Legtöbbünk csak akkor veszi észre az immunrendszer létezését, ha az valamiért sérült, funkciója meggyengült, esetleg saját testünk ellen fordult. Vagyis lázas állapotban vagyunk, gyulladást tapasztalunk, vagy észrevesszük a genny megjelenését egy seb körül. Lehet, hogy rossznak gondoljuk ezeket a tüneteket, de valójában annak a jelei, hogy az egészséges immunrendszerünk végzi a munkáját. A mikrobák, a toxinok és a paraziták folyamatosan próbálnak bejutni testünkbe. Immunrendszerünk szünet nélkül keményen dolgozik azon, hogy ezeket a betolakodókat semlegesítse és megakadályozza őket abban, hogy komolyabb problémákat okozzanak.

Mi az autoimmun tünetegyüttes?

Egyre több ember érintett az autoimmun kórképben, és számuk évtizedek óta folyamatosan emelkedik. Amikor a test úgy gondolja, hogy idegen anyagot észlel, akkor az immunrendszert támadásra indítja. Ha valaki autoimmun kórképben szenved, teste támadja saját magát, azt gondolva, hogy idegen anyaggal találkozott, amelyet meg kell semmisíteni. Az eredmény a kellemetlen mellékhatások széles skálája, az anafilaxiától a szervelégtelenségig, az adott autoimmun kórképtől függően.

Bár az orvosok nem tudják pontosan, hogy mi okozza az autoimmun betegségek ilyen fokú növekedését az elmúlt évtizedekben, sikerült felfedezniük bizonyos trendjeit. Például kétszer annyi nő érintett, mint a férfi.

A tudósok felfedezték, hogy egyes emberek hajlamosabbak bizonyos autoimmun tünetegyüttesekre, mint mások, mert más családtagoknál is voltak hasonló tünetek.

A kórokozóknak való kitettség elengedhetetlen az egészséges immunrendszer kialakulásához. Egyes elméletek azt sugallják, hogy a mai gyerekek nem találkoznak annyi baktériummal, mint az elmúlt generációk. A szappanokban, fertőtlenítőkben és hasonló termékekben használt antiszeptikumok a gyermekeket megvédik az olyan anyagokkal való érintkezéstől is, amelyek hozzájárulhatnak immunrendszerük felépítéséhez.

Noha számos elmélet kering arról, hogy miért nő az autoimmun kórképek száma az elmúlt évtizedekben, nincs konkrét bizonyíték, amely az egyetlen konkrét okra vagy kiváltó tényezőre utalna. Más elméletek között szerepel a helytelen étrend és a vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség is.

Jelenleg legalább nyolcvan ismert autoimmun szindróma létezik, amelyek közül néhány gyakoribb, mint mások. Minden autoimmun kórképnek megvan a sajátos tünetegyüttese, de vannak általános jelek is. Ezek a következők:

• Visszatérő, nem túl magas láz

• Duzzadt nyirokcsomók

• Krónikus fáradtság

• Bőrproblémák, például ekcéma vagy pikkelysömör

• Bélproblémák

• Fájdalom vagy gyulladás az ízületekben

• Ezen tünetek bármelyikének hirtelen fellépése, ha korábban egészséges volt.

Ne negligálja e tünetek egyikét sem, különösen, ha krónikussá válnak. Ezek olyan jelek, amelyek komolyabb problémát jeleznek a testünkben. Bár a legtöbb autoimmun kórképre nincs ismert gyógymód, sokuk megfelelő diétával és kezelésekkel helyrehozható. Számos természetes módszer létezik az autoimmun tünetek kezelésére. Ezenkívül vannak olyan módszerek, amelyekkel elkerülhetők az olyan kórokozók, amelyek beindítják a folyamatokat.

Nos, kedves olvasóm, ha idáig elolvasta a cikkem és érdekli, a téma, akkor nincs más teendő, mint megnyitni egy böngészőt és beírni a www.aromadoki.hu weboldal címét. Itt az oldal alján van a hírlevél feliratkozás mező. Meg kell adnia a nevét és e-mail címét és én azonnal elküldöm azt az E-Book-ot (80 oldalas elektronikus könyv), amiben részletesen kifejtem, hogy milyen természetes módok léteznek arra, hogy kezeljük, illetve megelőzzük szervezetünk kóros aktivitását.

Ilyen rövid írás ugyanis csak a felszínt kapargatná a nagy témában, a könyvet viszont naponta hasznos és részletes eligazításként tudja majd használni!

Tanácsért forduljon hozzám!

Dr. Várnagy Emese aromaterapeuta
emese.varnagy@aromadoki.hu
www.aromadoki.hu