Mit tehetünk a téli hónapokban a tünetek csökkentése érdekében, illetve megelőzésképp?
A meleg „oldó hatású” a szervezetre. Mind az izmok feszességét, mind a toxikus – ártó AMA kivezetését tekintve. Lazább izomzatot biztosít, mely növeli a mozgásteret, csökkentve a gyöki nyomást a fájdalmas régiókban.
A gőzölés, meleg olajokkal történő masszázs, forró gyógynövényes fürdők mind az ayurvédikus terápiák részeként ismert eljárások, melyek alkalmazása, mint külső melegítő eljárás igen ajánlott.
- Járjunk szaunába, vagy alkalmazzuk otthonunkban, ha van rá lehetőségünk!
- Szakemberek segítségével igazi élmény lehet az ayurvédikus masszázsok igénybevétele. E masszázsok terápiás célzattal kúrákban hatnak igazán jól. A kezelések során alkalmaznak még helyi forró gyógynövényes olajpakolásokat, melyekkel további hatékony javulás várható. A terapeuta célzottan a problémás régiókra kisebb keretet formál, majd megtölti azt meleg gyógynövényes olajjal. Ez a pakolás még mélyebbre segíti a hatóanyagokat, ezzel segítve a célirányos terápiát.
- A külső olajozás, mint bőrápolás otthon is végezhető speciális ayurvédikus olajokkal.
- A forró fürdő mindenki számára elérhető. Készítsünk hozzá gyógynövényekből főzetet, vagy használjunk ayurvédikus olajat, 1-1 dl-t a fürdővízhez adva.
- Belső melegítéshez frissen főzött, magas beltartalmú, meleg ételek, meleg zöldséglevesek, meleg gyógynövényes forrázatok, illetve tüzes fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, chilli, cayenne bors) ajánlottak.
- Figyeljünk, hogy semmiféle hideg ital, száraz étel ne kerüljön a szervezetünkbe! Hideg hatására összehúzódás, száraz hatására vízelvonás történik, melyek kifejezetten ártanak a mozgásszervi problémák esetén. Arra is figyeljünk, hogy megfelelő zsiradékot is fogyasszunk! A forgó ízületek kenése céljából! Hidegen sajtolt olajok, ghee „tisztított” vaj, olajos magvak, esetleg kevés állati zsiradék formájában.
A tél nem alkalmas a diétázásra. A koplalás súlyos hiányállapotokat hozhat. Télen a testnek nagyobb szüksége van a minőségi táplálékokra, mert több energiát használ, mint más évszakokban. A hiányállapotok először a Vata doshát gyengítik. Az idegrendszert billenti ki az egyensúlyából, majd az kiszárítja az ízületeket, inakat, izmokat. Ezután a többi dosha is felbillen. Télen megengedett 1-2 kg testsúly növekedés, ami a tavaszi étrenddel szépen visszaáll.
Az édes íz a tél íze. Nyugtat és táplál. A Vata doshát is nyugtatja, harmonizálja.(Nem a cukor és sütemények , hanem az eredendő édes ízek, melyek a növényekben megtalálhatók.) Túlzásba vitt és cukrozott édes táplálék nagy mennyiségű Kapha többletet okoz, mely irreális testsúly növekedéssel, valamint nyákos váladékozással jár. A felsőlégutak betegségei, és az elhízásból adódó anyagcsere betegségek előidézője lehet.
Kiegészítésképp a táplálékunkhoz, hogy azok teljes értékűek, tápanyagban gazdagok legyenek, használhatunk ayurvédikus multi gyógynövénykészítményeket!
Ezen készítmények a vitaminokhoz képest teljes értékű megoldást kínálnak! Nem kivont hatóanyagok, hanem teljes növényi alkotórészek speciális keverékei! Ősi receptúrák alapján, vegán termékként, vegán kapszulákban!
Természetesen lelkünk ápolása, szeretetben élés és a mozgás továbbra is maradjon a figyelem központjában!
Csizmadia Ágnes ( Dr. Ayu. Phil.)
Ayurvéda szakértő:
Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány
Oktató, terapeuta:
Aryan Tgy. Oktató és Egészségnevelő Kp.
Bejelentkezés folyamatosan induló ayurvéda képzésre,
www.aryan.hu
www.garuda.hu
www.ayurveda.hu
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!