A cikksorozat célja az, hogy ábécé sorrendben végigvegye a testi-lelki betegségeket, valamit a természetes gyógymódokat mutasson be

Ánizs

A Földközi-tenger környékéről származó növény, amit hazánkban már a római korban is ismertek. Gyógyhatásai közül az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását érdemes kiemelni. Étvágygerjesztő, puffadás gátló, emésztésjavító. Reszelt répához keverve gyomor- és béltisztító hatású bélférgesség és bélhurut esetén. Teaként puffadás ellen is használhatjuk, illetve gyermekek hasfájását is enyhíti. Epeproblémákra is javasolt. Serkenti a mirigyek szekrécióját, így szoptatós anyukák tejserkentőként fogyaszthatják. Sütemények kedvelt fűszere, de altató, nyugtató hatása miatt álmatlanság esetén is hasznos, ha önmagában elrágcsáljuk.Curry

Népszerű keleti fűszer, amit főképp rizsételekhez használnak. Tüdőerősítő hatású, használhatjuk reuma esetén, illetve a vér megbetegedéseinél. Erjedésgátló hatása miatt emésztési zavarok kezelésében is alkalmazható. A klasszikus curry 12 fűszer pontosan meghatározott keveréke az egyik leírás szerint. A keverék összetevői: szerecsendió, görögszéna, kardamom, koriander, kurkuma, gyömbér, kasszia, konyhakömény, mustármag, bors, cayenne és szegfűszeg. Aromaanyaga könnyen elszökik, ezért a keverék összeállítása után légmentes tárolás javasolt.

 

Kömény

Hazánkban főleg hegyvidéken terem vadon, egyébként sok helyen termelik már az ókortól kezdve. A köménymag a növény gyümölcse. Fűszerként elsősorban a krumplis ételekhez érdemes használni, mivel segíti a krumpli helyes emésztését. Teája szélhajtó, gyomorerősítő és emésztőrendszeri görcscsillapító. Előnye, hogy gyermekeknél is alkalmazható. Gyermekek és felnőttek számára is javasolt emésztésjavító és felfúvódást oldó teakeverék: kömény, édeskömény, ánizs. A kömény is kiváló féregűző, de heveny vagy krónikus bronchitis ellen is jól használható. Levese tejszaporító hatású.

 

 

 

 

Szerecsendióvirág

A 15-18 métert is elérő örökzöld növény a nedves trópusokon szinte bárhol megterem. Fűszerként a magját és a virágját (magköpenyét) használjuk fel. A szerecsendió olaja számos gyógyhatású anyagot tartalmaz. Hasmenés esetén székletfogó, emellett gombaölő, nyákoldó és hangulatjavító hatású. Segíti a máj és a gyomor működését, enyhíti a menstruációs panaszokat. Túladagolása bódulatot válthat ki. Segíti a sárgadinnye emésztését, érdemes megszórni vele.

 

 

 

 

Zellermag

Már az ókori görögök is számos gyógyhatását ismerték és előszeretettel alkalmazták. A hagyomány szerint növeli a potenciát. A legfontosabb gyógyhatása a vese támogatása. Vizelethajtó hatású, meggátolja a fertőzéseket ezért hatásos szere a húgyhólyag és húgyutak gyulladásos betegségeinek. Asztma és hörghurut kezelésében is jól használható, valamint csillapítja az ízületi gyulladást. Illóolaja hasznos vérnyomáscsökkentő. Jót tesz a belső elválasztású mirigyrendszernek, főként a mellékvese működését támogatja. A zellermagból só pótló zellersót készíthetünk, ha egy marék zellermagot megőrlünk, és egy csipet sót hozzákeverünk (vagy egy rész tengeri sót teszünk kilenc rész szárított zellerhez).  A zeller természetes ásványi só tartalma fokozza a sós ízt.

 

Rozmaring

A Földközi-tenger vidékén már az ókorban is használták ezt a fűszert. Nyugtatja a fáradt és fájó izmokat, serkenti a vérkeringést, növeli a koncentrációt és az emlékezőképességet.  A rozmaring csillapítja a fejfájást és a migrént is, ehhez forró rozmaring teás borogatást javasolt a nyak területére. A fej vérellátásának serkentésével hozzájárul a hajnövekedéshez, ezért hajhullás és korpásodás ellen is jó. Ilyen esetben a rozmaring főzetét dörzsöljük a fejbőrbe. Csillapítja klimaxos tüneteket. A rozmaringnak erősítő hatása is van, mivel serkenti a mellékvese működését, illetve emeli az alacsony vérnyomást, így gyengeség, erőtlenség és kimerültség esetén használható. Kedélyjavító hatású, alkalmazhatjuk melankólia és enyhe depresszió ellen. Borogatásként csökkenti a reumás izomfájdalmakat. Látásjavító hatását is megfigyelték, illetve oldja a gyomor- és végtaggörcsöket is. Rendszeres fogínyvérzés vagy sorvadás esetén a rozmaring hamujával érdemes kezelni a beteg részt. Molyűzőnek is kiváló.

 

Édes nemes paprika

A magyar konyha meghatározó fűszere ez az Amerikából származó növény. Erjedésgátló hatású, gabonafélékhez ajánlott, főleg gyenge hasnyálmirigy esetén. Összehangolja a szervek működését. Belsőleg melegítő hatású, ezért nyáron kombináljuk hűtő hatású ételekkel, például uborkával, dinnyével, káposztával. A dinnye magas cukortartalma miatt könnyen erjedésnek indulhat bennünk, főként ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk. Ha megszórjuk pirospaprikával vagy fahéjjal, megakadályozhatjuk ezt a folyamatot.

 

Kapor

Őshazája a Földközi-tenger vagy a Közel-Kelet vidéke, hozzánk valószínűleg a rómaiak hozták be. Elsősorban gyomorerősítő, szél-, epe- és vizelethajtó hatású. Javítja az étvágyat, csillapítja a fejfájást és a fogínygyulladást. Segíti az alvást, nyugtató hatású. Külsőleg szemgyulladásra alkalmazzák. Elősegíti a tejelválasztást. Ha magját rágjuk, az megszünteti a rossz leheletet. A kapormagból készült tea gyors ellenszere lehet a csuklásnak.

 

Koriander

A közel-keleten honos fűszernövény, amit a régi utazók mindig maguknál tartottak, hogy legyen mivel ízesíteni a szájukat. Segít a nagy hőség elviselésében. Olaja étvágyfokozó, emésztést serkentő, görcsoldó hatású, és az idegeket is nyugtatja. Puffadás elleni gyógyírként is alkalmazzák, gyakran teakeverékek részeként, például köménnyel, édesköménnyel vagy ánizzsal kombinálva. Javasolt keverék: köménymag, ánizs, édeskömény és koriander 2:1:1:1 arányban. Két teáskanálnyi magvat este egészben beáztatunk 2,5 dl vízbe, reggel leszűrjük, majd melegítjük és langyosan fogyasztjuk. A koriander illóolaja helyreállítja a belső egyensúlyt és a nyugalmat, harmóniát teremt. Hidegen sajtolt olajjal keverve csodálatos masszázsolajat kapunk, mely oldja a test és a lélek feszültségeit.

 

 

 

Bazsalikom

Eredetileg Ázsia és Afrika trópusi vidékein honos növény. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, így óvja szívet. Növeli az életerőt, ezáltal enyhíti a depressziót. Többféle meghűléses betegség kezelésében alkalmazható, jót tesz köhögés, megfázás, hörghurut és asztma esetén is. Lázcsillapításra és fertőzések megelőzésére is ajánlott. Elősegíti a helyes emésztést, oldja felfúvódást. A bazsalikom nedve rovarcsípésre kenhető, gyorsítja a különféle sebek gyógyulását.

 



Érdemes még néhány szót ejteni a sóról, amiből civilizációs életmódunk mellett túl sokat használunk. Két egészséges vese 4-5 gramm sót tud kiválasztani naponta. A sót sok esetben nem csak ízesítésre, hanem tartósítás céljára használják, így a legtöbb készételben már eleve ennél nagyobb mennyiségben található meg. A kevesebb hőkezelésen átesett ételek több aromaanyagok őriznek meg, ezért ízesebbek, kevesebb sót, illetve fűszerezést igényelnek. A többlet só lerakódik a szervezetben, hozzájárul a meszesedési folyamatokhoz, illetve vizet tart vissza, így elősegíti a magas vérnyomást, a vizenyők képződését és a szürke hályog kialakulását. Az ásványi eredetű só helyett az ízesítéshez részesítsük előnyben a növényi eredetű fűszereket, amelyeket „zöld só”-nak is szoktak nevezni.

Használjuk fűszereink gyógyhatásait egészségünk megőrzése és helyreállítása céljából!

Váradi Tibor