A diagnózis központi szerepet foglal el mind a nyugati és keleti orvostudományban, mind a természetgyógyászatban, bár más utakon végzik azt. A nyugati orvostudományban alkalmazott diagnosztika elsősorban a betegségtünetek alapján próbálja a beteg állapotát felmérni. A holisztikus gyógyászat szemlélete szerint amint belül, úgy kívül − erre épül a vizuális diagnosztika, mely a külső jelek alapján következtet a belső szervi elváltozásokra, betegségekre. A nyugati orvostudomány a fizikai testre koncentrál, míg a keleti és a természetgyógyászat a fizikai testen túl az ember lelki és energetikai részét is vizsgálja. A holisztikus szemlélet számol azzal, hogy a problémák először a lelki-energetikai szinten jelennek meg, és csak ezután manifesztálódnak fizikai betegségekként. A vizuális diagnózis lehetőséget ad a még csak energetikai szinten lévő elváltozások, életerő-csökkenés feltárására.

A holisztikus gyógyászat másik alapszabálya szerint minden betegség oka a mérgeződés, mely egy hat fázisból álló folyamattal jellemezhető. A vizuális diagnosztika nagy előnye, hogy a mérgeződés korai fázisait is ki tudja mutatni, amikor még nincs komoly tünet, a szervezet öngyógyító ereje még nem merült ki, így megelőzhető a betegség kialakulása.

A vizuális diagnosztika további előnye, hogy pontos, megbízható, olcsó, egyszerű, fájdalom- és mellékhatás-mentes, és nem kell hozzá a szervezet belsejébe hatolni.

A vizuális diagnosztikának több ezer éves múltja van. Alapszabálya: egy jel nem jel! Ahhoz, hogy egy betegséget, vagy hajlamot bizonyossággal kijelenthessünk, több arra utaló jelnek kell fennállnia. Az alábbiakban szereplő jelzések ízelítőül szolgálnak a témához. Komolyabb tünetek és panaszok esetén nem elégséges az öndiagnózis, mindenképpen fel kell keresni a megfelelő szakembert.

ARC

Az arc felső harmada (homlokzóna) az idegrendszer állapotával függ össze. A középső harmad (orrzóna) a ritmikus rendszerhez (szív és tüdő) tartozik, míg az alsó harmad (szájzóna) az emésztőrendszerrel áll kapcsolatban. Bármely színeltérés, ránc, bőrelváltozás stb. az adott szerv problémájára, energetikai gyengeségére utal.

Az orr feletti terület a máj zónája, a szemek közötti rész pedig a hasnyálmirigyé. Az orrnyereg közepe a gyomor állapotáról, illetve az emésztésről ad jelzést. Az orrhegy a szívzóna, a szem alatti rész a vesezóna, ez alatt pedig a hólyag területe található.

A zsíros arcbőr zsírtöbbletre utal, a száraz arcbőr pedig vízhiányra. A szeplők májgyengeséget jelentenek.

A szemöldök a belső elválasztású mirigyek állapotáról ad információt, a dús szemöldök pedig a nagy életerő jelzése.

A látás élessége és a bőr mindig a máj állapotát tükrözi. A hallás és a haj a vese állapotára utal, az ajkak az emésztőrendszer zavarait tükrözik, az orr pedig a tüdő állapotát.

A felsőajak a gyomor, az alsó a bélrendszer, a szájzug a nyombél problémáit jelzi. (Pl. a szájzug berepedezése fekélyhajlamra utal.)

Az orrból rendszeresen folyó váladék valamilyen többlet miatt van. A fehéres, nyálkás váladék fehérjetöbbletre utal, a vízszerű víztöbbletre, illetve ezzel összefüggésben túlzott sófogyasztásra. A túl gyakori orrvérzés vérnyomás- ill., vérproblémákat jelez.

SZEM

A túlzott könnyezés is a sótöbblet miatt következik be, a nagymértékű csipásodás viszont többletfehérje-bevitelre utal. (A civilizált társadalmakban átlagosan az optimális fehérje két-háromszorosát fogyasztjuk el.) A kidülledt szemek pajzsmirigy problémát jeleznek, a beesett szemek viszont kötőszöveti gyengeséget.

A vizuális diagnosztika egyik hatalmas területe az íriszdiagnózis. A szem a lélek tükre, de ugyanakkor a testé is.

A szem különböző részei az alábbiak szerint adnak információt a testi állapotunkról:

Pupilla               •        Örökletes tényezők

Pupillaszegély      •          Idegrendszer, gerincoszlop

Fodor                   •          Gyomor és bélrendszer

Fodorszegély       •          Nyirokrendszer és mirigyrendszer

Radiális sík          •          Szervek övezete (szív, tüdő, máj, stb.)

Íriszszegély          •          Bőr, testnyílások, perifériás ér- és idegrendszer

Szemfehérje         •          Érrendszer állapota, koleszterinszint

Akinek a fényviszonyoktól függetlenül változó a pupillamérete, annak vegetatív idegrendszeri zavara van a feldolgozatlan traumák miatt − a négyütemű légzőgyakorlat pl. nagyon jót tesz ilyenkor. A világosvörös fodor savtúltengésre és kőképződés hajlamra utal. A rozsdavörös krónikus emésztési zavart, puffadást, hasmenést és gyomorégést jelez; a sárgásbarna pedig savhiányt és gyomorhurutot. A fodron belüli folt, az ún. lakúna a külső elválasztású mirigyek, a fodron kívüli lakúna a pedig a belső elválasztású mirigyek zavarait jelezheti. A sötétebb íriszszegély arra utal, hogy a bőrben, közvetlenül a bőr alatt méreganyagok halmozódtak fel.

NYELV

A nyelven is megtalálható minden szervünk.

A nyelv állapota főként az emésztéssel kapcsolatos betegségekről, hajlamokról ad tájékoztatást. Ha a nyelven sok pici repedés van, akkor enzimhiányra és emésztési zavarokra gyanakodhatunk, a mély berepedés viszont fekélyhajlamra figyelmeztet. A nyelven található lepedék tisztulási tünet, jelzi, az emésztő traktus mely része nem működik megfelelően. A sárgás lepedék máj-epe problémára, a barnás gyomor- és nyombélproblémára utal. A fehér lepedék gyomor- és bélhurutot jelez, mely általában az emésztetlen tejfehérjéből származik. A reszkető nyelv idegrendszeri probléma jele lehet.

FÜL

A fülön is megtalálható minden szervünk. Egy erőteljes fülmasszázs ébresztő, energetizáló hatású.

A fül nagysága a velünk született genetikai erőtartalékról, az életerő mennyiségéről tájékoztat. Minél nagyobb valakinek a füle, annál több az életereje. A fülcimpa nagyságát a bölcsességgel és a hosszú élettel hozzák összefüggésbe a hagyományok. Emiatt szoktuk a szülinapos fülét meghúzni és azt kívánni, hogy: füled érjen bokáig!

Ha a fülkagyló íve, az úgynevezett hélix ív vékony, akkor tulajdonosa ízületi problémákra, meszesedésre hajlamos. A vastag hélix ív kedvezőtlen agyi folyamatokra, epilepszia hajlamra utal. A fül előtti ráncok gyenge májat jeleznek. Nagyon fontos jelzés a fülcimpán megjelenő ferde ránc, ami infarktushajlamot mutat. A szívinfarktuson átesett emberek többsége rendelkezik ilyen ránccal. Mivel a hallás élessége, a fül egészsége a vese állapotát tükrözi, emiatt minden fülprobléma esetén a vesét is gyógyítani kell.

Néhány további terület a teljesség igénye nélkül

Minden ujj összefügg egy-egy szervvel, a körmön található elváltozások pedig az adott szerv energetikai gyengeségére, betegségére utalnak. A hüvelykujj az aggyal, a vitalitással és az életerővel; a mutatóujj a légutakkal és a májjal; a középső az emésztéssel, a belekkel, és a hasnyálmiriggyel; a gyűrűs a vesével; végül a kisujj a szívvel és a nemi szervekkel függ össze.

A hosszirányban barázdált köröm emésztési zavarokról, rossz felszívódásról, székrekedésről, gyenge lépműködésről és reumahajlamról ad tájékoztatást, míg a keresztirányú barázdák meszesedés hajlamot és gyenge idegrendszert jeleznek.

A hang főleg a tüdő és a szív állapotáról ad információt.

A skalpon is megtalálhatóak a szervek. Általános hajhullás esetén a vesét is támogatni kell, a fejtetőn lévő kopaszodás pedig a szív gyengülésére utal. A foltos hajhullást gombás megbetegedés okozza. A köröm- vagy lábgomba megjelenése azt tükrözi, hogy az egész szervezet érintett a gombafertőzésben.

A fogak is üzennek a belső szervekről, pl. a szemfogak a vese állapotát mutatják.

Végül ismét emlékeztetem a kedves olvasót, hogy egy jel, nem jel, illetve pontos diagnózis felállításához vegye igénybe szakember segítségét.

 

Váradi Tibor

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!