A felelőtlen állattartás következtében nagyon sok a kidobott - magára hagyott házi kedvenc. Sokan megvásárolják a kutyát, cicát, hörcsögöt, díszhalat, teknőst, de felelőtlenül, nem az állat egész életére tervezve, hanem hirtelen - meggondolatlanul teszik - mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Az örömteli pillanatok után, a szürke hétköznapokban az érezni - szenvedni képes kisállat pedig sorsára hagyva, az utcán landol.

kutya kidobott
Utcán született kiskutyák és a kóbor anyjuk - emberi felelőtlenségből - fotó: Orpheus

A legfőbb gond a túlszaporítás: sokkal több állatot engednek szaporodni, mint amennyi felelős gazda van - mondja Seres Zoltán állatvédő, így mindig lesz kóbor állat utánpótlás, sok - sok ezernyi. A felelős állattartással lehetne gátat szabni a kóbor állat termelésnek, emiatt nagyon fontos a megelőzés és a tudatosság.

Az állattartás része, hogy az állat megvásárlását felelős döntés kell, hogy megelőzze. A házi kedvenc önálló életre képtelen, tartása az ember felelőssége. A házi kedvenc megvásárlása / örökbefogadása az állat egész életére számolva kell, hogy történjen, ez csak így lehet.

A házi kedvencek felelős tartásához arra alkalmas tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges – hangsúlyozza Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, aki szerint sokan gondolkoznak azon, hogy élő állatot szerezzenek be otthonra. Az állatvédők tapasztalata azonban az, hogy az állat házhoz kerülése után gyakran unott teherré válnak, ezért az embereket tudatos vásárlásra kérik.
 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!