Gyakran olyan a kutya, mintha eltévedne otthon? Megijed régi ismerősöktől? Esetleg szobatisztasággal is gondok vannak? Néha csak ül és néz a semmibe? Sajnos ezek az időskori demencia jelei is lehetnek.

A demencia nem része a természetes öregedésnek, az érintett kutyák agyában végbemenő fizikai, fiziológiai változások idézik elő, amelyek a szellemi képesség hanyatlásához vezetnek. Valamilyen szinten természetes folyamat az, ha kutyánk az idő előrehaladtával már nem olyan aktív szociálisan, többet alszik és megvannak a saját maga kis „bogarai”, de amikor azt látjuk, hogy egyre többször került zavart állapotba, érdemes egy látogatást tenni állatorvosunknál, akinek mindenképp érdemes elmondani a tüneteket és amennyiben bebizonyosodik a betegség, kezdjük el természetes úton segíteni kutyánkat, hogy minél tovább meg tudja őrizni szellemi frissességét.

A demencia kezelése

Sajnos ma még nem áll semmilyen biztos gyógymód rendelkezésre a betegség visszaszorítására. Természetes kiegészítőkkel, életmódbeli változtatásokkal elég jól kordában tartható a betegség.

Sok séta és aktív életmód

Idősebb kutyánál, ha már nem bírja a hosszú sétákat, érdemes elgondolkodni a hidroterápián, fizioterápián, gyógyúszáson vagy gyógymasszázson is. De érdemes néha egy látogatást tenni a kedvenc parkjába, futtatójába, ahol a saját tempójában nyugodtan élvezheti a friss levegőt.

Kiegészítők az agyi frissességért

Rengeteg olyan természetes kiegészítő van, amellyel kedvezhetünk az agyműködésnek és általuk sok esetben lassíthatunk is a folyamatokon.

- magas minőségű és tiszta Omega-3

- kék áfonya, nagyon remek antioxidáns, ami védi az agysejteket,

- ginkgo biloba, amely az agy működését segíti,

- süngomba, ami pedig egy remek antioxidáns és agyműködést segítő gyógygomba.

A kutyák körében viszonylag gyakori ez az állapot, amelynek a tüneteit nem nehéz összetéveszteni az öregedéssel járó természetes folyamatokkal. Akár már 8 éves kortól is előjöhetnek a tünetek, ezért érdemes tisztában lennünk velük és a kezeléssel is. A megelőzésre viszont nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni. Akár már 6 éves kortól el lehet kezdeni évente két hónapos kúrában valamilyen idegrendszert védő és támogató természetes táplálékkiegészítőt.

Én a My Bulldog Herbs Old Friend kiegészítőt javaslom, amelyben kizárólag bevizsgált és magas minőségű gyógynövények kerülnek felhasználásra. Süngomba, ginkgo biloba, kurkuma, tyúkhúr, bojtorjángyökér, gyermekláncfű és kamilla segítenek felkészíteni kutyánk szervezetét az öregséggel járó nehézségek leküzdésére.

Egészséges napot!
Magyari Detti
- kutyahebrológus

 

www.mybulldogshop.com

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!