A cigánycsukot választotta az internetes szavazáson a magyar lakosság az idei év madarának.

A cigánycsukot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME 1979-ben indította el az 'Év madara' akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A négy évtizede futó programban a lakosság tavaly három fajra szavazhatott: a cigánycsuk mellett a kis őrgébicsre és a sordélyra.

A szavazáson győztes cigánycsuk a mezei verébnél kicsit kisebb méretű madár. A nászruhás hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér. Apró rovarokból, pókokból, hernyókból álló táplálékát a növényzet csúcsáról lerepülve többnyire a talajon fogja meg.

A cigánycsuk tojó és hím

A cigánycsuk rövid távú vonuló, a telet az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti. A természetvédők közleménye szerint a magyar állomány az 1999-2019 közötti 21 évben 54 százalékkal csökkent, napjainkban 195-210 ezer párra tehető. Megfogyatkozása hátterében a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, a gazos-bokros élőhelyek megszűnése, beszántása, továbbá a növényvédőszerek okozta rovartáplálék-hiány áll.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!