A kakukkfű (Thymus) az ajakosvirágúak rendjébe tartozó, fűszeres illatú, évelő növény. Örökzöld, talajtakaró félcserje, mely a szárazabb, füves helyeket kedveli. Mindegyik fajtája gyógynövény. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, vadcsombor. Őshazájának a Földközi-tenger térségének sziklás legelői számítanak, honos Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein is.

A szárazságtűrő, fényigényes növény Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő szabadon, de gyakori kertekben termesztve is. Jellegzetes illatú és ízű, közkedvelt fűszernövény, amely a petrezselyem, a rozmaring és a zsálya mellett a leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. A kakukkfű tápdús, semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajkeverékben fejlődik megfelelően. Sziklakertekben, kővályúkban vagy kőfalakon mi magunk is nevelhetjük. Sok napfényt kíván.

Gyógyteához a legjobb a virágzáskor szedett hajtásokat használni. Hajtásait a fás részek fölött vágjuk le, így újra kihajt. A virágos-leveles hajtásokat szárítsuk ki, majd morzsoljuk szét, a szárrészektől megtisztított morzsalékot pedig aromaőrző csomagolásban tároljuk.

A kakukkfű a népi gyógyászat szerint is sokoldalú növény, a házipatikák kedvelt szere. Növényi gyógyszerként (Thymi herba) illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket és flavonoidokat tartalmaz. Illóolajai fertőtlenítő és antimikrobiális hatásúak, vírus-, baktérium- és gombaölő hatással rendelkeznek. A kakukkfű nyálkaoldó, köptető hatása kifejezetten jelentős. A friss levelek rágcsálása, gyógyteaként történő fogyasztása, illetve az azzal történő gargarizálás csillapítja a torokgyulladást. Immunerősítő hatása miatt újabban vírusos betegségekre is javasolják. Nem szárítja ki a nyálkahártyát, így orrdugulás esetén is ajánlott inhalálásra. Kitűnő étvágygerjesztő, emésztésjavító, görcsoldó és szélhajtó. Magas csersav- és keserűanyag-tartalma miatt élénkítőleg hat az emésztésre. A nők növényének is nevezik, mivel megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket.

Éjszakára alvópárnában alkalmazva elősegíti a pihentető alvást. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló, és emeli az alacsony vérnyomást. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású, csillapítja a rovarcsípés okozta viszketést. Kisgyermekek fürdővizébe adagolva enyhíti a hasi görcsöket, de frissítő illatanyagainak köszönhetően felnőttek fürdővizében alkalmazva is hatékony. 

A kakukkfüvet már az ókorban is használták ételek tartósítására. A szertartásokon az áldozati állatokat gyakran behintették kakukkfűvel, hogy a kellemes illat hatására azokat az istenek kedvezőbben fogadják. A növény gyógyhatása is ismert volt: a rómaiak köhögéscsillapítóként és emésztésserkentőként használták, járványok idején pedig a fertőzések terjedésének megakadályozására alkalmazták.

Tudományos népszerűségét mutatja, hogy az anatómusok a csecsemőmirigyet (thymus) a kakukkfűről nevezték el, annak virágához hasonló alakja miatt. Érdekesség, hogy a lelki minőségek közül a középkorban a kakukkfüvet a bátorsággal hozták összefüggésbe. A nemes hölgyek ezért a keresztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, melyre kakukkfűágat hímeztek.

Amire a kakukkfű használata esetén figyelni kell

Érdemes figyelembe venni, hogy a kakukkfű lassíthatja a véralvadást, használata során könnyű vérzések és véraláfutások előfordulhatnak, így a kakukkfű bármilyen formában történő használatát a tervezett műtét előtt legalább két héttel fel kell függeszteni. Óvatosan kell alkalmazni továbbá magas vérnyomásra gyógyszereket szedő embereknél is, mivel az együttes szedés kóros vérnyomásesést okozhat. Várandósság idején a kakukkfű csak rövid ideig és módjával használható!

 

A kakukkfű alkalmazásának lehetőségei

 

Fitoterápia

Megfázások, meghűlések esetén a kakukkfű teaként való használata javasolt. Heveny hörghurut esetén hurutoldásra a lándzsás útifű és kakukkfű keverékéből ajánlott naponta három-négy csészével fogyasztani. A teakeverékkel inhalálás, gőzölés és teljes testfürdő is végezhető. A fürdő elkészítéséhez 500 gramm szárított virágot adjuk 3 liter forralt vízhez, majd a leszűrt folyadékot keverjük a kádban lévő, 37 Celsius-fokos vízhez és maradjunk a kádban 15-20 percig.

 

Kakukkfűtea készítése: egy teáskanálnyi mennyiségre öntsünk negyed liter forró, de nem lobogó vizet. A teát fogyasztás előtt hagyjuk állni 15 percig lefedve. Köhögés, hörghurut, illetve szamárköhögés esetén napi 1–5 csészével fogyasszuk.

Teakeverék görcsös köhögésre: a 40 g kakukkfű, 20 g harmatfű, 20 g lándzsásútifű-levél, 10 g ökörfarkkóró-virág, 10 g ánizsszem felhasználásával készült keverék enyhíti a hörgők görcsét, antibakteriális hatású, és enyhíti az asztmás panaszokat is.

Kakukkfüves reumafürdő: 100g kakukkfűből és 1 liter forró vízből készítsünk teát, majd a leszűrt folyadékot adjuk a fürdővízhez. AJótékony hatású reuma, bronchitis, ideggyengeség és bőrhibák esetén.

Illóolaj-keverék hurutos esetekre: az 5 csepp kakukkfűolaj, 3 csepp eukaliptuszolaj, 2 csepp szegfűszegolaj keveréke egyúttal tisztítja és fertőtleníti a betegszoba levegőjét is.

Szájöblögető szernek ajánlható a cickafarkból, zsályából és kakukkfűből készült keverék: a virágokból külön-külön egy-egy evőkanálnyit használva forrázatot készítünk oly módon, hogy összesen 3/4 liter vizet osztunk el a három forrázatra. Leszűrést követően összeöntve egy éjszakán át pihenni hagyjuk, majd az étkezéseket követően végzett öblögetéssel ezt a mennyiséget felhasználjuk a nap során.

Régóta ismert a kakukkfű fájdalomcsillapító és görcsoldó tulajdonsága is. Iráni kutatók egy kísérlet során 84, menstruációs görcsöktől szenvedő egyetemistát három csoportra osztottak. Az egyik csoportnak naponta négyszer kakukkfűtartalmú táplálékkiegészítőt adtak, egy másiknak naponta háromszor ibuprofén (nem-szteroid gyulladáscsökkentő) tartalmú gyógyszert, míg a harmadik csoport placebót kapott. Két hónap után a kakukkfüvet és az ibuprofént használó csoport hasonló mértékű javulásról számolt be, ez pedig azt sugallja, hogy a kakukkfű életképes alternatíva lehet, sokkal kevesebb mellékhatással.

 

Homeopátia

A Thymus serpyllum homeopátiás szerként elsősorban a gyermekek nehezen gyógyuló légúti fertőzései esetén ajánlott, főként, ha száraz, görcsös, ugató köhögés a vezető tünet. Jól reagál a szerre a száraz asztma is. Eredménnyel alkalmazható olyan fülcsengésnél, melyhez nyomó jellegű fejfájás társul. A garat égő fájdalmával kísért szájszárazság is jól reagál a Thymus alkalmazására. Mindegyik esetben közepes (D12-es vagy C9-es) erősségből kell 3×5 golyót elszopogatni a tünetek megszűnéséig, maximum 5 napig. Ha ez idő alatt nincs javulás, szakemberhez kell fordulni.

 

Antropozófus gyógyászat

Az antropozófus gyógyászat 5 százalékos kakukkfűolajat ajánl a mellkas külső bedörzsölésére a száraz, görcsös, ugató köhögés enyhítésére. A növény görcsoldó és váladékképző hatását annak tulajdonítják, hogy a levélkékben képződő olaj dinamikus és jó hőtároló képességgel rendelkezik, ily módon lágyító-melegítő hatást fejt ki a görcsös, megkeményedett hörgőizomzatra.

 

Virágesszencia

A Bach-virágterápiás eljárás szerint készült Kakukkfű virágesszencia akkor adandó, ha nehézségünk van az idővel, ugyanis képes felgyorsítani vagy lelassítani a szubjektív időérzékelést. Más esszenciákkal együtt használva erősíti és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Nagyon hasznos esszencia stressz ellen ható virágesszencia-keverékek összetevőjeként is.

Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont  munkatársai