Az ásványvíz az ivóvíztől abban különbözik, hogy míg azt legtöbbször vízművek állítják elő fizikai, kémiai, mikrobiológiai tisztító módszerekkel, addig az ásványvíz összetételében nem történhet módosítás. Az ásványvíz a föld gazdag ásványanyag-tartalmát, a termálvíz (hévíz) ezen túl a föld mélyének melegebb hőmérsékletét is felveszi. A gyógyvizek olyan ásványvizek, amelyek gyógyító hatása különböző, jogszabályban előírt szempontok szerint (megfigyelés, kémiai elemzés stb.) bizonyítást nyert.
Magyarország gyógyfürdőinek mindegyike alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Ezenkívül bőrbetegségek, krónikus nőgyógyászati gyulladások, meddőség, gyomor-, epe- és májbántalmak gyógyítására, bélrendszeri panaszokra, valamint szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használják leggyakrabban a gyógyvizeket. Nagyon jól alkalmazhatók álmatlanság, kimerültség és idegesség mérséklésére is.

Összetételük szerint a következő típusokat különböztetjük meg:
Szénsavas vizek. Serkentik a bőr vérkeringését, így például enyhébb érszűkület esetén jó hatásúak. Balatonfüred lett híres ilyen vizéről.
• Kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos vizek. Alkalmazásuk csökkenti a gyulladásokat, a mozgásszervi betegségek és a csontritkulás tüneteit. A budapesti gyógyfürdők és Bükfürdő tartoznak ide.
• Kloridos (konyhasós) vizek. Leginkább gyulladáscsökkentők. Sárvár és az Alföld vizei ilyenek. Elsősorban kismedencei gyulladásoknál, nőgyógyászati, urológiai megbetegedések esetén és meddőségnél alkalmazhatók.
• Kénes vizek. A kén beépül az ízületi porcba, így kopásos ízületi betegségeknél hatásos, de alkalmazható pikkelysömör, ekcéma esetén is. Harkány és Balf vizei is ilyenek.
• Jódos-brómos vizek. Ízületi, nőgyógyászati, urológiai megbetegedések kezelésére alkalmasak. Az Alföld és Parád vizei tartoznak ide többek között.
• Radonos vizek. A radon nemesgáz, mely alfasugárzást bocsát ki. Bőrön át és belégzés útján jut a szervezetbe, és fájdalomcsillapító hatású. A Rudas fürdő egyes forrásai és a Hévízi-tó is ilyen vizet tartalmaz.
• Szén-dioxid-szárazfürdő (mofetta). Egyedül Mátraderecskén található Magyarországon, továbbá sok helyen Erdélyben. A gyógygáz enyhíti a végtagok érbetegségeit (például érszűkület esetén alkalmazható), a cukorbetegség okozta érszövődményeket, csökkenti a magas vérnyomást és a csontritkulás okozta panaszokat.

A gyógyvizekkel történő gyógyítást balneoterápiának, vagy gyógyvízkúrának hívják. Többféle változata létezik, és ezek tartós, (legalább három hetes) alkalmazása hozza meg a kívánt eredményt.
A medencefürdő talán a leggyakrabban alkalmazott kezeléstípus. A vízben fellépő felhajtóerő révén a gyógyvíz olyan betegeket is aktivizál, akik egyébként nehezen mozognának, pl. ha betegség vagy baleset következtében gerincüket, végtagjaikat intenzíven nem vehetik igénybe. A kezelések segítségével azonban képesek izomzatuk állapotán javítani. A víznyomás elősegíti az ízületi folyadékok gyorsabb felszívódását, megváltoztatja a szövetek belső nyomásviszonyait, továbbá a vénás vér és a nyirokvisszafolyás rendszere is megváltozik. A meleg gyógyvíz értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, illetve fájdalomcsillapító hatású.
A víz alatti vízsugármasszázs során a nagynyomású vízsugár összenyomja a bőrt és a bőr alatti szöveteket, helyi szöveti oxigénhiányt váltva ki, amit reaktív vérbőség és keringésgyorsulás követ. Különösen bevált kezelési mód műtétek után, lágyrész sérülések, hegesedés, nyirokpangás és spasztikus bénulások esetén.
A súlyfürdő kezelés nyújtásos kezelés a vízben: a csípő, a térdízületek, illetve a gerinc húzása súlyok alkalmazásával. A víz alatti húzó kezelés egy speciális medencében történik, ahol nyaki húzatást vagy kétpontos hónaljtámasztásos függesztést alkalmaznak. Porckorongok tehermentesítésére, kopásos gerinc- és ízületi betegségek esetén hatásos.
A szénsavas fürdő során a termálvízbe adagolt szén-dioxid oldott állapotban van jelen. A felszívódott szénsav hatására értágító anyagok keletkeznek, melyek a bőrerek nagyfokú tágulását hozzák létre. 32-33 Celsius-fok hőmérsékletű szénsavas fürdőben a bőr vérellátása mintegy ötvenszeres a normál vízben történő fürdéshez képest. Alkalmazása perifériás keringési zavaroknál segít, központi és vegetatív idegrendszeri elváltozásoknál pedig nyugtató hatással bír.
Az iszappakolásnál a gyógyiszapokat eredeti összetételükben alkalmazzák a balneológia sajátos formájaként. Például ásványvízzel felfőzve, megfelelő hőfokra lehűtve szerves- és szervetlenanyag-tartalma mechanikai (hő) és kémiai úton fejti ki áldásos hatását, fellazítva a bemerevedett lágyrészeket, ízületkörnyéki zsugorodásokat. Különféle nőgyógyászati bántalmak esetén is alkalmazzák.
További kezelések a gyógyvizekkel összefüggésben a masszázs, a víz alatti gyógytorna, a száraz gyógytorna, az elektroterápia, a gőzkamra, a hőlégkamra, a szauna és az ivókúrák.

Az ivókúra is a római korban terjedt el hazánk vizeinek alkalmazásával. Ízelítő ezekből:
• A meszes-földes ásványvizek, például a budapesti Gellért, Lukács, Rudas, Rác, Széchenyi fürdők és Bükfürdő vizei, alkalmasak a csontritkulás, a várandósság és szoptatás alatt kialakult mészhiány, továbbá asztma és allergia kezelésére.
Az alkalikus gyógyvizek kiválóak krónikus gyomorhurut, gyomorégés, savtúltengés, köszvény, krónikus hörghurut gyógyítására. Ezek a Bükkszéki Salvus-víz, valamint Balf, Parád és Csevice forrásai.
• Szulfátos (keserűsós, glaubersós) ásványvizek a Ferenc József, a Mira és a Hunyadi János. Alkalmazásuk székrekedés, enyhe bélhurut, epepangás esetén javallott.
• Vasas vizek: Parád gyógyvize, Clarissa-forrás, mohai Stefánia-forrás. Ezek a vizek vashiányos vérszegénység esetén segítenek.
• Kénes vizek: Parád, Csevice, Balf, Harkány, Hévíz vizei, melyek ízületi kopások, gyengült légzés esetén segíthetnek.
• Jódos-brómos vizek: Sóshartyáni és a Jódaqua (golyva, valamint érelmeszesedés és csökkent pajzsmirigyműködés kezelésére).
• Radontartalmú (radioaktív) vizek: a Rudas, a Gellért és Hévíz vizei, amelyek alkalmasak többek között magas vérnyomás, érszűkület, cukorbetegség és köszvény kezelésére.
A felsorolásban előforduló ismétlések magyarázata, hogy egy-egy gyógyfürdőnek több forrása is lehet, ezáltal különböző betegségcsoportok gyógyíthatók egy helyen.
Közvetett gyógyhatásként az ásvány- és gyógyvizek elősegíthetik az étkezéssel a szervezetbe kerülő tápanyagok felszívódását és beépülését. Az is fontos szempont, hogy a gyógyfürdők a betegség-gyógyító hatásokon túl az ellazulást, a kikapcsolódást is segítik, ezáltal támogatva a stresszoldást és a testin túlmenően a lelki regenerálódást. Kívánom, hogy minél többen fedezzék fel és tapasztalják meg a magyarországi gyógyvízkészlet kincseit és a gyógyfürdők áldásos hatását!

 

Váradi Tibor