a máj-epe rendszer, valamint a vér tisztítását segíti a tíznapos ananászkúra. Az ananász értékes enzimeket tartalmaz (pl. bromelin), amely a vizsgálatok szerint sok betegség, pl. asztma esetén segít. A kúra alatt mindennap fél ananászt kell elfogyasztani. Ez a kúra kifejezetten pároknak javasolt, ugyanis a másik felét nem lehet másnapra eltenni, mert akkor az értéke csökken.

A citromkúrához frissen csavart, átszűrt citromlére lesz szükségünk, melynek elkészítéséhez lehetőleg üveg facsarót és műanyag szűrőt használjunk, ne fémet.
A citromlevet hígítatlanul, kortyolgatva fogyasszuk. Ha töményen nem bírjuk, pár napig lehet hígítva inni; ha pedig érzékenyek a fogaink, épségük érdekében használhatunk szívószálat. A kúra során minden nappal növeljük az elfogyasztott citromok számát, amíg el nem érjük a napi 9-et. Ezt a mennyiséget tarthatjuk a 15. vagy 18. napig, majd fokozatosan csökkentjük a mennyiséget az alábbi táblázat szerint:

táblázat
A kúra mellett növényi étrend ajánlott. Tisztulási tünetek így is előfordulhatnak: pl. fejfájás, hányinger, szédülés, bőrkiütések, gyógyszerekkel elnyomott betegségek tünetei. Ezek vegyes étrend mellett nagymértékben fokozódnának!
A citromkúrát eredetileg Romolo Mantovani olasz természetgyógyász ajánlotta a betegeinek és elsősorban a következő betegségek esetén segít: vérszegénység, túlsúly, ízületi gyulladás, vese- és májbetegségek, ödéma, meszesedés, kövek, krónikus gyulladás, fertőzések, illetve férgesedés. A kúra tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, maximum évente kétszer végezzük.

A cseresznyekúra az egyik legjobb vértisztító hatású kúra. Nemcsak a gyümölcshús értékes, de a cseresznye magját és szárát is érdemes eltenni. A szárból teát lehet készíteni gyomor- és tüdőbajokra, a magját pedig megtisztítva kell kiszárítani és porrá törni, így egy nagyon értékes nyomelem-, illetve ásványi anyag tartalmú szert kapunk, mely leginkább a szívet segíti.
Mikor javasolt a cseresznyekúra, illetve mire jó a cseresznye? Jó hatással van az emésztőrendszerre, a húgy- és ivarszervek betegségeire, ízületi gyulladásra, jót tesz szénanátha és egyéb allergiás betegségek esetén, továbbá vérszegénység, illetve krónikus székrekedés ellen is alkalmazhatjuk. Amikor cseresznyeidény van, minden héten beiktathatunk egy-két cseresznyenapot.

A dinnyeszezonban javasolt dinnyekúra folyamán minden héten iktassunk be 1-2 dinnyenapot, amikor kizárólag dinnyét fogyasztunk. Magas a folyadéktartalma, ezért szépen átmossa a veséket. Figyeljünk arra, hogy magas cukortartalma miatt könnyen megerjedhet, ezért fogyasszuk erjedésgátló fűszerrel (pirospaprika, fahéj).

A paradicsomkúra javasolt reumatikus, ízületi gyulladásban szenvedő embereknek, ezen kívül nagyon jót tesz a veséknek, főként vesegyulladás és vesekő fennállásakor. Gyógyító hatású vékonybél betegségek, pl. vékonybélhurut, gyomorsav túltengés és rendszeresen fellépő hányás, hányinger esetén. Javasolt epebetegeknek is, esetleg hámozva, ha a paradicsomhéj bántja az epét. Fontos, hogy ne savanykás paradicsommal, hanem édes fajtákkal, érett, lehetőleg vegyszermentes paradicsommal végezzük a kúrát – a melegházi, fóliás paradicsom nem alkalmas erre a célra.
A paradicsomkúra egy háromhetes kúra. Első héten délelőtt paradicsomot fogyasztunk, délben és este növényi étrend javasolt, második héten reggel és este vacsora helyett paradicsom, délben növényi étrend, végül a harmadik héten az első hét diétájával fejezzük be a kúrát. Ha valaki nagyon lelkes, a második hét után beiktathat két-három paradicsomnapot.

Szőlőidényben 7, 14 vagy 21 napon át fogyasszunk napi 2-3 kg szőlőt, lehetőleg egyféle fajtából. Mivel nagyon magas a cukortartalma, könnyen megerjedhet, ezért használjunk erjedésgátló fűszereket.
Mikor javasolt a szőlőkúra, illetve mire hat a szőlő? Ajánlható vérszegénységre (piros fajták), idegrendszeri problémákra, fizikai gyengeségre, lábadozáskor, székrekedés ellen, különféle gyulladások csökkentésére, májerősítésre és a női nemi szervek betegségei esetén. A szőlővel végzett kúra különlegessége, hogy segít helyreállítani a normális testsúlyt: a kórosan sovány embereknél hízást, a túlsúlyosoknál fogyást eredményez.

 

Váradi Tibor

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!