A kancsalság, más néven szemtengelyferdülés egy olyan állapot, ahol a szemek eltérő irányba fordulnak, azaz egyszerre más-más helyre néznek, és így a két szem összehangolt együttműködése sérül.

A kancsalság kialakulásának kockázati tényezői közé tartozhat az alacsony születési súly (<1250 g), koraszülöttek esetén; de a családban halmozottan előforduló kancsalság is szerepet játszhat. Továbbá az idegrendszert és izmokat érintő betegségek (pl. sclerosis multiplex, izomsorvadás stb.), az agy daganatai, a szem bármilyen elváltozása (pl. szürkehályog, veleszületett szemrendellenesség, szem daganatai), valamint a fejet ért fertőzések (pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás és a stroke). Természetesen a felsorolás nem teljes, de így is látható, milyen széles a spektrum.

Gyermekeknél a kancsalság gyakori állapot, de előfordulhat tinédzsereknél és felnőtteknél is. Megállapították, hogy a kancsalság egyformán kialakulhat férfiaknál és nőknél is.

A kancsalság a meglehetősen enyhe, észrevehetetlen esetektől egészen a nagyon súlyosakig terjed. A kancsalság nagyságát a szemészek annak szögével mérik. A külső szemlélőnek leginkább a kancsalság iránya tűnik fel, eszerint beszélhetünk: befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé kancsalításról, de természetesen ezek kombinálódhatnak is egymással.

Normál működés esetén az agy egyesíti a két szemből kapott képeket, „egymásra” helyezi őket, hogy létrehozza a térlátást. A két kép egyesülése (fúziója) hat-tizenkét hónapos korban alakul ki, vagyis amikor a két szemmel látott képet nem csupán egymásra fekteti, hanem az agyi tevékenység következtében egy képpé is formálja, összeolvasztja a két szemmel látottakat. Ez feltétele a térlátás kialakulásának.

Kancsalság esetén a két szem két különböző képet lát, ezért „kettőslátás” alakul ki, amely nagyon megterhelő az agynak. Ilyenkor az agy kikapcsolja a kancsal szemből érkező homályos képet. Ez az amblyopia, azaz a „lusta szem” állapota. Ha ezt elhanyagolják, jelentősen romlik a látásélesség, később komoly látásproblémák kialakulásához vezethet. A legtöbb esetben a kezelést legkorábban akkor kezdik meg, amikor homályos látást észlelnek.

A „lusta szem” okai között elsőként a kancsalság említhető, de egyéb rendellenességek, mint például a két szem közötti nagyfokú látásélesség-különbség említhető.

Rejtett kancsalság

A valódi kancsalság mellett meg kell említeni az ún. rejtett kancsalságot is. Ilyenkor a szemek tökéletesen jól működnek, koordináltak és kialakul a térlátás. Ha azonban az ember gondolataiba merül, stresszes időszakban van, vagy esetleg kimerült, akkor megfigyelhető a szemek enyhe széttérése, a térlátás hiánya. A rejtett kancsalság viszonylag sok embert érint, a két szem konvergencia (mindkét szem egy pontra való fókuszálási) képességének enyhe romlása okozza. Kezdetben ez teljesen ártalmatlan jelenség, de hosszú távon látászavarok kialakulásához vezethet. Hátterében állhat kimerültség, nagyfokú stressz, vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés stb.

 

Kezelési lehetőségek

A szemüvegek használatán és a szemkorrekciós műtéteken túl sok látásterápiás program ma már a szemgyakorlatokat is magában foglalja. Ezek segíthetnek a koordináció javításában, különösen gyerekek esetén nagyon jó eredmények érhetők el.

 

Szemtréning gyakorlatai

A hatékony kezelés érdekében több szakember (szemész, optikus, szemtréner, természetgyógyász) bevonása indokolt.
A kancsalság kezelése látásgyakorlatokkal 2 szakaszra osztható:

• A szem koordinációjának fejlesztése a fókuszálás, a szemizmok rugalmasságát elősegítő gyakorlatokkal történik azért, hogy a kancsal szem együttműködjön az egészséges szemmel. Ebből a célból egy zsinórt használnak (pillangógyakorlat). Ha mindkét szem megfelelő pozícióba kerül, és azonos pontra képes fókuszálni (konvergálni), akkor megjelenik egy képzeletbeli kereszt.

• A második szakasz a széttérő szem látáshibájának (például rövidlátás) korrekciója történik. Ennek oka az, hogy a kancsal szemnek általában nagyobb a fénytörési hibája, mint a normál szemnek.

 

Pillangógyakorlat

(Leo Angert nyomán)

A gyakorlathoz szükség van egy zsinórra, amelyet az orr hegyéhez kell tartani úgy, hogy az vízszintes vonalban legyen. A zsinór végét vagy kiköthetjük, vagy pedig megkérhetünk egy segítőt, hogy tartsa.

Az egyik kézzel eltakarjuk a jobbik szemet, hogy teljesen kizárjuk a látást, és ezzel az agyat arra ösztökéljük, hogy bekapcsolja a kancsal szemet. Szükséges még egy színes tárgy (akár egy filctoll), és ezt a filctollat abban a síkban kell mozgatni oda-vissza, amerre a kancsal szem kitér. Ilyenkor a filctoll követésével, a mozgás segítségével az agy tudatára ébred, hogy a nem használt szeme igenis képes nyomon követni a tárgyat, képes együttműködni.

A filctollat egyre inkább közelítsük a zsinór felé. Ha odavezettük a szemet a zsinórhoz, a másik szemet lassan kinyithatjuk. Nagyon rövid ideig egy pontban futólag feltűnik egy képzeletbeli kereszt, amely akkor jelenik meg, amikor a két szem konvergál (egy pontra néz).

Ez kezdetben egyetlen múló pillanat lesz, de később egyre hosszabb és hosszabb ideig képes mindkét szem egy pontra fókuszálni. Ha ez egyre összehangoltabbá válik és már könnyedén megy, akkor elértük azt, hogy a szemek együttműködjenek. A gyakorlatot csak néhány percig végezzük, a nap folyamán minél többször.

 

Tenyerezés

A szemgyakorlatok eredményessége leginkább a szemek ellazulásán múlik. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha becsukjuk a szemeket, és a tenyereket a zárt szemekre helyezzük úgy, hogy az ujjak a homloknál keresztezzék egymást. Ezzel a gyakorlattal jelentős lazulást érhetünk el. A gyakorlatot érdemes minden más gyakorlat előtt és/vagy után elvégezni, de akár magában is végezhető, naponta 5–10 percen át.

Táplálkozás

A lusta szem előfordulhat, ha az A-vitamin szint nem megfelelő. Mivel ez a vitamin a látást segíti, így pótlása elengedhetetlen a megfelelő látás támogatásában. Természetes növényi forrásai: a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a spenót és a sárgabarack.

 

Homeopátia

Kancsalság esetében hosszú, akár hónapokig is tartó terápiára van szükség. Jó eredményeket értek el Belladonna, Cicuta virosa és Cyclamen adásával. Jobb szem érintettsége Alumen, a bal szemé Calcium carbonicum vagy Cyclamen szedését teszi szükségessé. Aszerint is választhatunk, hogy merre tekint a beteg szem.

Befelé húzó kancsalság esetén a fentiek mellett még Camphora officinalis vagy Lycopodium, kifelé álló szemtengelyre Natrium muriaticum, Agaricus muscarius vagy Colocynthis a megfelelő.

Ha menstruációhoz kapcsolódó kimerültség áll az átmeneti kancsalság mögött, akkor a Cyclamen, Cina, Hyosciamus niger és a Mercurius solubilis is jó szolgálatot tehet. Mindegyik esetben D6, D12 vagy C9, C12 golyókat válasszunk, és napi 3x5 golyót szedjünk belőle.

 

Lelki háttér

Ahogy fizikailag is csak az egyik szem vesz részt a látott kép kialakításában, ugyanúgy egyoldalú látásmód jellemzi lelki értelemben is a kancsal embert. Nem bírják elviselni a polaritások között feszülő ellentétet, ezért inkább az egyiket választják. Emiatt a hozzáállás miatt nehézséget okoz irányt adni életüknek is. A tanulási folyamat is a poláris világ elfogadásán keresztül vezet, melynek során megtanulunk szembenézni a jelennel és önmagunkkal egyaránt.

A folyamatot az alábbi megerősítő mondatok is segítik: „Szeretem önmagam. Bízom magamban. Kész vagyok meglátni saját szépségemet és nagyszerűségemet.”

Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont  munkatársai

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!